Barbara Bush on kuollut

Yhdysvaltojen entinen ensimmäinen nainen Barbara Bush on kuollut. Asiasta on kertonut hänen perheensä tiedotteessa.

Barbara Bush kuoli keskiviikkona 92-vuotiaana. Hän oli Yhdysvaltain 41. presidentin George H. W. Bushin vaimo ja 43. presidentin George W. Bushin äiti. Bush vanhempi ja Barbara Bush olivat naimisissa 73 vuotta.

Bush vanhempi toimi Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 1989–1993. Nuorempi Bush nousi presidentiksi puolestaan vuonna 2010. Hänet valittiin myös toiselle kaudelle.

Bushin toimisto kertoi aiemmin tällä viikolla, ettei useiden sairaalakäyntien jälkeen entinen ensimmäinen nainen enää yritä lääketieteellisin keinoin pidentää elämäänsä. Barbara Bush sairasti keuhkoahtaumatautia, ja hänellä oli sydämen vajaatoiminta.

Bushin toimiston julkaisemassa tiedotteessa ei kerrottu kuolinsyytä. Tiedotteen mukaan tietoa hautajaisten aikataulusta kerrotaan "heti, kun se on käytännöllistä".

"Uskomattoman päättäväinen nainen"

Muun muassa Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump on kommentoinut suru-uutista tiedotteessa.

–  Presidentin ja ensimmäisen naisen (Melania Trumpin) ajatukset ja rukoukset ovat rouva Bushin perheen ja ystävien luona, tiedotteessa muun muassa sanottiin.

–  Hänet muistetaan pitkään hänen voimakkaasta omistautumisestaan tälle maalle ja perheelleen, joita molempia hän palveli erittäin hyvin, tiedotteessa myös sanottiin.

Asiaa on julkisesti kommentoinut myös jo muun muassa edesmenneen entisen ensimmäinen naisen poika Jeb Bush, joka kuvaili äitiään muun muassa poikkeuksellisen armolliseksi, rakastavaksi ja viisaaksi. Jeb Bushin poika George P. Bush puolestaan tviittasi kaipaavansa isoäitiään.

–  Tiedän, että näemme pian, hän jatkoi.

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright on puolestaan muistellut Barbara Bushia kuvailemalla häntä uskomattoman päättäväiseksi naiseksi, jossa yhdistyi Amerikan parhaat arvot. Albright toimi ulkoministerinä demokraattien Bill Clintonin kaudella.

New Yorkissa vuonna 1925 syntynyt Barbara Bush oli kuuden lapsen äiti ja moninkertainen iso- ja isoisoäiti. Yksi hänen tyttäristään kuoli leukemiaan, kertoo muun muassa CNN.