Yhdysvaltain uusi edustajainhuone hyväksyi lakipaketin, joka päättäisi hallinnon osittaisen sulun

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuone on hyväksynyt lakipaketin, joka avaisi sulkeutuneena olevat osat liittovaltion hallinnosta.

Uusi, demokraattien hallussa oleva edustajainhuone aloitti toimikautensa torstaina. Sen hyväksymässä budjettipaketissa ei osoiteta rahaa presidentti Donald Trumpin hamuamalle Meksikon rajamuurille.

Lakipaketti tuskin kuitenkaan läpäisee senaattia, joka on edelleen republikaanien hallussa. Myös Trump on sanonut, että hän aikoo käyttää veto-oikeuttaan ja hylätä kaikki budjettiesitykset, joissa ei ole rahaa muurille. Trump haluaa muurin rakentamiseen yli viisi miljardia dollaria.

Hallinnon osittainen sulku alkoi ennen joulua.

Trump onnitteli uutta demokraattipuh emiestä ja odottaa yhteistyötä

Presidentti Trump on onnitellut edustajainhuoneen uutta puhemiestä demokraatti Nancy Pelosia. Trump kehui Pelosia "suunnattomasta saavutuksesta" ja toivoi hyvää yhteistyötä edustajainhuoneen kanssa. Kehuja voidaan pitää yllättävinä, sillä Pelosi on ollut usein presidentin kritiikin kohteena muun muassa Twitterissä.

– Toivottavasti teemme yhteistyötä ja saamme paljon aikaiseksi, kuten infrastruktuurissa ja paljon muussa, Trump totesi yllätystiedotustilaisuudessaan pian sen jälkeen, kun Pelosi oli valittu tehtäväänsä.

Nancy Pelosi valittiin odotetusti edustajainhuoneen puhemieheksi. Pelosi on toiminut samassa tehtävässä myös vuosina 2007–2011, jolloin hän oli ensimmäinen tehtävään valittu nainen.

Trump ensi kertaa Valkoisen talon lehdistöhuoneeseen

Trump piti tiedotustilaisuutensa Valkoisen talon lehdistöhuoneessa, minne hän astui ensimmäistä kertaa usein parjaamansa median eteen.

–  Tämä on kaunis paikka. En ole nähnyt tätä ennen, Trump totesi median edustajille.

Kehuista ja yhteistyötoiveista huolimatta Trump muisti myös mainita Meksikon rajalle havittelemansa muurin. Trump toisti vaatimuksensa siitä, että kongressin on myönnettävä miljardeja dollareita rajalle rakennettavaa muuria varten.

Uuden, demokraattijohtoisen kongressin ensimmäisiä tehtäviä onkin saada rajamuurikiista ja sen aiheuttama hallinnon osittainen sulku päättymään. Kiista on sulkenut neljänneksen liittovaltion hallinnosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.