Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elämän karikot eivät ole pysäyttäneet Diego Maradonaa

Yksi urheilumaailman ristiriitaisimmista persoonista. Yksi kaikkien aikojen jalkapalloilijoista. Suorapuheinen taituri, joka on kulkenut kohusta toiseen.

Diego Armando Maradonasta on kirjoitettu lukemattomia myönteisiä ja vähemmän mairittelevia tarinoita. Perjantaina hän täyttää 60 vuotta, mutta riehakkuus on synttäreistä poissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Maradona täyttää tasavuosia karanteenissa, sillä hänen turvamiehellään ilmeni koronavirusoireita. Varovaisuus on ymmärrettävää. Rosoinen elämäntyyli on vienyt argentiinalaisen vuosien saatossa sairaalaan muun muassa sydänongelmien takia.

Köyhyydestä supertähdeksi

Maradona eli lapsuutensa vaatimattomissa oloissa Villa Fioritossa Buenos Airesin laitamilla.

– Minulla on onnellisia muistoja lapsuudestani, vaikka jos minun pitäisi kuvata yhdellä sanalla Villa Fioritoa, se olisi kamppailu, Maradona kertoi vuonna 2006 suomennetussa elämäkerrassaan El Diego (Yo soy El Diego).

Maradonan tie vei kotimaansa kentiltä Eurooppaan ja Barcelonaan, Napoliin sekä Sevillaan.

Napolissa hän nousi asemaan, jota voi kutsua palvonnaksi. Toimittajat ja fanit seurasivat pienikokoisen argentiinalaisen jokaista askelta kentällä ja kenttien ulkopuolella.

Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtynyt Maradona johdatti Napolin muun muassa Italian mestaruuksiin 1987 ja 1990 sekä Uefa-cupin voittoon 1989.

Ongelmia kuitenkin riitti pelien ulkopuolella. Maradonan aika Napolissa päättyi katkerasti 15 kuukauden kilpailukieltoon kokaiinikärystä.

Jalkapallohullussa Argentiinassa Maradona on ollut aina pääosin hyvin rakastettu.

Taustalla on etenkin vuoden 1986 MM-turnaus, jossa Maradona vei taiturimaisilla otteillaan Argentiinan maailmanmestaruuteen. Se on edelleen Argentiinan tuorein MM-titteli.

Englantia vastaan pelatussa puolivälierässä Maradona teki kaksi jalkapallohistorian ikimuistoisimpiin kuuluvaa maalia.

Niistä ensimmäisen hän iski sääntöjenvastaisesti vasemmalla kädellään, mutta osuma hyväksyttiin. Maradonan mukaan maalissa auttoi "Jumalan käsi".

Osumista toinen syntyi, kun hän sai pallon omalla kenttäpuoliskollaan, ohitti vastustajan toisensa jälkeen ja hurmasi koko jalkapallomaailman.

Pelivuosien jälkeen valmentajaksi

Maajoukkueura päättyi skandaaliin, kun Maradona jäi vuoden 1994 MM-kisoissa dopingtestissä kiinni efedriinistä.

– He katkaisivat jalkani, Maradona on kuvaillut dopingkäryään.

Aktiiviuransa jälkeen hän on valmentanut, mutta menestys on jäänyt kauas pelivuosien saavutuksista. Nykyään Maradona luotsaa kotimaassaan Gimnasiaa.

Maradona on sanonut jättäneensä kokaiinin taakseen jo vuonna 2004. Jalkapallo on ollut levottomalle sielulle myös pelastus.

– Pelatessani jalkapalloa mieleni valtasi ainutkertainen rauha, Maradona sanoi elämäkerrassaan.