Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rocky seurueineen sai ehdolliset tuomiot pahoinpitelystä

Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rocky eli Rakim Mayers ja kaksi hänen seuralaistaan ovat saaneet ehdolliset tuomiot Tukholman käräjäoikeudessa, kertoo ruotsalaismedia. He joutuvat lisäksi maksamaan 19-vuotiaalle pahoinpitelyn uhrille korvauksia.

Mayers seuralaisineen pidätettiin heinäkuussa katutappelun vuoksi, ja syyttäjä vaati Mayersille kuuden kuukauden vankeustuomiota. Käräjäoikeus antoi Mayersille ja hänen seurueellensa lopulta tuomion pahoinpitelystä.

Asap Rocky kommentoi tuomiota Instagramissa.

–  Olen tietysti pettynyt tämän päivän tuomiosta. Haluan jälleen kiittää kaikkia fanejani, ystäviäni ja kaikkia jotka osoittivat rakkautta minua kohtaan tänä vaikeana aikana. Aion mennä eteenpäin, räppäri sanoi.

AFP:n mukaan käräjäoikeuden tuomio kertoo Mayersin ja hänen seurueensa "pahoinpidelleen uhria lyömällä ja potkimalla häntä, kun hän makasi maassa". Artisti myös heitti miehen maahan ja astui hänen käsivartensa päälle.

Ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan ehdollinen tuomio on Ruotsissa kahden vuoden mittainen. Ehdollista tuomiota ei uutistoimiston mukaan valvota erityisesti, mutta jos tuomittu tekee sen aikana uusia rikoksia, tuomioistuin yleensä peruu ehdollisen ja siitä tulee sen sijaan vankeusrangaistus.

TT:n mukaan syyttäjä Daniel Suneson kertoo, että käräjäoikeus oli hänen arvionsa kanssa samaa mieltä kaiken muun paitsi kiistakapulaksi nousseen lasipullon kohdalla. Oikeussalissa oli epäselvyyttä siitä käytettiinkö pahoinpitelyssä lasipulloa uhrin vahingoittamiseen.

Sunesonin mukaan käräjäoikeus ei pitänyt lasipulloa todistusaineistona ja tämä heikensi rangaistusta. TT:n mukana Suneson ei silti ole pettynyt tuomioon, vaikka itse koki todistusaineiston olleen riittävä. Syyttäjä ei ole vielä päättänyt aikooko valittaa tuomiosta.

Monimutkainen todistusaineisto

Tukholmalaisoikeus kuvaili tapauksessa käsiteltyä todistusaineistoa monimutkaiseksi, kertoo ruotsalainen Expressen.

Tapauksen todistusaineisto koostui muun muassa valvontakameravideoista, matkapuhelinvideoista sekä tilanteeseen liittyvien ja sen todistaneiden henkilöiden haastatteluista. Tämän lisäksi oli tarkasteltavana myös muun muassa tekstiviestejä ja valokuvia.

Käräjäoikeuden mukaan kolmikko ei ollut tilanteessa, jossa he olisivat joutuneet turvautumaan hätävarjeluun. Expressenin mukaan käräjäoikeus kertoi, ettei tilanteessa ollut välitöntä rikollista hyökkäystä, joka olisi antanut syytetyille oikeuden käyttää voimaa.

Mayers oli kertonut oikeuskäsittelyn aikana olleensa heinäkuussa Tukholmassa tapahtuneen selkkauksen aikana peloissaan ja hänen puolustuksensa vetosi hätävarjeluun.

Aftonbladetin mukaan tuomitut joutuvat maksamaan uhrille yhteensä 12  500 kruunun eli vajaan 1  200 euron vahingonkorvaukset. Kolmikko maksaa yhdessä myös 19-vuotiaan uhrin oikeudenkäyntikuluja hieman päälle 200  000 kruunun eli reilun 18  500 euron arvosta.

Tämän lisäksi jokainen kolmesta tuomitusta maksaa 800 kruunua eli noin 75 euroa rikosten uhrien säätiölle.

Puolustus: Valitusta sulateltava rauhassa

Aiemmin tässä kuussa käräjäoikeus vapautti Mayersin ja hänen seurueensa kuukauden mittaisen tutkintavankeuden jälkeen. Mayersia oli pidetty vangittuna, koska hänen uskottiin lähtevän maasta, jos hänet olisi päästetty vapaalle jalalle oikeuskäsittelyn ajaksi.

Elokuun alussa käräjäoikeus kuitenkin linjasi, että syytettyjen teot eivät olleet niin vakavia, että heidän vankeuttaan olisi ollut syytä tuolloin enää jatkaa. Tähden kerrottiin poistuneen Ruotsista yksityiskoneella päivää vapauttamisensa jälkeen.

–  Hän tulee takaisin Ruotsiin. 100-prosenttisesti, kertoi Mayersin puolustusasianajaja Slobodan Jovicic keskiviikkona Expressenin mukaan.

Aftonbladetin mukaan Jovicic kertoi, ettei Mayersilla ollut mitään syytä, etteikö hän saisi reilua oikeudenkäyntiä. Jovicic ei antanut heti tuomion jälkeen selkeää vastausta siihen, aiotaanko tuomiosta valittaa.

–  Meidän täytyy sulatella tätä. On paras tehdä tuollainen päätös viileällä päällä, Jovicic kertoi Aftonbladetin mukaan.

Asap Rockyn on määrä olla pääesiintyjänä Tampereen Ratinan Blockfestillä perjantaina.

Mayersin tapaus nousi kansainvälisen politiikan parrasvaloihin, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyysi Ruotsin pääministeriltä Stefan Löfveniltä Mayersin vapauttamista tutkintavankeudesta. Tuolloin Löfven selitti Trumpille, ettei Ruotsissa poliittisilla päättäjillä ole valtaa maan oikeuslaitokseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.