"Presidentti Trump, olette tehnyt historiaa"

Mielenosoitukset Israelin ja Gazan rajalla johtivat maanantaina ainakin 52 palestiinalaisen kuolemaan, kertovat palestiinalaisviranomaiset.

Maanantai oli Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin verisin päivä sitten Gazan vuoden 2014 sodan.

Yhdysvaltojen Jerusalemiin avaamaan lähetystöön liittyvät protestit toivat raja-alueelle kymmeniätuhansia mielenosoittajia, kertoi Israelin armeija. Israelin sotilaat ampuivat mielenosoittajia. Kymmenien kuolleiden lisäksi haavoittuneita oli ainakin noin 2 400, palestiinalaislähteet kertoivat.

Israelilaissotilaiden tulituksessa kuolleista kahdeksan on alle 16-vuotiaita lapsia, arvioi palestiinalaisten YK-lähettiläs Riyad Mansour.

Mielenosoitukset rauhoittuivat yöksi, mutta niiden ennakoidaan kiihtyvän jälleen tiistaina.

Lue myös: AFP: Yhdysvallat tyrmäsi turvallisuusneuvoston Gaza-tutkintaa vaativan lausunnon
 

Lähetystö muutti Tel Avivista

 

Jerusalemissa Yhdysvaltain suurlähetystö avattiin juhlallisesti iltapäivällä. Lähetystön tunnuksen paljastivat presidentin tytär ja neuvonantaja Ivanka Trump sekä valtiovarainministeri Steven Mnuchin.

Presidentti Donald Trumpin joulukuussa julkistama päätös siirtää lähetystö Tel Avivista Jerusalemiin on herättänyt ihastusta Israelissa ja raivostuttanut palestiinalaiset sekä arabimaailman.

– Mikä mahtava päivä. Presidentti Trump, olette tehnyt historiaa, hehkutti Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

– Kiitos että teillä oli rohkeutta pitää lupauksenne.

Netanjahu viittaisi Gazan tapahtumiin ylistäen Israelin asevoimien sotilaita, "jotka tälläkin hetkellä suojelevat rajojamme".

Nauhoitetussa videoviestissään avajaisiin presidentti Trump muistutti, että Yhdysvallat tunnusti päivälleen 70 vuotta sitten ensimmäisenä Israelin valtion sen julistauduttua itsenäiseksi. Trump suitsutti lähetystön avaamisen historiallisuutta, mutta vakuutti samalla Yhdysvaltojen toivovan rauhaa ja olevan valmis välittämään siinä.

– Ojennamme ystävyyden käden Israelille ja palestiinalaisille, Trump sanoi.

Avajaisiin osallistuneiden satojen kutsuvieraiden joukossa oli monia Israelin puolesta toimineita amerikkalaisia senaattoreita ja kongressiedustajia.

Sekä Israel että palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan. Jerusalemin kiistellyn aseman takia pääosa ulkomaiden, muun muassa Suomen, suurlähetystöistä toimii Israelissa Tel Avivissa.

 

Mielenosoitukset jatkuneet viikkoja

 

Mielenosoitukset ja yhteenotot Gazan rajalla ovat jatkuneet jo viikkoja. Maaliskuun lopun jälkeen väkivaltaisesti on kuollut ainakin 91 palestiinalaista. Haavoittuneiden joukossa ei ole israelilaisia, ja Israelin armeijaa on kritisoitu liiallisesta voimankäytöstä.

Israelin ilmavoimat kertoi myös iskeneensä Gazan pohjoisosassa palestiinalaisen Hamas-järjestön tukikohtiin. Hävittäjä iski Israelin mukaan viiteen kohteeseen. Armeijan mukaan kyseessä oli vastaisku Hamasin maanantaisille väkivaltaisuuksille Israelin ja Gazan kaistan rajalla.

– Mielenosoittajat heittelevät räjähtäviä esineitä Israelin joukkoja ja raja-aitaa kohti. He myös heittelevät kiviä ja laukaisevat palavia esineitä sytyttääkseen tulipaloja Israelin alueella ja vahingoittaakseen Israelin joukkoja, Israelin armeija kuvaili tapahtumia rajavyöhykkeellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

AFP: Yhdysvallat tyrmäsi turvallisuusneuvoston Gaza-tutkintaa vaativan lausunnon