Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pingpong-diplomatiasta vihreälle nurmelle – Kiina rakentaa jalkapallon avulla siltaa muuhun maailmaan

Pöytätenniksen pingpong-diplomatia liennytti Kiinan ja Yhdysvaltain välejä 1970-luvun alussa. Lähivuosina ja -vuosikymmeninä jalkapallo on se laji, jolla Kiina haluaa rakentaa siltaa muuhun maailmaan. Kiinalaismedian mukaan maan presidentti Xi Jinping on innokas futisfani.

Kiina tavoittelee nousua jalkapallon suurvallaksi vuoteen 2050 mennessä ja tähyää miesten MM-lopputurnauksen isännäksi. Lajin avulla keskusjohtoinen maa haluaa myös saada 1,4 miljardin ihmisen kansakunnan yhteisen tavoitteen taakse.

– Jalkapallo on kaunis peli, jonka avulla voimme kasvattaa kiinalaisten nuorta sukupolvea ja edistää yhtenäisyyttä, kuvasi Kiinan jalkapalloliiton pääsihteeri Liu Yi uutistoimisto AFP:lle.

Kiina on urheilun suurvalta, mutta miesten jalkapallossa se ei ole vielä mitalitasoa. Rio de Janeiron kesäolympialaisissa 2016 Kiina oli mitalitilaston kolmas Yhdysvaltain ja Britannian jälkeen 70 mitalillaan.

Jalkapallon kieltä ymmärretään lähes kaikissa maailman kolkissa, ja siihen Kiina luottaa.

– Jalkapallo on silta Kiinan ja muun maailman välillä. Kaikki pelaavat jalkapalloa, Liu muistutti.

Kiina rakentaa jalkapallokulttuuriaan yhdessä etenkin Aasian jalkapalloliiton ja Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan kanssa.

– Haemme yhteistyötä järjestöjen ja eri liigojen kanssa, Liu sanoi.

Kiinan miehet ovat yltäneet jalkapallossa MM-lopputurnaukseen vain kerran, vuonna 2002. Etelä-Koreassa ja Japanissa pelattujen kisojen alkulohkossa joukkue jäi pisteittä.

Kiinan naisten taso on kansainvälisesti kovempi, sillä maajoukkue on pelannut MM-lopputurnauksessa seitsemän kertaa. Vuoden 1999 MM-kisoissa Kiina oli hopealla hävittyään finaalin Yhdysvalloille rangaistuspotkukilpailussa.

Omien pelaajien arvo nousussa

Seuraavaan, vuonna 2022 Qatarissa järjestettävään miesten MM-lopputurnaukseen Kiina voi selviytyä, mutta karsinnat ovat vasta toisessa vaiheessa.

– MM-kisapaikka nostaisi itseluottamusta, mutta jos emme pääse Qatariin, se on vain lyhyen aikavälin takapakki. Presidentti Xi ymmärtää, että jalkapallon kehittäminen on prosessi, Liu kertoi.

Kiinan Superliiga on ostanut isolla rahalla nimekkäitä pelaajia ja valmentajia. Jatkossa Kiina aikoo suitsia tuhlaamista.

– Tähtipelaajat ovat nostaneet Superliigan tunnettavuutta, mutta ovatko he auttaneet kehittämään paikallisia pelaajia? Se on kysymysmerkki, Liu totesi.