Koivumäki odottaa tasapainon järkkymistä

Raiko Häyrinen/STT

Se silmänräpäys, jolloin vastustajan tasapaino järkkyy hiukkasen, on se jota judoka Nina Koivumäki odottaa. Silloin hänen on ratkaistava ottelu itselleen, sillä voimissa hän ei pysty kilpailemaan 57-kiloisten sarjan huippujen kanssa.

-Kato nyt mua, Koivumäki nauraa opiskelupaikkansa Tampereen yliopiston kahvilassa.

Totta. Aikuiskasvatusta opiskeleva Koivumäki on 169-senttinen ja kilpailujen ulkopuolellakin alle 60-kiloinen, eikä pistä silmään muiden opiskelijoiden joukosta.

Mutta lähietäisyydeltä voi nähdä, että Koivumäen kädet ovat isot hänen kokoiselleen naiselle ja että judo on jättänyt jälkensä sormien niveliin.

Sormiensa takia Koivumäki ei enää tee judokoiden erikoisharjoitusta puristusvoimalle. Siinä roikutaan judopuvun takista, joka on ripustettu rekkitankoon.

-En ole tehnyt sitä vuoteen, sillä se on niin kivuliasta, kun se vääntää entisestään niveliä. Nyt mulla on nivelet aika hyvässä kunnossa, kun on ollut taukoa lajista.

Vähäisemmän voiman vuoksi Koivumäen taktiikka on erilainen kuin monilla muilla judokoilla. Vastustajien voiman hän pyrkii kuolettamaan liikkumisella ja sillä, että pystyy heittoihin molemmilta puolilta. Koivumäen lempiliikkeet ovat jalkatekniikat.

-Minulla on aika pitkät jalat ja hyvä ulottuvuus.

Niillä Koivumäki aikoo kurottaa menestystä myös Pekingin olympialaisista, jonne hänen lisäkseen suomalaisjudokoista matkustaa Johanna Ylinen. Koivumäen parhaat saavutukset ovat EM- ja MM-kisojen viidennet tilat.

Koivumäen judoharrastus alkoi 6-vuotiaana Porissa, koska hän ei omien sanojensa mukaan saanut "riehua tarpeeksi" jumpassa.

-Isoveljen judoharjoitukset olivat samassa hallissa, ja minun jumppani päättyi aikaisemmin. Menin sitten aina katsomaan veljen harjoituksia ja aloin vaatia, että pääsisin mukaan.

-Äiti oli ensin vähän vastaan. Hän ei oikein tiennyt lajista ja luuli, että siellä lyödään ja potkitaan.

Koivumäen lapsuusiän valmentaja Reino Fagerlund oli tarkka sen suhteen, ettei harjoituksista laistettu ilman hyvää selitystä.

-Siinä iässä oli koulussa jo limudiskoja, mutta perjantain treenit olivat "Fagulle" tärkeät. Silloin tein välillä niin, että kävin treeneissä, sitten nopeasti suihkussa ja sitten äiti vei minut koululle. Silloin piti jo miettiä mitä haluaa. Ja kyllä mä aika usein menin treeneihin.

Urheilulukion vuoksi Koivumäki muutti 16-vuotiaana Porista Tampereelle ja asui ensin yhdessä isoveljensä Jannen kanssa.

-Aluksi sujui hyvin, mutta...olen aika siisti ihminen ja tykkään että asiat ovat järjestyksessä ja tiskit tiskattuina. Tarjouduin jopa siivoamaan hänen huoneensa, kun se ei itse pystynyt pitämään sitä järjestyksessä. Soitin välillä äidillekin, että en pysty elämään tuon kanssa, Koivumäki hymyilee.

Veljestä on silti yhä apua. Kun Koivumäki tarvitsee itsensä kokoista kylmäkallea harjoituksiin, vastustajaa ei tarvitse etsiä kaukaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut