Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi valtasi Kontiolahden suomalaisilta – "Heille täytyy nostaa hattua"

Suomen naisampumahiihtäjät pääsivät sunnuntaina seuraamaan aitiopaikalta, kun Ruotsi jatkoi Kontiolahden maailmancup-avauksessa kärjen pöllyttämistä. Sprintin paras suomalainen Mari Eder hävisi kilpailun voittaneelle Ruotsin Hanna Öbergille pitkälti yli kaksi minuuttia ja oli 54:s.

Vielä lauantain normaalimatkalla Eder pääsi 32. sijallaan cup-pisteiden syrjään kiinni. Päivää myöhemmin ei oikein mikään sujunut.

– Tänään tekeminen oli joka osa-alueella keskiverron alapuolella. Lopputulos oli huono, Eder tiivisti.

Kunnossa ei sinänsä ole vikaa, mutta Eder tunsi, ettei hän saa itsestään läheskään kaikkea irti.

– Jaksan kyllä ihan hyvin, mutta lihaksiston kanssa on tekemistä. En pääse happokierroksille, hän kuvaili.

Makuupaikalta tullut yksi ja pystypaikan kaksi sakkorinkiä ovat liian iso lisäriesa, jotta 7,5 kilometrin pikamatkalla olisi mahdollista taistella kelvollisista sijoituksista. Sunnuntain kärkikymmeniköstä seitsemän kilpailijaa ampuivat nollat.

– Varsinkin makuuammunnassa minulle kertyi lauantaita isompi kasa. Silloin ammunta oli hallitumpaa, Eder sanoi.

Öbergille uusi alueval taus

Ruotsi juhli Kontiolahdella pikamatkoilla. Ensin miehet toivat sprintistä sijat 2 ja 3, sen jälkeen voittaja Öbergin imussa Johanna Skottheim oli naisten kisassa neljäs ja Mona Brorsson viides.

Lauantain normaalimatkalla Ruotsi sai viisi naista 11 parhaan joukkoon. Kontiolahdelle siirrettiin koronatilanteen takia maailmancup-kauden alun toinen tapahtuma Östersundista, joten ruotsalaiset kisaavat Pohjois-Karjalassa tavallaan kotikilpailussaan.

– Heille täytyy nostaa hattua. Ovat taas saaneet huipulle uusia tyttöjä. Mitenkähän se on meillä niin vaikeaa? Eder vertaili.

Lauantain normaalimatkalla seitsemänneksi jäänyt Öberg oli sprintissä ylivoimainen. Hän kukisti toiseksi sijoittuneen Norjan Marte Olsbu Röiselandin lähes 24 sekunnilla.

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Öbergin maailmancup-voittolistalta puuttui ennen sunnuntaita sprintin ykköstila.

– Asetin ennen kauden alkua tavoitteekseni taistella voitosta pikakilpailussa. Suunnitelmani toimi tänään täydellisesti, nollat ampunut ja nopeimmin hiihtänyt Öberg kertoi SVT:lle.

"Täytyy ihailla"

Myös kaksi sakkokierrosta sauvonut ja 78:nneksi jäänyt Suvi Minkkinen ihasteli ruotsalaisten rynnistystä tuloslistalla. Kun kilpailijoista yksi sun toinen manaili Kontiolahden tykkilumetetun kisaladun pehmeyttä, ruotsalaisten suksi suorastaan lensi.

– Täytyy ihailla ruotsalaisia, että he päivästä toiseen pystyvät suorittamaan aivan huipputasollaan. En varsinkaan hiihdossa liiku heidän kanssaan samalla tasolla, mutta jotain samanlaista toivoisi itsellekin, Minkkinen huokaisi.