Johaug vapautui piinastaan – iloa ja kyyneleitä lehdistön edessä

Therese Johaug pohti uransa lopettamista kilpailukieltonsa aikana.

STTT-NTB

Norjalainen maastohiihtotähti Therese Johaug heräsi torstaiaamuun ylpeänä: dopingista tullut 18 kuukauden kilpailukielto oli päättynyt. Päivällä tiedotustilaisuudessa nähtiin iloinen urheilija.

– Vihdoinkin voin istua tässä ja hymyillä. Tässä on ollut kahden viime vuoden aikana tiedotustilaisuuksia, joissa näin ei ole ollut, Johaug aloitti.

– Kun heräsin aamulla, pystyin taputtamaan itseäni olkapäälle ja sanomaan: olen ylpeä, että olen selvinnyt tästä. 18 kuukautta ulkona organisoidusta urheilusta.

Kovasti kohua nostanut ja kaikenlaista käännettä sisältänyt käry huulivoide-spekulaatioineen kaikkineen piti Johaugin poissa niin Lahden MM-hiihdoista kuin Pyeongchangin olympialaisista. Nyt hän palaa kilpailemaan, kesällä rullasuksilla ja sitten marraskuussa lumella Beitostölenissä.

– Vaikeita kuukausia ja vuosia, kyyneleitä ja alamäkeä alamäen perään, Johaug kuvaili koettelemuksiaan kilpailukieltoisena.

– Nyt vihdoin voin ottaa numerolapun jälleen rintaani. Saan kilpailla Norjan lippu rinnassani, ja sitä päivää olen odottanut todella pitkään. Ja kaikista vaikeuksista huolimatta motivaationi on pysynyt korkealla.

Hymyn ohella päivään mahtui kyyneleitäkin. Johaug myönsi, että vaikeudet saivat hänet pohtimaan jopa uran lopettamista.

– Ajattelin lopettamista kerran. Se oli lomaillessamme Floridassa (viime lokakuussa). Motivaationi oli hukassa, ja olin varma, etten halua enää jatkaa, Johaug kertoi.

Poikaystävä Nils Jakob Hoff oli kuitenkin tukena pahimmalla hetkellä.

– Hän sanoi, että voin toki lopettaa, mutta "älä tee päätöstä ollessasi noin uupunut henkisesti". Hän lisäsi, että "mieti sitä sitten, kun olet taas plussan puolella".

Kasvoilla oli kyyneleitä myös silloin, kun puhe kääntyi uskomattoman uransa tähän kauteen päättäneeseen Marit Björgeniin.

– Tärkein esikuvani. Olen niin kiitollinen siitä kaikesta, mitä olen häneltä saanut, Johaug kyynelehti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut