KuPSin liigapelit muuttuvat junioreille maksullisiksi

Nuoret jalkapallloilijat eivät enää pääse KuPSin peleihin ilmaiseksi. Kuvassa harjoittelevat Pallokissojen tytöt, joille kausikortti maksaa 30 euroa. Juha Poutanen

Outi Poikonen

Veikkausliigakaudella 2017 Kuopion Palloseuran, Helsingin IFK:n, SJK:n ja Ilveksen omat juniorit eivät enää marssi edustusjoukkueen kotiotteluihin ilmaiseksi pelkkää lisenssikorttia tai vastaavaa vilauttamalla.

IFK:lla ja SJK:lla oli käytössä omille junioreille oma maksullinen kausikortti jo viime kesänä. HIFK:n ja Ilveksen omille junioreille tarkoitetut kausikortit maksavat kymmenen euroa.

Seinäjoella SJK-juniorit saavat pulittaa peräti 30 tai 60 euroa kausipääsystä kahden vuoden takaisen Suomen mestarin kotimatseihin.

Juniorikupsilaisille kustantaa kausikortti edustuksen kotipeleihin Savon Sanomat Areenalle ensi kesänä 20 euroa.

– Aikaisemmin juniorit pääsivät ilmaiseksi peleihin. Toivottavasti KuPSin peleistä ei jää nyt katsojia pois lisämaksun vuoksi, mietti valmentaja Arttu Häyhä, joka touhuaa niin Pallokissojen kuin KuPSin junioriliigan valmennukssa.

Tapani Hyvönen on jo lunastanut junnukausikortin tytölleen ja pojalleen.

– Jos tämä käytäntö koituu jalkapallon eduksi pitkällä tähtäimellä. Aluksihan tämä tuntuu oudolta, kun ennen peleihin pääsi pelkällä lisenssikortilla, pohti Hyvönen.

KuPSin 2006 syntyneiden päävalmentaja Marko Siltanen ymmärsi jossain määrin uuden maksun.

– Toivottavasti talkoilla työtä tekevät valmentajat pääsevät KuPSin peleihin maksutta, toivoi Siltanen.

KuPS Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen perustelee 20 euron juniorikausaria, koska KuPS-toimiston mukaan sellainen on muillakin.

– Olemme tutkineet muita Veikkausliigaseuroja. Lähes kaikilla sellainen on tai se sisältyy pelaajan kausimaksuun, Heiskanen laskee.

Juniorikupsilaisten jäsenmäärä on noin 1 500 henkilöä. Heiskasen mukaan tavoitteena on, että 500 kuopiolaisjunnua hankkii oman kausikorttinsa.

– Mutta emme näe sitä korttia minkäänlaisena tulovirtana.

Heiskanen on vastaanottanut vanhemmilta jonkin verran palautetta.

– Joillakin on ollut sellainen kuva, että mehän maksoimme jo lisenssin. Ihmiset eivät ymmärrä, että Juniori-KuPS ja KuPS Oy eivät ole sama asia. Me emme ole aiemmin saaneet juniorikatsojista rahaa.

Juniorikupsilaisten määrä KuPSin kotiotteluissa oli viime kaudella keskimäärin vain noin 90 lasta per peli.

– Määrä on huolestuttava. Totta kai haluamme motivoida junioreita tulemaan katsomoon, Heiskanen lisää.

Sarjanousija Ilves nostatti kaudella 2016 buumin Tampereella. Joukkueen HJK-kotiotteluita oli seuraamassa 5 050 katsojaa.

– Meillä on Ilveksessä kaiken kaikkiaan yli 4 000 junioria. Nimellisen 10 euroa maksavan kausikortin myötä pystymme hallinnoimaan paremmin junioreiden määrää kotiotteluissa, tamperelaisseuran kehityspäällikkö Toni Hevonkorpi perustelee.

– Todennäköisesti noin 700 kilpajunioripelaajamme sen sijaan pääsevät vielä ilmaiseksi, Hevonkorpi jatkaa.

Seinäjoella SJK-junioreiden toiminnanjohtaja Hannu Huilla kertoo maksullisen juniorikausikortin tulleen kuvaan mukaan uuden stadionin myötä. Jääkiekossa puolestaan Juniori-KalPan lisenssipelaajat pääsevät ilmaiseksi KalPan runkosarjan kotiotteluihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.