Karjalan lennoston Hornet saatteli olympiajoukkueen Suomeen paluun – katso kuvia paluujuhlista

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja 50 kilometrin maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen Suomen Olympiajoukkueen paluujuhlassa. Lehtikuva

Outi Poikonen, STT

Karjalan lennoston Hornet-hävittäjä oli mukana Suomen olympiasankareiden kotiinpaluussa.

Ilmavoimat tviittasi, kuinka yksi Karjalan lennoston hävittäjä kävi tervehtimässä Suomen olympiaurheilijoiden paluulentoa Kiteen länsipuolella noin kello 13.30.

 

Uransa tähän kauteen päättävä Aino-Kaisa Saarinen julkaisi Instagram-tilillään kuvan Hornetin tervehdyslennosta.

Turvallisesti kotiin. #roadtopyeongchang2018 #roadtohome

A post shared by Aino-Kaisa Saarinen (@ainokaisasaarinen) on

 

Presidentti Sauli Niinistö oli Iivo Niskasta, Krista Pärmäkoskea ja kumppaneita vastassa Helsinki-Vantaan lentoaseman VIP-President- terminaalissa.

– No niin, Niinistö sanoi aloittaessaan joukkueen kättelemisen ovella.

Urheilevassa Suomessa oli siis kaikki hyvin. Tai ainakin suunta parempaan päin.

Todisteena tästä Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio ja huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski toistivat, että suomalaisurheilijat voittivat Pyeongchangissa kuusi mitalia. Se on yksi enemmän kuin Sotshissa 2014 tai Vancouverissa 2010.

Mutta numeroita ei voi tulkita ilman asiayhteyttä. Ja se on talviolympialaisissa jaettavan mitalimäärän voimakas kasvu 2000-luvulla.

Salt Lake Cityn olympialaisissa 2002 jaettiin kaikkiaan 234 mitalia, joista suomalaisurheilijat voittivat seitsemän, mikä oli kolmen prosentin osuus. 2006 Torinossa suomalaiset voittivat 252 mitalista yhdeksän, mikä oli 3,6 prosenttia. Vancouverin 2010 viisi suomalaismitalia tarkoitti 1,9 prosenttia 258 jaossa olleesta mitalista, Sotshin viisi mitalia oli 1,7 prosenttia 295 mitalista.

Pyeongchangissa mitaleita oli jaossa 307, joten kuusi suomalaismitalia oli lähes tarkalleen sama 1,9 prosentin osuus kuin Vancouverissa kahdeksan vuotta sitten. Ne olivat edelliset talviolympialaiset ennen huippu-urheiluyksikköä ja Kojonkosken kautta, joka saattaa päättyä kuun vaihteessa.

– Niin, Niinistö avasi tervetuliaispuheensa.

Sitten Niinistö onnitteli Suomen mitalisteja, mainitsi uransa lopettavat "Aikun" (Aino-Kaisa Saarinen) ja "Hannes" (Hannu) Mannisen, otti vastaan suomalaisurheilijoiden neuloman peiton tuoreelle vauvalleen ja heitti pienen piikin Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholle (sin.).

Terho oli Twitterissä uhonnut vetävänsä "arhinmäet", jos Iivo Niskanen voittaa olympiakultaa. Tämä oli viittaus silloisen urheiluministerin Paavo Arhinmäen (vas.) juhlintaan Sotshissa 2014.

– Urheiluministeri on tänne asti selvinnyt, Niinistö virnuili luovuttaessaan puheenvuoron Terholle.

Terho oli aiemmin maanantaina heittänyt blogissaan ilmoille ajatuksen, että Suomi voisi järjestää olympialaiset yhdessä Norjan kanssa. Olympialaiset ovat niin kalliit järjestää, että länsimaissa hakuhankkeet toisensa jälkeen ovat viime vuosina kaatuneet kuin dominot.

Terho selitti haluavansa taistelle juuri tätä kehitystä vastaan.

– Koko olympialiikettä pitäisi kehittää kestävään suuntaan. Jos katsotaan missä on jo kisapaikkoja ja miten niitä voidaan yhdistellä, myös Suomen kaltainen pieni maa voisi toimia kisaisäntänä, Terho sanoi.

Olympiaisäntien jakoon on liittynyt korruptiota, mutta Terhoa se ei pelota.

– Ministerinä en toimi tuomarina mihinkään yksittäistapaukseen, mutta olympialiikkeen pitää johtoa myöten edustaa niitä arvoja, joita se haluaa viedä eteenpäin. Korruptio ei varmasti kuulu niihin.

Entä ne arhinmäet?

– Juhlat olivat oikein mukavat. Jo siellä Pyeongchangissa kokoontui spontaanisti suomalaisten joukko paikalliseen ravitsemusliikkeeseen, jossa kuunneltiin musiikkia ja laulettiin jopa hieman lauluja, Terho naureskeli.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut