Yle: Uusi tietovuoto paljastaa Yhdysvaltain kauppaministerin liikesuhteet Venäjälle

Uuden laajan tietovuodon mukaan Yhdysvaltain kauppaministerillä Wilbur Rossilla on liikesuhteita Venäjälle, kertoo Yle.

Tietovuodon mukaan Ross omistaa osuuden varustamoyhtiöstä, joka on käynyt kauppaa kymmenien miljoonien eurojen arvosta Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvien tahojen kanssa.

Tiedot käyvät ilmi sunnuntaina julkistetusta massiivisesta Paratiisin paperit -tietovuodosta. Yli 13 miljoonan asiakirjan aineisto on peräisin muun muassa Bermudan saarella toimivasta, veroparatiisipalveluita tarjoavasta Appleby-lakitoimistosta.

Tietovuodon mukaan Ross luopui ministeriksi tultuaan merkittävästä osasta omistuksiaan, mutta on säilyttänyt osuutensa Marshallinsaarille rekisteröidystä Navigator Holdings -yhtiöstä.

Navigatorin suurimpia asiakkaita on venäläinen kaasu- ja öljy-yhtiö Sibur. Siburin tärkeimpiin omistajiin kuuluvat muun muassa Putinin vävy Kirill Shamalov sekä Yhdysvaltojen pakotelistalle joutunut venäläis-suomalainen miljardööri Gennadi Timtshenko.

Timtshenko omistaa myös muun muassa osan jääkiekkoseura Jokereista sekä Helsingin areenasta.

 

Paljastuksia poliitikoista

 

Yle on päässyt käsiksi Paratiisin paperit -aineistoon kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n kautta. Tiedot vuodettiin alun perin saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -sanomalehdelle.

Ylen mukaan Paratiisin paperit paljastavat ainakin yli 120 kansainvälisen poliitikon salaisia yhteyksiä veroparatiiseissa oleviin yhtiöihin. Mukana on useita nykyisiä ja entisiä valtionpäämiehiä ja ministereitä.

Paratiisin papereista löytyy myös satojen suomalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden nimiä. Yle aikoo lähiviikkoina julkaista suuren määrän tietovuotoon perustuvia juttuja.

Vuoto on Ylen mukaan samaa mittaluokkaa kuin viimevuotinen Panaman paperit -vuoto.

 

Bonokin mukana

 

Tietovuoto paljastaa tietoja myös muun muassa Britannian kuningashuoneen toiminnasta veroparatiiseissa. Asiakirjojen mukaan miljoonia euroja Britannian kuningashuoneen varoja on sijoitettu Caymansaarten ja Bermudan kautta.

Asiakirjoista käy ilmi myös, että Liettuan veroviranomaiset tutkivat, onko U2-yhtyeen laulajan Bonon osittain omistama yhtiö rikkonut maan verolakeja. Tutkinta liittyy vuonna 2007 tehtyyn kauppaan, jossa liettualainen ostoskeskus siirtyi ulkomaisen sijoittajaryhmän omistukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Afganistanissa on aloitettu 400 taleban-vangin vapauttaminen

EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne

Yhdysvaltalaissuurlähettiläs: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä – Trumpin mukaan suunnitelma ei ole juuri nyt pöydällä

Uudessa-Seelannissa koronatartunnat levisivät Aucklandin keskittymästä kaupungin ulkopuolelle

Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä

Presidentti Trumpin yllätysilmoitus: Israel ja Arabiemiraatit sopivat suhteidensa normalisoimisesta

Ranska lisäsi sotilasvoimaansa Välimerellä Kreikan ja Turkin kiistelyn takia

Tutkimus: Koronaa on yritetty hoitaa esimerkiksi metanolilla ja kamelin virtsalla – yli 800 ihmistä kuollut ja tuhansia joutunut hoitoon alkuvuonna väärän tiedon takia

Venäläismedia kertoo huhuista, joiden mukaan presidentti Lukashenko valmistelee kiireistä esiintymistä kansalaisille – vahvistamaton tieto peräisin viestisovelluksesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.