Päätoimittajalta: KalPa pelaa koko maakunnan voimalla

Monteral Canadiensin organisaatioon kuuluva Pieksämäen Pallo-Seppojen kasvatti Otto Leskinen on yksi esimerkki savolaisesta laadukkaasta pelaajatuotannosta. Juha Poutanen

Seppo Rönkkö

Vuonna 1929 perustettu KalPa viettää tänä vuonna 90-vuotisjuhliaan. Savon Sanomat julkaisee sen kunniaksi 10. syyskuuta KalPan juhlalehden, jossa on mielenkiintoisia juttuja joukkueen historiasta ja nykyhetkeen.

Juttu on juhlalehden pääkirjoitus.

Lue juhlalehti kokonaan tästä.Ensimmäiset muistoni KalPasta ajoittuvat 1970-luvun alkuun, kun kävimme Iisalmen Peli-Karhujen juniorijoukkueilla Niiralan montun luonnonjäillä. Vaikka pärjäsimmekin kelvollisesti, melkein yhtä paljon kuin ottelua odotimme pääsyä Kuopion uuteen uimahalliin. Sellainen saatiin Iisalmeen muutama vuosi myöhemmin.

50 vuodessa on tapahtunut paljon. KalPa on kasvattanut lajin absoluuttiselle huipulle lukuisia pelaajia. Sellaiset nimet kuin Sami Kapanen, Kimmo Timonen, Olli Jokinen ja Kasperi Kapanen ovat tuttuja nimiä lajia seuraamattomillekin. Jarmo Kekäläinen työskentee NHL-seura Columbuksen general managerina - vaikutusvaltainen pesti, joihin nimetään harvoja ja valittuja. 

Lähes 50 vuodessa puitteet ja niiden myötä peli on noussut tasollisesti uuteen ulottuvuuteen. KalPa pääsee aloittamaan kautensa uudistuneella kotiareenalla.

KalPa rakensi takavuosina menestystään vahvasti ostamalla pelaajia paitsi kotimaasta myös ulkomailta. Pelaajamarkkinat olivat aivan toisenlaiset kuin tällä hetkellä.

Sellaisen tason keskushyökkääjän kuin Tshekkoslovakian maajoukkueen kapteenin Darius Rusnakin hankkiminen olisi nykyisin taloudellinen mahdottomuus. Itäblokin romahtaminen teki siitä pariksi vuodeksi totta.

Rusnak pelaisi nykyisin tähtistatuksella Pohjois-Amerikassa. 

KalPan päivitetty strategia perustuu vahvaan omaan, maakunnalliseen pelaajatuotantoon sekä muutamaan maltilliseen täsmähankintaan.

Maakunnallisuuden on mahdollistanut se, että uimahallien lisäksi pienemmiltäkin paikkakunnilta kuin esimerkiksi Sonkajärvi, Lapinlahti tai Leppävirta löytyy jäähalli.

Työ on kantanut hedelmää.  Viime kauden joukkueessa suuressa roolissa ollut Pieksämäeltä lähtöisin oleva Otto Leskinen teki sopimuksen NHL:n tarunhohtoisimpiin organisaatioihin kuuluvan Montreal Canadiensin kanssa.

Alkavalla liigasesongilla katseet kohdistuvat Leppävirran Kiekkoa Ja Warkauden Kiekkoa juniorivuosinaan edustaneeseen Kim Nousiaiseen. Los Angeles Kingsin varaama Nousiainen oli jalostumassa vielä viime kaudella KalPan Mestistä pelaavassa yhteistyöseurassa Iisalmen Peli-Karhuissa. Tänä vuonna hän saa jatkaa kehittymistään lähtökohtaisesti rinnallaan kanadalainen konkari Ryan Wilson. 

Sattumaa tai ei, KalPaan näyttää syntyvän pelaajapolun ohella valmentajapolku.

Kun Sami Kapanen siirtyi kilpipaitojen penkin takaa Sveitsiin, seuraajaa ei tarvinnut kauan tai kaukaa haeskella. Tommi Miettinen tuntee KalPan pelaajana ja valmentajana. Hän on kouluttanut itseään määrätietoisesti valmennustehtäviin. Miettinen näytti osaamisensa säilyttämällä Iisalmen Peli-Karhut Mestiksessä lähes toivottomista lähtökohdista.

Miettisen apuvalmentajana toimii Marko Tuomainen - niin ikään KalPan kasvatti tavoitteenaan kasvaa ennen pitkää vastuuvalmentajan tehtäviin. 

KalPa ei ole tullut nykyiseen asemaansa ilman kasvukipuja. Menestystä tavoitellessaan se on käynyt läpi ylivoimaisiksi osoittautuneet taloudelliset vaikeudet - yksinkertaistettuna käyttänyt enemmän rahaa kuin olisi ollut varaa.

Valittu toimintatapa takaa jatkuvuuden ja antaa Pohjois-Savon nuorille jatkaa lajissa niin pitkälle kuin kyvyt ja innostuskin riittää.

KalPa ei ole liigan mahtipontisin taloudeltaan eikä puitteiltaan pömpöösein. Sillä on selkeä identiteetti. Savolaisella viekkaudella ja yhteistyöllä on hyvä haastaa suurempia, jotka rakentavat joukkueitaan perin yksinkertaisella logiikalla: mahdollisimman paljon mahdollisimman hyviä pelaajia. Ei toimi. Kysykää vaikka Leijonien päävalmentajalta Jukka Jaloselta.

Kalpa on leimallisesti maakunnan joukkue. Kun näin on, yleisö löytää helpommin Niiralan montun lehtereille kuin seuraamaan muutaman kuukauden komennuksella olevan muukalaislegioonan otteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.