Yhdysvallat varoittaa: Voimme iskeä uudelleen Syyriaan, jos kemiallisia aseita käytetään taas

YK:n turvallisuusneuvostosta ei löytynyt tukijoita Venäjälle, joka vaati maailmanjärjestöä tuomitsemaan Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan iskut Syyriaan. Turvallisuusneuvostossa annettiin vain kolme ääntä tueksi Venäjän esittämällä päätöslauselmalle, jossa olisi tuomittu iskut kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan vastaisiksi. Venäjän tueksi asettuivat Kiina ja Bolivia.

Sanasota turvallisuusneuvostossa jatkui entiseen tahtiin. Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzja syytti länsimaita "huliganismista" ja vaati niitä heti lopettamaan sotatoimet Syyriaa vastaan.

– Te ette vain aseta itseänne kansainvälisen oikeuden yläpuolelle, vaan te yritätte vielä kirjoittaa sen uusiksi, Nebenzja tuomitsi äänestyksen jälkeen.

Turvallisuusneuvoston viidestätoista jäsenestä kahdeksan äänesti Venäjän esitystä vastaan ja neljä äänesti tyhjää.

Yhdysvallat on valmis hyökkäämään uudelleen Syyriaa vastaan, jos presidentti Bashar al-Assadin hallinto vielä käyttää kemiallisia aseita, varoitti maan YK-suurlähettiläs Nikki Haley.

– Puhuin presidentin kanssa, ja hän sanoi, että jos Syyrian hallinto käyttää myrkkykaasua uudelleen, niin Yhdysvalloilla on kovat piipussa, Haley sanoi.

Haleyn mukaan Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan yhdessä tekemät iskut ovat rampauttaneet Syyrian kemiallisten aseiden ohjelman.

– Me olemme valmiit pitämään tätä painetta yllä, jos Syyrian hallinto on riittävän järjetön koetellakseen päättäväisyyttämme, Haley uhosi.

Yhdysvallat uskoo, että Syyria käytti Duman iskussa klooria ja sariinia.

Turvallisuusneuvoston kokous kutsuttiin koolle Venäjän aloitteesta, ja Venäjä vaati sitä tuomitsemaan edellisen yön iskut Syyriaa vastaan.

Neuvosto oli koolla edellisen kerran perjantaina, jolloin iskun tehneet maat vaativat sotilastoimia Syyriaa vastaan. Venäjä vastusti.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti kaikkia maailmanjärjestön jäseniä pidättäytymään sotatoimien kiihdyttämisestä Syyriassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Syyria julisti vallanneensa koko Itä-Ghutan

Yhdysvallat epäilee: Dumassa käytettiin kloorin lisäksi sariinia

Pentagon: Osuimme kaikkiin kohteisiin – iskut hidastavat kemiallisten aseiden kehitystä

Trump riemuitsee Syyria-iskuista: Tehtävä suoritettu!

"Menin katolle ja näin, kuinka ohjuksia ammuttiin alas kuin kärpäsiä"

Venäjä kutsui YK:n turvaneuvoston hätäistuntoon – Ranska patistaa rauhanprosessin tielle

Presidentti Niinistö Ylellä: Isku Syyriaan oli ennakkovaroitus ja odotettavissa

Venäjän mukaan lännen iskut eivät osuneet sen tukikohtien lähelle

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska iskivät yöllä Syyriaan – Venäjä varoitti heti seurauksista

Venäjä varoitti jo perjantaina Syyrian vastaisista iskuista: "Arvaamattomia seurauksia"