Grosjean haluaa eroon tiimiradioiden tv-seurannasta – F1-kuljettajien käytöstavat joutuvat kohtuuttomasti koetukselle yli 300 kilometrin tuntivauhdissa

"Kuvitellaanpa, että myös jalkapallokentältä lähetettäisiin kaikki pelaajien sanomiset tv-lähetyksiin. Se voisi olla jopa värikkäämpää kuin meidän kielenkäyttömme", F1-kuljettaja Romain Grosjean arvelee. AFP / LEHTIKUVA

Pasi Rein / STT

Formula 1:ssä kilpailevan Haas-tallin ranskalaiskuljettaja Romain Grosjean haluaisi päästä eroon tiimiradioiden tv-seurannasta. Kuljettajien kiivaita kommentteja kritisoidaan säännöllisesti ja ajajien anteeksipyytely on liki jatkuvaa.

Grosjean perustelee kantaansa hyvin englantilaisen Autosportin haastattelussa . Hän muistuttaa, että kriittisissä tilanteissa ajajien tunteet ja adrenaliinitasot hyppäävät tulipunaiselle.

– Täytyy pitää mielessä, että ajamme autoa yli 300 kilometriä tunnissa, ahdistamme itsemme äärimmilleen ja tiedämme lajin riskit, Grosjean selitti.

– Olisi eri asia, jos istuskelisimme sohvalla, kädessä lasi hyvä punaviiniä ja kommentoisimme tilanteita ulkopuolelta, mistä kaikki näyttää kovin helpolta.

Grosjean puolustaa puheenvuorollaan kilpakumppaneitaan kuten Max Verstappenia, joka pyysi Mongolian hallinnolta anteeksi harkitsemattomia sanojaan. Grosjean uskoo, etteivät F1-kuljettajat ole muita urheilijoita huonotapaisempia.

– Kuvitellaanpa, että myös jalkapallokentältä lähetettäisiin kaikki pelaajien sanomiset tv-lähetyksiin. Se voisi olla jopa värikkäämpää kuin meidän kielenkäyttömme, Grosjean arveli.

Grosjean kysyy miksi

Samalla Grosjean tunnustaa, ettei hänestä ole muille hyväksi esimerkiksi.

– Ei ole sopivaa aina sanoa, mitä ajattelee. Pitää kunnioittaa toista ihmistä, enkä ole siinä täydellinen, kaikkea muuta, Grosjean tunnusti.

Ranskalaisena Grosjean ymmärtää sananvapauden merkityksen. Toisaalta kuljettajien käytöstavat joutuvat kohtuuttomalla tavalla koetukselle, eikä hän hyväksy tiimiradioseurannan perusteita.

– Kannatan läpinäkyvyyttä ja haluaisin puhua avoimesti, mutta toisaalta meidän pitää nykymaailmassa varoa sanomisiamme. Yhteiskunta on sellainen, Grosjean viittasi sosiaaliseen mediaan.

Grosjean viittasi myös kaupallisuuteen ja tv-lähetysten viihteellistymiseen.

– Ensimmäisenä pitäisi kysyä, miksi tiimiradioita seurataan tv-lähetyksessä, Grosjean totesi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut