Yhdysvallat uhkaa Turkkia sanktioilla ellei tämä luovu ohjuskaupasta Venäjän kanssa

Yhdysvallat uhkaa Turkkia rangaistustoimilla, ellei maa peräänny ohjusten torjuntajärjestelmän kaupasta Venäjän kanssa heinäkuun loppuun mennessä. Jos Turkki ei noudata vaatimusta, Yhdysvallat aikoo lopettaa yhteistyön maan kanssa F-35-hävittäjähankinnoissa.

Turkki on ostamassa Venäjältä S400-ohjustorjuntajärjestelmää, joka voitaisiin toimittaa jo kesä-heinäkuussa. Kauppa on hermostuttanut Yhdysvallat, joka on uhkaillut Nato-liittolaistaan sanktioilla aiemminkin.

Yhdysvaltojen mukaan ohjuskauppa on ristiriidassa Turkin ja Yhdysvaltojen hävittäjäkauppojen kanssa. Turkin on määrä ostaa sata yhdysvaltalaista F-35-hävittäjää, ja osa turkkilaislentäjistä on jo alkanut kouluttautua konetyyppiin.

F35-hävittäjät on suunniteltu yhteensopiviksi Naton sotilasjärjestelmien kanssa. Yhdysvaltojen huolena on, että Venäjä voisi säätää ohjustorjuntajärjestelmäänsä paremmin Nato-liittolaisia vastaan Turkista poimittujen tietojen avulla.

"Turkilla yhä mahdollisuus muuttaa kurssiaan"

Ellei Turkki peräänny ohjuskaupasta, Yhdysvallat uhkaa karkottaa turkkilaislentäjät, jotka ovat alkaneet kouluttautua F-35-hävittäjätyyppiin. Lisäksi turkkilaisyritysten kanssa solmitut alihankintasopimukset F-35-koneiden rakentamiseksi perutaan, kertoi Yhdysvaltojen puolustushankinnoista vastaava Ellen Lord toimittajille.

Lord perusteli uhkavaatimusta sillä, että Turkki on jo lähettänyt henkilöstöä Venäjälle kouluttautumaan ohjustorjuntajärjestelmän käyttöön.

–  Turkilla on yhä mahdollisuus muuttaa kurssiaan, hän sanoi.

Yhdysvallat haluaa Turkin ostavan ennemmin amerikkalaisvalmisteisia Patriot-ohjuksia, jotka mahdollistaisivat Turkin F-35-hävittäjäohjelman jatkumisen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti aiemmin tällä viikolla, ettei maa aio luopua Venäjä-kaupasta. Hänen mukaansa Moskovan tarjoamat sopimusehdot ovat paremmat kuin Yhdysvaltojen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Kotiutuslento koronaviruksen riivaamasta Wuhanista laskeutui Pariisin lentokentälle – mukana myös suomalaisia

Thaimaassa oikeus määräsi oppositiopuolueen lakkautettavaksi

Maailman suurin koralliriutta on jälleen vaarassa – uhkana liian lämmin merivesi

Libyan hallinto palasi takaisin tulitaukoneuvotteluihin – kertoi aiemmin viikolla vetäytyvänsä jatkuvien väkivaltaisuuksien takia

Kovia kokeneet iranilaiset äänestävät vaaleissa, joissa vanhoillisten voitto on varma – tuhansia ehdokkaita hylättiin ennen vaalipäivää

Etelä-Korea varmisti jälleen kymmeniä uusia koronavirustartuntoja – myös yksitoista Diamond Princess -alukselta Yhdysvaltoihin evakuoitua on saanut tartunnan

Ukrainassa mellakoitiin koronavirusevakkoja vastaan

Trumpin entinen neuvonantaja Roger Stone sai yli kolmen vuoden tuomion – Trump vihjailee luottomiehensä voivan vapautua

Koronavirustartuntojen määrä laskee Kiinassa, mutta kuolemien määrä ulkomailla kasvaa – Etelä-Korea ilmoitti ensimmäisestä kuolleesta

YK: 170  000 taisteluja paennutta ihmistä elää taivasalla Luoteis-Syyriassa – paenneita yhteensä liki miljoona

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.