Olympialaisten yleisurheilun mitalit ja muut sijoitukset eivät tulevaisuudessa välttämättä ratkea kilpailutavoilla, joihin lajia seuraava yleisö on tottunut. Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics tasoitti maanantaina tietä sääntöuudistuksille, eivätkä edes lajin näyteikkunat olympialaiset ja maailmanmestaruuskisat ole koskemattomia.
– Emme sulje MM-kisoja ja olympialaisia pois niistä kilpailuista, joissa yleisurheilun lajeissa otetaan käyttöön innovatiivisia kilpailutapoja, liitto kertoi tiedotteessaan.
Yleisurheilu hakee uudistuksilla suurempaa ja nuorempaa yleisöä. Kesän kansainvälisissä kilpailuissa kokeiltiin muun muassa hyppylajeissa tapaa, jossa vain kisan kolme parasta pääsi mukaan viimeiselle kierrokselle. Kilpailun voitto ratkesi tuon päätöskierroksen tuloksilla, eikä aiempien kierrosten hypyillä ollut kärkikolmikolle merkitystä.
Suomalaisista uutuutta kokeili pituushypyn SE-mies Kristian Pulli, joka sijoittui kolmanneksi Timanttiliigassa Tukholmassa elokuussa.
– Tuo viimeisen kierroksen voittotaistelu -systeemi oli minulle uutta, mutta se toi adrenaliinia, kun siinä taisteltiin voitosta. Harmi vaan, että oma viimeinen hyppy painui yliastutuksi, Pulli kertoi tuolloin.
Samoissa Tukholman kisoissa yhdysvaltalainen kolmiloikkaaja Christian Taylor oli äänekkäästi uudistusta vastaan.
– Toivottavasti tämä idea loppuu tähän kauteen. En ymmärrä, miten tämä olisi parempi kuin perinteinen kilpailutapa, kolmiloikassa kaksi olympiakultaa ja neljä MM-kultaa voittanut Taylor sanoi.
Seuraavat olympialaiset on määrä järjestää Tokiossa ensi kesänä. Olympialaisten siirto lykkäsi yleisurheilun MM-kisat vuoteen 2022. Kisapaikkana on tuolloin Eugene Yhdysvalloissa.