"Loppu hyvin, kaikki hyvin"

Suomi sai kisoissa kuusi mitalia: yhden kullan, yhden hopean ja neljä pronssia. Päätöspäivänä Krista Pärmäkoski sauvoi naisten 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa toiseksi. Timo Jaakonaho / Lehtikuva

REIMA RAUTIAINEN / STT

Suomi menestyi Pyeongchangin talviolympiakisoissa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken mielestä suunnitelmien mukaisesti.

Suomi sai kisoissa kuusi mitalia: yhden kullan, yhden hopean ja neljä pronssia.

– Loppu hyvin, kaikki hyvin. Mitalimäärämme Pyeongchangista on parempi kuin Sotshissa, Kojonkoski sanoi.

Suomen joukkueelle etukäteen asetettu matemaattinen tavoite oli 6,45 mitalia.

– Pienellä venymisellä mitalimäärä voisi olla vähän toisenkinlainen. Menestys oli tällä kertaa kuusi mitalia ja 14 pistesijaa kahdeksan joukkoon, joka kuitenkin on tavoitteiden mukainen, Kojonkoski eritteli.

 

 

Sotshissa 2014 Suomi sai viisi olympiamitalia. Neljä vuotta aiemmin Vancouverissa olympiasaalis oli viisi mitalia, joista yksikään ei Sotshista ja Pyeongchangista poiketen ollut kultainen.

– Olimme täällä mukana 11 lajissa, joista kuudessa odoteltiin mitalia. Kolme niistä realisoitui (maastohiihto, lumilautailu, jääkiekko). On selvää eteenpäin menoa, jopa Vancouverista saakka, Kojonkoski vertaili.

Ennen Iivo Niskasen lauantaina hiihtämää miesten 50 kilometrin kultamitalia Suomen olympiajoukkueen johto ja itse urheilijat olivat kotimaassa ankarankin arvostelun kohteena.

– Totta kai kisoissa oli vaikeita paikkoja ja hienoja onnistumisia. Itse olen äärettömän ylpeä tästä joukkueesta. Kisa on ihan hemmetin kovaa, eikä oman tasonsa nostaminen ole todellakaan helppoa.

 

Suomen olympiajoukkueen johtajana Pyeongchangissa toiminut Kojonkoski nosti odotetusti maastohiihdon ilonaiheeksi. Niskasen kultamitalin ja Krista Pärmäkosken hopean ja kahden pronssin saldolla maastohiihto oli lajiryhmistä olympiajoukkueen kivijalka.

– Voi sanoa, että maastohiihdossa on kilpailukykyiset resurssit. Kun siellä saadaan tuota jauhaa ja opetella, se tuottaa tulevina vuosina vielä enemmän.

Muutama urheilija Suomen joukkueesta jäi Kojonkosken mieleen.

– Krista veti puolet mitaleistamme. Sokerina pohjalla oli Iivon kuninkuusmatkan olympiavoitto. Mika Poutalan pääseminen pikaluistelun 500 metrillä muutaman sadasosasekunnin päähän olympiamitalista oli iso ilonaihe.

Suomalaista ampumahiihtoa liki vuosikymmenen kansainvälisellä huipulla edustanut Kaisa Mäkäräinen ei jää historiaan olympiamenestyjänä.

– Kaikki suomalaiset toivoivat, että Kaisa olisi pystynyt realisoimaan jonkun mahdollisuuksistaan. Kyseessä on yksi 2000-luvun hienoimmista urheilijoista, jonka menestymättömyys ei minun silmissäni yhtään vähennä hänen urheilijan arvoaan.

 

Kojonkoski on työskennellyt Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana viisi vuotta. Hän kertoi miettivänsä ensi keskiviikkoon ennen kuin päättää, hakeeko tehtävää uudelleen.

– Viisi vuotta sitten, kun lähdimme tähän leikkiin, tavoitteet olivat korkeammalla kuin missä nyt olemme. Pitää muistaa, että olemme täsmälleen samoilla resursseilla liikkeellä kuin viisi vuotta sitten, kun panostuksen pitäisi nyt olla yli kaksinkertainen.

Olympiapronssia voittaneille Suomen naisjääkiekkoilijoille on luvassa helpotusta, jos se Kojonkoskesta on kiinni. Kahdeksalle naiskiekkoilijalle jaettu 5 000 euron veroton apuraha mahdollistuu useammallekin.

– Jos huippu-urheilua aiotaan viedä eteenpäin, tuon pitää olla mahdollista, Kojonkoski vaati.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut