Yhdysvalloissa äänestyspaikoille kerääntyi ihmisiä jonoiksi asti, jo ennakkoäänestys oli vilkasta

Yhdysvalloissa äänestysinto poikkeuksellisen merkittävinä pidetyissä kongressin välivaaleissa näytti tiistaina suurelta. Intoa on saattanut kasvattaa maan kahtiajakautunut poliittinen ilmapiiri.

Vaalihuoneistojen edustalla nähtiin pitkiä jonoja muun muassa Virginiassa, kertoi CNN. Myös uutistoimisto AFP:n toimittajat raportoivat pitkistä jonoista useissa eri osavaltioissa.

Asiantuntijoiden mukaan näytti siltä, että äänestysprosentti voi nousta välivaalien korkeimmaksi 50 vuoteen, kertoi BBC.

Äänestysprosentin nousemista korkeaksi lupaili jo ennakkoäänestys, jossa äänensä antoi Politico-verkkolehden mukaan peräti 36 miljoonaa amerikkalaista. Se on lähes 10 miljoonaa enemmän kuin edellisissä, vuoden 2014 välivaaleissa. Esimerkiksi Texasissa ja Arizonassa pelkästään ennakkoäänien määrä ylittää jo vuoden 2014 kaikki annetut äänet.

Chicagossa asuva 34-vuotias Rory Mabin sanoi äänestäneensä kaikissa välivaaleissa.

– Lähetän seuraavan viestin: Meillä ei ole kaikki ok tämän presidentin johtaessa maatamme, Mabin sanoi.

– Minulla ei ole hyvä olla, kun ulkomailla matkustaessani tunnen ensimmäistä kertaa häpeää sanoessani olevani amerikkalainen, hän lisäsi.

27-vuotias republikaani James Gerlock taas sanoi olevansa iloinen Donald Trumpin presidenttikauden talouskasvusta. Hän kertoi myös rakastavansa sääntelyn purkamista.

Entinen asianajaja Diane Vogel oli äänestämässä Arlingtonissa, Virginiassa.

– Ihmiset ovat marssineet, ihmiset ovat toimineet muulla lailla, mutta tämä on ensimmäinen mahdollisuus, jolloin he voivat todella puhua suoraan ja saada äänestämällä äänensä kuuluvaksi, Vogel sanoi.

– Olen toiveikas, että äänestysprosentista tulee suurin välivaaleissa minun elinaikanani, hän lisäsi.

Googlessa haettiin espanjaksi äänestyspaikkoja

Äänestys näytti aktivoineen esimerkiksi Yhdysvaltain latinovähemmistön. CNN:n mukaan Googlen vahvimmassa nousussa oleva hakulauseke oli vaalipäivän aamuna espanjankielinen "donde votar" eli "missä äänestää".

Vaaleissa ovat jaossa kaikki edustajainhuoneen 435 paikkaa sekä 35 paikkaa 100-jäsenisessä senaatissa. Lisäksi vaaleissa valitaan osavaltio- ja paikallistason päättäjiä, muun muassa 36 kuvernööriä.

Luvassa voi olla myös poikkeuksia perinteisiin. Esimerkiksi perinteisesti republikaanien hallitsemassa Texasissa suosittu demokraatti Robert "Beto" O'Rourke pyrkii päihittämään senaattori Ted Cruzin, kun taas Minnesotan demokraattivaltaa uhkaa republikaani Pete Stauber.

Floridassa ja Georgiassa demokraattiehdokkaat pyrkivät osavaltioiden ensimmäisiksi afroamerikkalaisiksi kuvernööreiksi.

Trump ja Obama kannustamassa

Koko välivaaleja on tällä kertaa pidetty eräänlaisena kansanäänestyksenä presidentti Trumpin politiikasta. Trump itse kampanjoi vaalia edeltäneet päivät ahkerasti.

Vielä maanantaina Trump osallistui kolmeen kampanjatilaisuuteen, joissa hänellä oli viesti kannattajilleen.

– Huomenna (tiistaina) on panoksena kaikki, mitä olemme saavuttaneet, Trump sanoi.

Edellinen presidentti Barack Obama puolestaan sanoi tviitissään, että vaalit saattavat olla "tärkeimmät elinaikanamme."

– Äänestyksessä on kyse miljoonien terveydenhoidosta, työtä tekevien perheiden reilun kohtelun varmistamisesta, maamme luonteesta, Obama tviittasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vaalien varsinaiset tulokset: Demokraatit valtaan edustajainhuoneessa, republikaanit säilyttivät enemmistönsä senaatissa