Yhdysvaltain ja Taleban-järjestön on määrä allekirjoittaa rauhaan tähtäävä sopimus tässä kuussa

Yhdysvallat ja afganistanilainen äärijärjestö Taleban ilmoittavat, että rauhaan tähtäävä sopimus allekirjoitetaan tässä kuussa. Sitä edeltää viikon mittainen aselepo, jonka sanotaan alkavan lauantaina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Taleban julkistivat lausunnon, jonka mukaan sopimus allekirjoitetaan 29. helmikuuta Qatarin pääkaupungissa Dohassa.

Pompeo jatkoi, että Taleban ja Afganistanin hallitus voivat aloittaa keskinäiset neuvottelunsa pian Yhdysvaltain ja Talebanin sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

Neuvotteluja käyty yli vuosi

Yhdysvallat on neuvotellut Talebanin kanssa yli vuoden. Tavoitteena on ollut amerikkalaisjoukkojen vetäminen Afganistanista, jonka vastapainoksi Talebanilta halutaan turvallisuustakuut ja lupaus rauhanneuvotteluista Afganistanin hallituksen kanssa.

Yhdysvalloilla on tällä haavaa Afganistanissa 12  000–13  000 sotilasta.

Ilmoitus Yhdysvaltain ja Talebanin sopimuksen allekirjoituksesta on herättänyt myönteisiä reaktioita maailmalla. Sotilasliitto Naton mukaan se voi johtaa pysyvään rauhaan Afganistanissa. Venäjä luonnehtii sopimusta merkittäväksi tapahtumaksi sodan lopettamiseksi.

Jos aselepo pitää ja sopimus allekirjoitetaan, tämä mahdollistaa amerikkalaissotilaiden vetämisen pois Afganistanista. Yhdysvaltain sotilaita on ollut maassa yli 18 vuotta. Sinä aikana on kuollut noin 2  400 amerikkalaissotilasta ja arviolta kymmeniätuhansia afgaanisotilaita, Talebanin taistelijoita ja afganistanilaisia siviilejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.