Leijonat ennakkosuosikkina kaukaloon – Tanska menetti parhaan pelaajansa

Tuomas Heikkilä

ASETELMA: Tilanne on leijonille uusi tässä turnauksessa. Kanada-, Slovakia- ja USA-otteluiden osalta odotukset eivät ainakaan joukkueen ulkopuolella olleet pilvissä, mutta niin vain mukaan tarttui seitsemän pistettä. Päävalmentaja Jukka Jalonen korosti eilen - tietenkin - että jokaista ottelua on lähdetty voittamaan. Nyt se pitäisi tehdä ennakkosuosikin asemasta.

Tanska on aiemmissa kamppailuissaan voittanut voittomaalikisassa Ranskan 5-4, hävinnyt Saksalle niukasti 2-1 ja piessyt Britannian peräti 9-0. Leijonien jälkeen vastassa ovat vielä Yhdysvallat ja Kanada, joten lujassa on juuttien jatkopaikka.

Suomi lähtee kamppailuun kahden välipäivän turvin, kun Tanskalla on toissaillalta alla mainittu brittien saunotus. Kun iso osa leijonalaumasta on ollut mukana koko leirityksen ajan huhtikuun alkupuolelta saakka, teki kokonaan vapaaksi myönnetty tiistai varmasti joukkueelle hyvää.

Leijonien valmistavaa jääharjoitusta varjosti puolen päivän aikoihin perätön pommiuhka hyvin informoitu joukkue ei ollut asiasta moksikaan.

Leijonien koostumuksissa ei ole mullistavia muutoksia. Juho Lammikko on loukkaantuneena sivussa, maalin suulle palaa kaksi ensimmäistä ottelua torjunut Kevin Lankinen. Arttu Ilomäki on jälleen kokoonpanossa mukana ja palaa ykkösketjun keskelle.

Tanskan kokoonpanossa oli erikoinen kuvio. Jonkinlaisista kolhuista kärsineen Stanley cup -voittaja Lars Ellerin kanssa oli sovittu, että hän pelaa kolme ensimmäistä ottelua ja lähtee sitten kotiin. Näin myös tapahtui, kun Britannia-peli jäi Ellerin viimeiseksi Kosicessa.

ARVIO: Suomi ja Tanska kohtasivat huhtikuussa harjoitusotteluissa ja silloin voitot kirjattiin leijonille 2-1 ja 1-0. Siitä on kuitenkin aikaa jo yli kuukauden päivät ja joukkue on ottanut isoja pelillisiä harppauksia sittemmin. Maaleja nähtäneen nyt enemmän, leijonat voittaa 4-1 tai 4-2.

SEURAA HEITÄ: Turnauksen pienikokoisimpiin pelaajiin kuuluva juoniukko, leijonien kakkossentteri Sakari Manninen on jäänyt pelinsä tasoon nähden yllättävänkin vähälle huomiolle. Mannisella (0+5) on kolmesta ottelusta yhtä monta tehopistettä kuin Kaapo Kakolla (5+0).

Lars Eller vei mennessään viisi (2+3) pistettä jo oli kolmessa ensimmäisessä ottelussa juuttien tehokkain pelaaja. Hänen takanaan neljässä pisteessä ovat Jesper Jensen (2+2) sekä ainoa jäljelle jäänyt NHL-apu Mikkel Bödker (0+4).

LEIJONIEN KOKOONPANO:

1: 25 Toni Rajala - 15 Arttu Ilomäki - Niko Ojamäki; 4 Mikko Lehtonen - 55 Atte Ohtamaa

2: 82 Harri Pesonen - 65 Sakari Manninen - 24 Kaapo Kakko; 40 Petteri Lindbohm - 28 Henri Jokiharju

3: 19 Veli-Matti Savinainen - 27 Eetu Luostarinen - Joel Kiviranta; 70 Niko Mikkola - 7 Oliwer Kaski

4: 76 Jere Sallinen - 21 Juhani Tyrväinen - 12 Marko Anttila; 50 Miika Koivisto - 58 Jani Hakanpää

Maalivahti: Kevin Lankinen (Jussi Olkinuora)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut