Keskuskenttä etenemässä: pohdinnassa jopa 8 000 katsojan stadionin kustannusvaikutus

Nykyinen katettu pääkatsomo on rakennettu vuonna 2005. Pääkatsomon yleisökapasiteetti on 2 700 erillisistuinta. Juha Poutanen

Jukka-Pekka Räsänen

Suunnitelmat Kuopion Keskuskentän jalkapallostadionista ja tapahtuma-areenasta ovat nytkähtämässä eteenpäin.

Kuopion kaupungin hyvinvoinnin edistämisen johtaja Janne Hentunen esittää, että hyvinvoinnin edistämisen lautakunta hyväksyy Keskuskentän jalkapallostadionin tarveselvityksen ja esittää kaupunginhallitukselle, että Keskuskentästä laaditaan hankesuunnitelma. Lautakunta käsittelee asiaa ensi tiistain 12.3. kokouksessaan.

Tarveselvityksen mukaan Kuopion Palloseuran lähtökohtana on stadionin kehittäminen siten, että katsomosta muodostuisi noin 6 000 erillisistuimen katettu katsomo nykyisen lämmitettävän tekonurmikentän ympärille. Tällä mitoituksella stadion täyttäisi stadionmääräyksissä kategorian 3 peruskriteerit sekä Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n ja Suomen Palloliiton stadionmääräyksien mukaisesti 3. kierroksen seurajoukkueiden kansainvälisten pelien peruskriteerit. Tätä esitetään lähtökohdaksi myös hankesuunnitelmaan.

Suomen Palloliitto on esittänyt, että hankkeessa tarkasteltaisiin myös kategorian 4 stadionin peruskriteerit, jolloin stadion mahdollistaisi myös miesten maaottelut. Tämä tarkoittaisi muun muassa vähintään 8 000 katsojapaikkaa. Hentunen esittää, että hankesuunnitelmassa selvitetään myös kategorian 4 kustannusvaikutus hankkeelle.

Nykyinen katettu pääkatsomo on rakennettu vuonna 2005. Pääkatsomon yleisökapasiteetti on 2 700 erillisistuinta. Vuonna 2011 on rakennettu kattamaton 300 erillisistuinta käsittävä päätykatsomo.

Stadionin uudisrakennusosaan on tavoitteena sijoittaa ottelutapahtumia ja muita stadionille suunniteltuja tapahtumia sekä oheispalveluja varten noin 800 neliömetriä lämmintä VIP-tilaa. Näiden tilojen avulla stadionista on tavoitteena kehittää tapahtuma-areena, jossa voidaan järjestää muun muassa konsertteja ja yritystilaisuuksia. Tapahtumakäyttöä varten kokonaiskapasiteetin lähtökohtana olisi hankesuunnitelmassa noin 10 000 henkilöä, kun myös kenttäalue on yleisöalueena.

Lisäksi hankesuunnitelmassa huomioitaisiin ottelu- ja tapahtumakäytön tarvitsemat oheispalvelutilat sekä keskuskentän muun kentästön ja lähiliikunnan tarvitsemat huolto-, puku- ja pesutilat. Hankesuunnitelmassa tulee selvittää myös tekonurmikentän suojaus erilaisissa tapahtumissa, kuten konserteissa.

Lisäksi hankesuunnitelmassa selvitetään mahdollisuudet hankkeelle saatavista avustuksista sekä huomioidaan mahdolliset stadionmääräyksiin kevään 2018 aikana tulevat muutokset.

Kuopion kaupunki on varannut talousarviossaan Keskuskentän areenan suunnitteluun tälle vuodelle 200 000 euroa. Kaupunki on teettänyt tapahtuma-areenan rahoituksesta ulkopuolisen selvityksen, jossa esitettiin, että kaupunki rakentaisi areenan itse ja vuokraisi sen eteenpäin. Julkisuudessa areenan kustannuksiksi on arvioitu noin 10 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut