Kuopion 8 000 katsojan areenalle odotetaan 3,2 miljoonan euron tukea OKM:ltä ja Uefalta

Keskuskentän areenahankkeen tarvitsemista miljoonista on tarkoitus päättää Kuopion kaupunginvaltuustossa 10. joulukuuta. Juha Poutanen

Kari Haavisto

Keskuskentän tapahtuma-areenaa viedään Kuopion kaupungin budjettiesityksessä päättäväisesti siihen suuntaan, että Mölymäelle nousee muutaman vuoden kuluttua 8 000 katsojaa vetävä areena.

Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikolla yksimielisesti talousarvion toimintasuunnitelman, jossa hankesuunnitteluun varataan ensi vuodelle 600 000 euroa. Talousarvion investointiosassa varaudutaan sijoittamaan hankkeeseen vuonna 2020 jo 9,0 miljoonaa euroa ja vuonna 2021 vielä 5,4 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna stadionin hankesuunnitteluun sijoitettiin 200 000 euroa.

– Jalkapallo-olosuhteiden kehittämisestä vallitsee pitkälle viety yhteisymmärrys.  Asia etenee nyt valtuustoon, ja jos se hyväksytään siellä, hankesuunnittelua jatketaan ensi vuonna siihen varatuilla rahoilla, Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen sanoo.

– Neuvottelemme parhaillaan siitä, millä tavalla stadionin toimintaa pyöritettäisiin, Pirhonen jatkaa.

Stadionista halutaan 8 000-paikkainen, sillä suuremman yleisökapasiteetin myötä tuki opetus- ja kulttuuriministeriöltä (OKM) ei ole sidottu 750 000 euron kattoon.

Kuopion 8 000-paikkainen stadion nousisi arvoasteikossa Helsingin Olympiastadionin jälkeen koko maan kakkosstadioniksi, sillä se täyttäisi kaikki Euroopan jalkapalloliiton Uefan neloskategorian vaatimukset. Se toisi Kuopioon myös A-maaotteluita.

Muun muassa yleisökapasiteeltiltaan hieman suurempi Helsingin Telia 5G Areena on Uefan kolmoskategoriassa. Telia 5G Areena ei täytä Uefan vaatimuksia muun muassa mediatilojen ja tv-tuotannon osalta, vaan vaatii väliaikaisrakentamista päästäkseen neloskategoriaan.

Kuopion talousarviossa on laskettu sen varaan, että stadioniin voitaisiin saada OKM:n ja Uefan avustusta jopa 3,2 miljoonaa euroa.

Se ei olisi mahdollista, jos stadionista tehtäisiin pienemmän mallin mukaisesti 6 000 katsojaa vetävä.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) vieraili lokakuussa Kuopiossa. Terhon mukaan vain kansallisesti merkittävä hanke voisi saada OKM:n tukea enemmän kuin 750 000 euroa.

– Ministeri suhtautui suunnitelmiimme erittäin myönteisesti, suostuu Pirhonen sanomaan.

Uefan hankerahaa (hattrick-rahaa) on pienemmille stadionhankkeille jaettu 400 000 euroon saakka. Kuopion isomman mallin stadioniin sitä olisi Savon Sanomien tietojen mukaan mahdollisuus saada miljoona euroa.

Pari tuhatta katsojaa enemmän vetävä stadion on kalliimpi, mutta suuremmat tuet kutistaisivat kustannuseroa huomattavasti.

– Arvioisin, että näillä laskelmilla suurempi stadion jäisi vain miljoonan euron verran kalliimmaksi, Pirhonen sanoo.

Keskuskentän areenaan investoitavat rahat tulevat Kuopion kaupunginvaltuuston päätettäviksi 10. joulukuuta.

Hankesuunnitelma on edelleen valmisteilla, ja stadionin lopulliseen kokoon vaikuttaa siihen saatavien avustusten määrä.

Hankesuunnitelman mukaan Kuopion kaupunki rakentaa noin 15,2 miljoonaa euroa maksavan stadionin ja vuokraa sen toimintaa pyörittävälle operaattorille. Kaupunki käy neuvotteluja toiminnan pyörittämisestä Kuopion Palloseuran kanssa.

– Neuvottelut ovat kesken, mutta ajatus on, että KuPSin tytäryhtiö hoitaisi hallinnon, markkinoinnin ja kunnossapidon. Suunnitelmat ovat pitkällä, mutta tässä on vielä monta ratkaistavaa asiaa, KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen sanoo.

– Tarkoitus tietysti on, että kaikki hyötyisivät. Operaattorin intressi on hakea areenalle muitakin tapahtumia kuin jalkapallo-otteluita ja nostaa käyttöaste mahdollisimman suureksi, Heiskanen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut