Tutkija, seurapomo vai kansanedustaja? Palloliiton puheenjohtajaehdokkaat ovat luoneet meriittinsä erilaisilla kentillä

Aihepiirit ovat laveita ja yleviä, kun Palloliiton puheenjohtajaehdokkaat Ville Niinistö, Mika Aaltonen ja Ari Lahti esittelevät teesejään. Jussi Nukari / Lehtikuva

TAPIO KESKITALO / STT

Jalkapallo lähemmäs nuorten arkea, lajin merkitys kasvatus- ja tasa-arvotyössä, lisää rahaa nostamaan suomalaismenestystä.

Aihepiirit ovat laveita ja yleviä, kun Palloliiton puheenjohtajaehdokkaat Ville Niinistö, Ari Lahti ja Mika Aaltonen esittelevät teesejään.

Palloliitto valitsee puheenjohtajansa 20. tammikuuta, ja ehdokaskolmikko pääsi perjantaina ääneen Lahdessa järjestetyssä kyselytilaisuudessa.

 

 

Etenkin Niinistö haluaa profiloitua ehdokkaana, joka korostaa jalkapallon yhteiskunnallista merkitystä.

– Jalkapallo on niin merkittävä kasvattaja ja nuorisotyön väline, että jo yhteiskunnallisen merkityksen takia lajiin kannattaisi panostaa nykyistä enemmän. Futiksella saattaa olla tosi iso merkitys nuorten kasvulle ja itsetunnon vahvistamiselle, Niinistö sanoo.

Sen jälkeen hän nostaa esille esimerkiksi tasa-arvon ja maahanmuuttajien integroitumisen jalkapallon kautta.

Lahti puhuu voimakkaasti jalkapallon ja elinkeinoelämän liitosta.

Se liitto on Lahden mukaan liian heikko, ja siksi lajiin ei valu Suomessa niin paljon rahaa kuin olisi mahdollista.

– Unelmani on nostaa jalkapallo Suomessa asemaan, jolle se kuuluu. Suomalainen jalkapallo tarvitsee lisää rahaa. Olemme alisuorittajia, Lahti sanoo suoraan.

Aaltonen puhuu hieman laveammin.

– Jalkapallo on iso mekanismi, jolla voimme tuoda ihmiset yhteiskuntaan mukaan. Meidän pitää huolta taloudesta, sosiaalisuudesta ja moraalista. Ne ovat kolme tukijalkaa, Aaltonen pohtii.

 

 

Ehdokkaiden korostamat teemat eivät ole erityisen yllättäviä, jos niitä peilaa heidän taustoihinsa.

Niinistö on vihreiden kansanedustaja sekä ex-puheenjohtaja ja Lahti investointipankkiiri sekä Kuopion Palloseuran pääomistaja. Aaltonen on ex-ammattipelaaja, joka on luonut komean akateemisen uran tulevaisuudentutkijana.

Mukana on siis kokemusta politiikasta, elinkeinoelämän osaamista sekä näyttöjä tieteen ja jalkapallon kentiltä.

Jalkapallo kuitenkin yhdistää kolmikkoa, joskin merkittävän pelaajauran on tehnyt vain Aaltonen. Hänet muistetaan muun muassa TPS:ssä Milanon Interin verkkoon tekemästään maalista, joka piirtyi vuonna 1987 vahvasti suomalaiseen jalkapallohistoriaan.

Lahti tuntee seurapomona ja jalkapalloliigan entisenä puheenjohtajana kotimaisen huippujalkapallon arjen realiteetit. Hän on kertonut käyttäneensä KuPSiin omia rahojaan useita miljoonia euroja.

– Olen ollut suomalaisessa futiksessa mukana sydämellä ja lompakolla, Lahti sanoo.

Niinistö oli lahjakas juniorijalkapalloilija Kaarinan Pojissa, mutta aktiiviura päättyi loukkaantumisiin. Hän muisti korostaa Lahden tilaisuudessa, miten jalkapallo on ollut hänelle aina tärkeä osa elämää.

– Jalkapallolla on ollut identiteetilleni paljon suurempi merkitys kuin voisi arvata.

 

 

Yksi asia kolmikkoa yhdistää. He kannattavat meneillään olevaa kehitysprojektia, joka kantaa nimeä Seurojen Palloliitto. Hankkeessa resursseja pyritään suuntaamaan hallinnosta seuroille sekä kenttätyöhön ja tehostamaan liiton päätöksentekoa.

Muun muassa valmentajakoulutukseen on luvassa lisää rahaa.

– Resurssien pitää näkyä pelikentillä, ei kabineteissa. Kannatan hanketta lämpimästi, Lahti sanoo.

Aaltonen on samoilla linjoilla.

– Huomion painopisteen siirtäminen sinne, missä arkinen työ tehdään, pitää olla päämääränä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut