Harhaluulo nuuskasta elää sitkeässä - "Lieveilmiöitä on, mutta suunta on parempi"

Leijona-legenda Timo Jutila synnytti kohun 2010 olympialaisissa, kun hän laittoi nuuskaa huuleensa samalla, kun Heikki Hietanen toivotti presidentti Tarja Halosen ja Pentti Arajärven tervetulleeksi otteluun. Martti Kainulainen

Tomi T. Turunen

<story-element type="paragraph"> Käytännössä kaikki urheilun suuret lajiliitot Suomessa ovat kieltäneet nuuskan käytön tapahtumiensa yhteydessä ja urheilujärjestöt pyrkivät aktiivisesti suitsimaan niin nuuskan kuin muidenkin päihteiden käyttöä.

<story-element type="paragraph"> Olympiakomitean Kasva Urheilijaksi -toiminnan asiantuntija Eija Alaja korostaa, että tupakka ja alkoholi mielletäänkin jo hyvin epäurheilijamaisiksi tuotteiksi, mutta nuuskaan liittyy edelleen vääriä mielikuvia.

<story-element type="paragraph"> – Nuuskaan suhtaudutaan positiivisemmin. Taustalla on osaltaan tiedon puute. Sitkeässä elää harhaluulo, että nuuskaaminen on urheilijalle jotenkin ok. Nuuskan haittavaikutuksia urheilusuoritukseen ei ole vielä täysin ymmärretty. Sen mielikuvan korjaamiseksi tehdään koko ajan töitä, Alaja sanoo.

<story-element type="paragraph"> Viimeksi vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan nuuskan käyttö on nuorten urheilijoiden keskuudessa hieman yleisempää kuin nuorisossa keskimäärin. Maantieteellisesti erot ovat suuria, sillä nuuskan käyttö on selvästi yleisempää Etelä-Suomessa ja Lapissa kuin esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Savossa.

<story-element type="paragraph"> Vaikka nuuskaa käytetään Savossakin edelleen, on seuratoimijoiden parissa vahva usko siihen, että pahin on takana.

<story-element type="paragraph"> – Ei voi kieltää, etteikö lieveilmiöitä olisi, mutta tuntuu, että olemme menossa parempaa suuntaan. Pelaajat ovat aiempaa tietoisempia siitä, ettei nuuskasta ole heille hyötyä, Juniori-KalPan valmennuspäällikkö Pekka Peltola sanoo.

<story-element type="paragraph"> Suomen jääkiekkoliiton nuuskatyöryhmä teetätti viime kesänä seurakyselyn. Vastaajista 70 prosenttia ilmoitti, että seuroissa on havaittu nuuskan käyttöä junioripelaajilla, mutta vain 16 prosentin mielestä nuuskan käyttö oli ongelma omassa seurassa. Koko lajin parissa nuuskan käyttöä piti ongelmana 37 prosenttia.

<story-element type="paragraph"> Ylivoimaisesti eniten nuuskaamista oli havaittu A- ja B-junioreissa.

<story-element type="paragraph"> Kyselyn vastaajista vain kahdeksan prosenttia ei ollut havainnut lainkaan nuuskan käyttöä jäähallilla.

<story-element type="paragraph"> Pekka Peltolan mukaan suurin työ on asenteiden muuttamisessa.

<story-element type="paragraph"> – Pyrimme nollatoleranssiin. Seuran selkeä linja on, että niin nuuskaamiseen kuin muihinkin väärinkäytöksiin puututaan voimakkaasti.

<story-element type="paragraph"> – Aina kun käsittelemme urheilijan elämään, ravintoon, lepoon, kehonhuoltoon ja yleensä urheilulliseen elämäntapaan liittyviä asioita, esillä on myös se, etteivät nuuska ja muut päihteet kuuluu urheilijan elämään. Tärkeintä on, että saamme nuoret ymmärtämään asioita, ja valmentajat toimivat itse hyvänä esimerkkinä.

<story-element type="paragraph"> Jääkiekkoliiton oman kyselyn mukaantyösarkaa riittääkin myös nuorten kanssa toimivien aikuisten asenteissa, sillä lähes 70 prosenttia vastaajista oli havainnut seuran toimihenkilöiden käyttävän nuuskaa pelien, harjoitusten tai pelimatkojen yhteydessä.

<story-element type="paragraph"> SB Welhojen valmennuspäällikkö Mikko Tiihonen pitää nykyisiä salibandypelaajia fiksuina.

<story-element type="paragraph"> – Kun olen toiminut A- ja B-junioreiden kanssa, en ole nuuskan käyttöön törmännyt, joten jos joku on nuuskaa käyttänyt, on hän onnistunut tekemään sen salassa. Seurassamme on ehdoton nuuskakielto, mutta pelaajien vapaa-aikaa emme tietenkään pysty valvomaan.

<story-element type="paragraph"> – Kokonaisuutena nuorten suhtautuminen kaikkiin päihteisiin on muuttunut kielteisemmäksi. Takavuosina saunaillat ja muut vastaavat olivat luonteeltaan aivan toisenlaisia, Tiihonen arvioi.

Urheilu ja nuuska: Nuuskasta on paljon haittaa suorituskyvylle

<story-element type="paragraph"> Keskivertonuuskaajan päivittäinen nikotiiniannos ylittää askin savukkeita päivässä polttavan määrän.

<story-element type="paragraph"> Nikotiini heikentää suorituskykyä: a) Verenkierto heikkenee, verenpaine ja syke nousevat, sydän rasittuu normaalia enemmän, b) Lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti heikkenee, c) Lihaskestävyys ja -voima vähenevät ja lihasmassa pienenee, d) Lihasvammojen riski kasvaa ja lihasten palautuminen hidastuu.

<story-element type="paragraph"> Nuuskan vieroitusoireet haittaavat urheilua, sillä ne aiheuttavat levottomuutta, ärtyneisyyttä, keskittymiskyvyn heikkenemistä ja päänsärkyä.

<story-element type="paragraph"> Jääkiekkoliiton nuuskakysely

<story-element type="paragraph"> Nuuskankäyttöön liittyviä asioita tiedusteltiin noin 180 seuralta, joista 87 vastasi.

<story-element type="paragraph"> Vastaajista 70 prosenttia oli havainnut nuuskan käyttöä seuran junioripelaajilla ja 69 prosenttia toimihenkilöillä. Yleisintä käyttö oli A- ja B-juniorijoukkueissa.

<story-element type="paragraph"> Nuuskatyöryhmän toimepide-ehdotuksissa korostetaan valistuksen lisäksi esikuvien merkitystä: ”imagon kannalta on tärkeää, että kukaan ”aikuispelaaja” ei käytä nuuskaa julkisesti.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut