"Lahjakas jääkiekkoilija, ei vain Kapasten klaanin jäsen"

Sami Kapanen toivoo, että Kasperi Kapasesta puhuttaisiin omana itsenään, eikä Kapasten klaanin jäsenenä. Aake Roininen

Wesa Koistinen

Sami Kapanen ei mielellään kommentoi nuorten MM-kisojen sankarin eli poikansa Kasperi Kapasen tekemisiä.

– Minusta Kasperin kohdalla olisi tärkeää puhua lahjakkaasta jääkiekkoilijasta, eikä Kapasten klaanin jäsenestä, Sami Kapanen toteaa ja on oikeassa.

– En mielelläni ole mediassa esillä poikaani liittyvissä asioissa, Kapanen lisää.

Nyt on kuitenkin poikkeuksellinen hetki, joten vuoden 1995 maailmanmestari suostuu hieman ruotimaan lahjakkaan poikansa kehittymistä nuorten MM-kisojen sankariksi.

– Hänellä on aina ollut intohimo jääkiekkoon. Laji on ollut vahvasti mukana siitä asti, kun hän oppi kävelemään.

Kasperi Kapanen vietti lapsuutensa Pohjois-Amerikassa, kun isä pelasi ammattilaisena NHL-jäillä.

– Hän vietti hirveästi aikaa pihalla ja veivasi kiekon kanssa. Rullaluistimet jalassa hän laukoi jatkuvasti ja hän haki lisätehoa laukaukseen ottamalla vauhtia alamäestä, Sami Kapanen muistaa.

Suomeen Kasperi Kapanen saapui perheensä kanssa 12-vuotiaana.

– Poika oli silloin ahkera käymään ulkojäillä. Kun ikää tuli hieman lisää, hän pelasi kaiken muun ohessa katulätkää pihallamme ja sai pikkuveljestään Konstasta elävän keilan treeneihinsä.

Pelkät joukkueen treenit eivät siis alkuunkaan ole riittäneet koskaan laitahyökkääjälle.

– Hän on hyvin määrätietoinen urheilija, Sami Kapanen arvioi.

Kapanen ei ratkaissut peliä ensimmäistä kertaa myöhään tiistaina Helsingissä. Vuonna 2012 Suomi voitti nuorten ensimmäisten talviolympialaisten kullan Kapasen rankkarimaalilla.

– Hän on tottunut ratkomaan pelejä. Oikeastaan B-junnuista asti hän on tehnyt paljon jatkoaikamaaleja. Uskon, että nuorten MM-finaalissa siitä historiasta oli hyötyä. Kova paikka ei ollut hänelle uusi, vaan juuri sellainen, jossa hän on tottunut onnistumaan. Kasperi sai varmasti lisää virtaa myös Ruotsi-välierän onnistumisesta, kun hän oli syöttäjänä molemmissa maaleissa.

Nuori mies Kasperi Kapanen matkustaa takaisin Pohjois-Amerikkaan lauantaina. Sen jälkeen koittaa arki Toronto Marliesin AHL-peleissä.

– Heillä on siellä todella kova joukkue, johon on kasattu paljon lahjakkaita nuoria pelaajia. Marlies tekee tarpeen tulleen kymmenkunta maalia eli hyökkäyspotentiaalia löytyy.

Sami Kapasen mielestä hänen pojallaan on hurjasti hyviä ominaisuuksia, mutta luonnollisesti kehittämistäkin löytyy.

– Hänellä on loistava laukaus, liike on maailmanluokkaa kuten myös kyky kontrolloida kiekkoa. Lisäksi hän pystyy hyvään syöttöpeliin.

– Puutteita löytyy ehkä vielä kaikkien ominaisuuksien yhteensovittamisessa ja peliaktiivisuuden ylläpitämisessä, Sami Kapanen ruotii.

– Kehittyminen vaatii kärsivällisyyttä. Se on nähty muun muassa Patrik Laineen tapauksessa. Ongelmapojasta kasvoi sankari, Sami Kapanen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.