Vahva esitys nuorelta tähdeltä

Sebastian Aho hyökkää Kärppien kakkosketjun keskellä. Aake Roininen

Wesa Koistinen

Oulun Kärppien 18-vuotias hyökkääjä Sebastian Aho on tänään erikoisseurannassa KalPa-Kärpät-ottelussa.

Tuore nuorten maailmanmestari Aho hyökkää Kärppien kakkosketjun keskellä. Laidoilla viilettävät kokenut 34-vuotias Mika Pyörälä ja toinen vuodenvaihteen nuorten maailmanmestari 17-vuotias Jesse Puljujärvi.

Alkulämmittelyssä Aho ei juuri erottunut ryhmästä, sillä hän on kooltaan 181-senttisenä ja 78-kiloisena pelaajana melko lailla Kärppien keskitasoa. Lähinnä silmiin pistävät hänen temppunsa kiekon kanssa, kohtalaisen pitkät takahiukset ja jämäkkä purukumin jauhanta. Purkka jouti roskiin jo kesken alkulämmittelyn.

Aho pääsi ensimmäisen kerran noin 35 sekunnin päässä ottelun alusta. Heti ensimmäisessä vaihdossaan taitava luistelija liukui maalin eteen vapaaseen paikkaan, mutta laukaus läheltä suuntautui KalPan maalivahdin Eero Kilpeläisen jalkapatjoihin.

Ahon toinen vaihto noin kolmen minuutin pelaamisen jälkeen sujui enimmäkseen omassa päädyssä, kun KalPa piti kiekkoa. Liigan parhaan tehosaldon (+19) kerännyt Aho antoi yhden syötön omille.

Normaali peluutus meni sekaisin, kun Kärppien Miro Aaltonen otti jäähyn. Aho oli ensimmäisessä miehistössä suitsimassa isäntien ylivoimapelaamista ja hän löikin kerran kiekon KalPan päätyyn.

Monitoimiosaaja Ahon tärkeydestä puolustuspelaamisessakin kertoo paljon se, että sentteri kävi jäähyn aikana vain lyhyen tovin vaihtoaitiossa. Jäähyn lopulla Aho katkaisi KalPan ylivoimarakentelun upealla heittämisellään, jonka jälkeen hän vei kiekon KalPan puolustusalueelle. Viimeistelyä hän ei päässyt yrittämään, kun maila katkesi.

Aho ei huilannut juurikaan ennen kuin hän palasi jäähylle, kun pelattiin jälleen tasakentällisin.

Heti kun Aho tuli vaihtoaitioon, Kärpät teki illan ensimmäisen maalin. Vieraat vei 0-1-johtoon Miro Aaltonen.

Aho pääsi jäälle jälleen kymmenen ja puolen minuutin kohdalla. Sen vaihdon aikana hän ei päässyt lainkaan tekemisiin kiekon kanssa.

Seuraavassa noin 13 minuutin kohdalla alkaneessa vaihdossa Aho järjestyi ensin nopealla oivalluksella Mika Pyörälälle upean maalipaikan ja heti perään hän katkaisi Mikael Ruohomaalle suuntautuneen syötön juuri ennen kuin KalPan kultakypärä pääsi ohjaamaan sitä kohti maalia.

Kun Aho oli luistelemassa vaihtoaitioon, Pyörälä iski vieraiden toisen maalin. Illan kolmas Kärppien maali syntyi, kun Aho oli vaihtoaitiossa. Osuman laukoi KalPassa Suomen-uransa aloittanut Adam Masuhr.

Vaihtoaitiossa olleessaan Aho seurasi useita pitkiä jaksoja peliä nojaten seisaaltaan laitaa vasten.

Ahoon hurjaan tehosaldoon ei tullut miinusmerkintää, kun Santeri Lukka ampui KalPan 1-3-kavennuksen. Kakkosketjun sentteri näki tilanteen vaihtoaitiosta.

Heti maalin jälkeen Aho tuli keskialoitukseen, jonka hän hävisi. Vaihdon aikana hän kuitenkin riisti kiekon ja rakensi hyvän tilanteen Kärpille.

Erän viimeisessä vaihdossa Aho laukoi, mutta KalPan maalin ohi.

Toisen erän ensimmäisessä vaihdossaan Aho oli pitkään passissa lempipaikallaan B-pisteiden välissä, mutta ketjukaverit eivät saaneet pelattua kiekkoa hänelle.

Aho seurasi vaihtoaitiosta, kun Kärpät meni 1-4-johtoon Esa Pirneksen maalilla.

KalPa pääsi ylivoimalle 23 minuutin kohdalla ja tällä kerralla Aho ei ollut ensimmäisessä alivoimakokoonpanossa. Kovin kauan Aho ei kuitenkaan seurannut alivoimapelaamisesta ennen kuin hän hyppäsi jäälle purkamaan KalPan yrityksiä. Sen jälkeen Aho olikin jäähyn lopun jäällä ja katkaisi pelin tarkalla tilanteen luvullaan ja olisi päässyt yksin läpi ellei kiekko olisi karannut KalPan maalivahti Eero Kilpeläisen toimintasäteelle asti.

Kärpät pääsi ensimmäisen kerran ylivoimalle ajassa 25.35. Aho tuli heti pyörittämään peliä. Aho oli jäähyn ensimmäisen minuutin ajan jäällä ja kiekko oli koko ajan oululaisten hallinnassa.

Aloituksen Aho voitti hänelle tyypillisellä tavalla eli leftin pelaaja kaapaisee kiekon itsestään katsottuna oikealle puolelle.

Kun Ivan Huml sai jäähyn ajassa 28.09, Aho tuli jälleen ensimmäiseen koostumukseen selvittämään tilannetta. Alivoimaa ei kestänyt kauan, kun isäntien Jesse Mankinen passitettiin myös jäähylle. Tasavajaalla pelattiin vain kymmenen sekuntia ennen kuin vieraiden Adam Masuhr passitettiin istunnolle.

Aho ei ollut kentällä, kun Kärpät pelasi kolmella KalPan neljää kenttäpelaajaa vastaan. Tasavajaalla Carolina Hurricanesin NHL-varaus sai jälleen vastuuta. Nuoren miehen syötöt löysivät jälleen varmasti oman joukkueen pelaajat.

Seuraavan kerran Aho tuli jäälle vasta, kun erää oli jäljellä viitisen minuuttia.

Vajaat kolme minuuttia ennen erän päätöstä Aho hakiylivoimapelissä kiekon omasta päädystä, purjehti KalPan ja laukoi, mutta suoraan Eero Kilpeläisen syliin. Sen jälkeen Aho ei enää käynyt jäällä toisessa erässä.

Päätöserän ensimmäisessä vaihdossaan Aho näki, kun KalPan Jesse Mankinen kilautti tolppaa. Vaihto päättyi siihen, kun KalPan Mikael Ruohomaa otti jäähyn.

Aho luikerteli ylivoimalla oikealta reunalta taidokkaasti maalin eteen, mutta KalPan maalivahti Kilpeläinen vei tälläkin kerralla voiton.

Ahon seuraava vaihto käynnistyi oman pään aloituksella, joka uusittiin kahdesti. Aho voitti lopulta aloituksen hänelle poikkuseksellisesti vääntämällä kiekon omille rystyllä.

Ahon seuraava vaihto oli Kärpiltä huono ja KalPa pääsi rakentamaan parikin paikkaa kavennukselle, mutta ilman tulosta.

Erän puolivälin vaihdossa Aho väänsi kiekosta hyökkäyspäädyssä ja otti vastaan Juuso Riikolan tiukan taklauksen.

KalPa pääsi ylivoimalle, kun Julius Junttila ajoi KalPan maalivahdin päälle. Aho tuli saman tien jäälle alivoimatilanteeseen, vaikka hän pelasi edellisenkin vaihdon. Nuorukainen väänsi alivoimalla puolitoista minuuttia ennen vaihtoon lähtöään.

Aho oli vaihtoaitiossa, kun Saku Mäenalanen teki 1-5-maalin.

KalPan Niko Mikkolan jäähyn aikana Aho ei juuri saanut peliaikaa. Erän lopulla Kärpät selvästi antoi vastuutta laajalti ja Aho laitureineen sai toipumisaikaan lauantain peliin.

Syntynyt 26.7.1997 Raumalla (ikä 18 vuotta).

Jääkiekkoilija.

Seura: Oulun Kärpät.

Tällä kaudella Liigassa: 29 ottelua, joissa tehot 11+12=23. Tehotilastossa plus 19, joka on paras saldo koko sarjassa.

Pelipaikka: laita- tai keskushyökkääjä.

Mailakätisyys: left (vasen käsi alhaalla).

Pituus 181 senttiä ja paino 78 kiloa.

Lempinimet: Sepe ja Sebu (PuLa-Aho-ketjun jäsen).

Saavutukset: nuorten maailmanmestaruus, Suomen mestaruus. Valittiin nuorten MM-kisojen tähdistöön 2015-16 kisoissa. Ratkaisi Kärpille Suomen mestaruuden seitsemännen ottelun jatkoaikamaalilla keväällä 2015.

NHL-varaus: Carolina Hurricanes vuonna 2015 numerolla 35.

 

KalPa

Joona Harjama – Balazs Sebok- Patrick Davis; Jussi Timonen – Joonas Lyytinen

Janne Keränen – Mikael Ruohomaa – Jesse Mankinen; Juuso Riikola – Santeri Lukka

Joni Nikko – Christopher Bengtsson – Jyri Junnila; Niko Mikkola – Mikko Jokela

Aleksi Hämäläinen – Saku Kinnunen – Mikko Nuutinen

13. hyökkääjä Janne Katosalmi

Maalivahti Eero Kilpeläinen

Kärpät

Saku Mäenalanen – Mika Niemi – Juuso Ikonen; Lasse Kukkonen – Adam Masuhr

Mika Pyörälä – Sebastian Aho – Jesse Puljujärvi; Markus Nutivaara – Arto Laatikainen

Julius Junttila – Miro Aaltonen – Ivan Huml; Atte Pentikäinen – Jani Hakanpää

Antti Kalapudas – Esa Pirnes – Juho Keränen

7. puolustaja Aleksi Mäkelä

Maalivahti Sami Aittokallio

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut