Yhdysvalloissa on julkistettu lähes 3  000 Kennedyn murhatutkintaan liittyvää asiakirjaa

Yhdysvalloissa on julkistettu paljon odotettuja presidentti John F. Kennedyn murhatutkintaan liittyviä asiakirjoja. Guardianin mukaan asiakirjoja julkistettiin yhteensä 2  891 kappaletta.

Kyse on asiakirjoista, jotka kongressi määräsi vuonna 1992 salattaviksi 25 vuodeksi hillitäkseen salaliittoteorioita.

Hallintoviranomaiset kertoivat aiemmin, että presidentti Donald Trump on siirtänyt joidenkin murhatutkintaan liittyvien asiakirjojen julkaisua muun muassa keskustiedustelupalvelu CIA:n ja liittovaltion poliisi FBI:n pyynnöstä.

–  Minulla ei ole tänään muita vaihtoehtoja kuin hyväksyä nämä pyynnöt. Muutoin saattaisin sallia peruuttamattoman vahingon kansalliselle turvallisuudellemme, Guardian uutisoi Trumpin sanoneen asiaa koskevassa muistiossa.

Päätöksen myötä satoja asiakirjoja jätetään toistaiseksi julkistamatta, Guardian kertoo. Trump on määrännyt virastot arvioimaan asiaa uudestaan seuraavan 180 päivän aikana.

 

CNN: Julkaisematta jätetyt Kennedy-asiakirjat sisältävät tietolähteiden henkilöllisyyksiä

 

Julkaisematta jätetyissä asiakirjoissa on yksityiskohtaisia tietoja tutkinnassa osallisena olleista ihmisistä, uutisoi CNN. Asiasta uutiskanavalle kertoneen korkea-arvoisen hallintoviranomaisen mukaan asiakirjat sisältävät muun muassa tietoja tutkinnassa osallisena olleiden ihmisten henkilöllisyyksistä sekä heidän rooleistaan tietolähteinä. Lisäksi asiakirjoissa on tietoja tutkinnassa osallisena olleista ulkomaalaisista organisaatioista, viranomainen kertoo.

 

Asiantuntijat eivät odota suuria paljastuksia

 

Asiatuntijat ovat aiemmin arvioineet, että asiakirjoissa ei olisi suuria paljastuksia, jotka rauhoittaisivat salaliittoteoreetikoita. Odotukset ovat kohdistuneet lähinnä siihen, miten Lee Harvey Oswaldin liikkeitä seurattiin ennen murhaa – varsinkin tämän Meksikon-matkalla seitsemän viikkoa ennen ampumista.

Tapausta tutkinut Warrenin komissio katsoi, että Oswald oli yksin Kennedyn murhan takana vuonna 1963.