Yli 900:aa siirtolaista kuljettava rannikkovartioston laiva pääsi Italiaan

Siirtolaisia kuljettanut Italian rannikkovartioston laiva on saanut luvan tulla satamaan Sisiliassa. Laivassa oli yli 900 Eurooppaan pyrkivää ihmistä.

Siirtolaiset pelastettiin useamman pelastusoperaation aikana Libyan rannikolla. Catanian rannikkovartiostoon kuuluva viranomainen ilmoitti uutistoimisto AFP:lle, että laivassa oli yli 900 ihmistä.

EU-naapurimaat kritisoivat Italian uutta populistista hallitusta tiistaina sen jälkeen, kun Italia kieltäytyi ottamasta vastaan ulkomaalaisen kansalaisjärjestön laivaa. Aquarius-laivalla on 629 siirtolaista, enimmäkseen afrikkalaisia.

Ranskalaisen avustusjärjestön Aquarius-laivan pelastamat siirtolaiset olivat jumissa täpötäydessä laivassa yli 30 tuntia, kun Italia ja Malta kinasivat sen vastaanotosta. Espanja ilmoitti voivansa ottaa siirtolaiset vastaan Valencian satamassa. Aquarius lähti kohti Espanjaa keskiviikkona.

 

Salvini vaatii anteeksipyyntöä Ranskalta

Italian uusi äärioikeistolainen sisäministeri Matteo Salvini vetää kovaa maahanmuuttolinjaa. Salvini vaati tiistaina, että Italian satamat suljettaisiin ulkomaalaisilta, Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia kuljettavilta laivoilta.

Hän on toistuvasti syyttänyt avustusjärjestöjä yhteistyöstä ihmissalakuljettajien kanssa. Hän kuitenkin sanoi, ettei Italia itse lakkaisi pelastamasta siirtolaislaivoja.

– Meidän on pysäytettävä kansalaisjärjestöt. Rannikkovartiosto ja laivasto voivat jatkaa hengenpelastamista, mutta muiden maiden täytyy ojentaa meille auttava kätensä, hän sanoi.

Italian ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona kutsuneensa Ranskan suurlähettilään puhutteluun keskiviikkona sen jälkeen, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron syytti Italiaa "vastuuttomuudesta".

Puheessaan senaatille Salvini sanoi toivovansa virallista anteeksipyyntöä Ranskalta niin pian kuin mahdollista. Salvini uhkasi, että jos anteeksipyyntöä ei kuulu, suunniteltu tapaaminen Italian pääministeri Giuseppe Conten ja Macronin välillä perjantaina perutaan.

Salvini on toistuvasti vannonut tyrehdyttävänsä siirtolaisvirran Italiaan, jonka rannoille on saapunut yli 700 000 ihmistä vuoden 2013 jälkeen.

EU-sääntöjen mukaan siirtolaisten täytyy anoa turvapaikkaa siitä Euroopan maasta, johon he ensimmäisenä saapuvat.

Tämä on tuonut painetta Italialle ja Kreikalle, jotka toimivat portteina sadoilletuhansille ihmisille, jotka pakenevat sotaa ja köyhyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.