Onnistuminen vapautti karsintavoittopaineista: "Meillä on prosessi käynnissä, ja se tulee jatkumaan"

Päävalmentaja Markku Kanerva tiivisti jalkapallomaajoukkueen karsintavoiton seuraavasti: "Tärkeä voitto, henkisesti." Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Onnistuminen Islantia vastaan vapautti Suomen karsintavoittopaineista, mutta maksoi lisäämällä Suomelle jo turhankin tutuksi tullutta loukkaantumis- ja pelikieltoprobleemaa. Jere Uronen sai varoitustilinsä täyteen ja jää pois Albanian matkalta, ja loukkaantuneina sivuun jäävät Juhani Ojala ja Joona Toivio. Myös Kosovo-pelit sivuuttava Perparim Hetemaj on poissa.

Kolmesta jäljellä olevasta ottelusta ensimmäinen pelataan tiistaina Albanian Shkoderissa, jossa ensimmäistä kertaa arvokisakarsinnassa mukana oleva Kosovo pelaa kotiottelunsa vielä toistaiseksi.

Tampereen lauantai-illassa nähty Islanti-voitto ei tuloksellisesti enää merkinnyt kummia, mutta kaivattua kasvojen pesua saatiin. Joukkueen ilme kirkastui, kun murheellisesti sujuneen MM-karsinnan voittosarake sai vihdoin merkinnän nollasta ykköseen.

– Tärkeä voitto, henkisesti, päävalmentaja Markku Kanerva tiivisti maajoukkueen ensimmäisen karsintavoiton muutamaa päivää vaille kahteen vuoteen.

– Meillä on prosessi käynnissä, ja se tulee jatkumaan. Rakennetaan kohti ensi syksyn Nations Leagueta, Kanerva jatkoi viitaten "Kansojen liigaan", joka tarjoaa uutta saumaa EM-lopputurnauksesta maanosan jalkapallopohjimmaisillekin.

 

Nuoruutta on matkassa nyt entistä enemmän, kun Kanerva kutsui Albanian reissulle mukaan kotimaan liigan SJK:n 23-vuotiaan topparin Dani Hatakan.

Hatakka on ensimmäistä kertaa mukana A-maajoukkueessa. Miehistövaihdokset nostivat jo ennen Islanti-peliä mukaan nuorista ja kokemattomammista myös Fredrik Jensenin (lauantaina 20 vuotta) ja Glen Kamaran, 21.

Kosovon (tai siis Albanian) matkalla on 21 pelaajan joukossa kolmetoista 1990-luvulla syntynyttä, ja heistä yhdeksän on alle 25-vuotiaita. Ikiaikainen pähkäily siitä, pitäisikö (sinänsä merkityksettömässä) pelissä kokeilla railakkaan nuorta ryhmää tulevaa silmällä pitäen, ei saa Kanervalta suoranaista vastausta.

– Totta kai tilaisuuksien mukaan näyttöpaikkoja katsotaan. Meillä on paljon nuoria pelaajia mukana, mutta lähtökohtaisesti aina laitetaan kentälle voittavaa joukkuetta, päävalmentaja mietti viikonloppuna.

Suomelle hienoista etua tiistaille tuo se, että Kosovo joutui viikonloppuna kentälle kahteen kertaan. Lauantainen vieraspeli Kroatiassa jäi parinkymmenen minuutin kohdalla kesken rankkasateen vesitettyä kentän. Peli pelattiin loppuun sunnuntaina, ja Kosovo sinnitteli lohkokärkeä vastaan kunniakkaaseen 0–1-tappioon.

Karsinnat mainiosti (ja Suomen kannalta surkeasti) 1–1-tasapelillä Turussa aloittaneelta, mutta sen jälkeen kaikki pelinsä hävinneeltä Kosovolta puuttuu vielä historiallinen avausvoitto. Tehtävänsä pian jättävä päävalmentaja Albert Bunjaku tietää tehtävänsä tiistaina.

– Minun on annettava maallemme ensimmäinen voitto, Bunjaku totesi Kroatia-pelin jälkeen kosovolaisjalkapalloa seuraavan Kosovan Football -Twitter-tilin mukaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut