17-vuotias yllättäjä voitti Kuopion maratonilla

Maratonin juokseminen alle neljän minuutin kilometrivauhtia on suomalaiselle perusjuoksijalle saavutus, johon tehdään yleensä töitä vuosikausia. Edes kymmenettuhannet kilometrit eivät välttämättä riitä saavutukseen.

Lauantaina Kuopiossa Haapaveden Urheilijoita Samuli Hussa näytti, että lahjakuudella ja nuoruuden innolla voi tehdä paljon.

17-vuotias Hussa kuuli Kuopiossa asuvalta siskoltaan viime viikolla maratonista ja päätti osallistua lähtien tavoittelemaan kolmen tunnin alitusta.

Loppuajaksi napsahti nousujohteisessa juoksussa 2.46.07, mikä tekee kilometrivauhdiksi 3.56.

– Mukava oli juosta. Ei minulla ollut suurempia vaikeuksia, kertoi Hussa, joka karisti neljä kilometriä ennen loppua kannoiltaan Keiteleen Arttu Kärkiön.

Kärkiö oli puolimatkassa jopa puolitoista minuuttia Hussan edellä, mutta haapavetisen tahti oli lopussa armotonta. Kärkiö hävisi 51 sekuntia.

Hussa on juossut ratamatkoja ikäluokassaan kohtuullisesti, mutta nyt hän päätti kokeilla maratonia.

– Lenkkivauhtini on yleensä neljä minuuttia kilometrille, ja päätin kokeilla sitä nytkin. Olen juossut 30 km ja 20 km lenkin, joten tuntumaa pitemmillekin matkoille on, pohti voitostaan innostunut Hussa.

Pitkänhuiskea Hussa juoksi kauniisti ja askel oli hyvä.

Hän ei ollut kuitenkaan vielä varma onko hän juoksija – vai jalkapalloilija.

– Pelaan jalkapalloa viidennessä divisioonassa, kertoi Hussa, jonka mielestä jalkapallo-ottelu palvelee juoksua.

– 90 minuuttiahan pelissä juostaan.

Hussa kertoi myös, että hänelle ei ole nyt juoksuvalmentajaa.

– Olen itse miettinyt lenkkitahtini, hän sanoi.

3000 metrin ratajuoksussa Hussa on jo rikkonut sekunnilla yhdeksän minuutin rajan.

Naisten maratonilla kuopiolainen Kaisa Höyhtyä oli nopein ajallaan 2.58.16.

Puolimaratonin voittajat olivat Leppävirran Teemu Toivanen (1.09.53) ja Jäppilästä kotoisin oleva Suvi Miettinen (1.24,39).

Päivän nopeimmat kilometrit juostiin kympillä, jossa voiton vei Joroisten Urheilijoiden Aaro Asikainen ajallaan 33.12. Asikainen on viime vuoden Kuopion Jukolan viestin voittaja Kalevan Rastista, ja hän on juossut hieman leipälajiaan sileämpiä matkoja kuntouttaessaan polveaan.

– Rikoin toukokuussa suunnistusleirillä polveni. Kierukkaa korjattiin, eikä jalka kestä vielä täysipainoista suunnistusta, kertoi Asikainen, joka on tykittänyt Kuopion polkujuoksusarjassakin voittoja.

Suunnistaja oli ilahtunut monen muun tapaan Kuopion reitistä. Juoksijat pääsivät torilla nauttimaan kovasta kannustuksesta.

– Tällainen kisa kaupungin keskustan kautta oli hieno ajatus, sanoi Asikainen, jota mäkinen ja mutkainen reitti ei haitannut.

Tapahtuma keräsi noin 2000 juoksijaa ja kävelijää, mikä oli järjestäjistä hyvä määrä.

– Kuopio-halli on hyvä paikka tällaiseenkin liikuntaan, tuumi Pohjois-Savon Liikunnan toiminnanjohtaja Risto Kovanen.

Viisi vuotta sitten Rauhalahdessa järjestetyssä Kuopion maratonissa oli lähes 3000 osanottajaa, mutta sulloin oli mukana myös rullaluistelumatkat.

Maratonin jäniksellä on tiukka tehtävä

2 000 koetteli juoksukuntoaan Kuopiossa

Parituhatta juoksijaa Kuopion maratonilla