Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisten ampumahiihtäjien ilme kirkastui Itävallassa – Mari Eder: "Hyvä paikka takaa-ajoon"

Suomalaisurheilijoiden ilme kirkastui perjantaina, kun ampumahiihdon maailmancup jatkui kolmantena kisaviikonloppuna Itävallan Hochfilzenissä. Suomalaissaaliina oli kolme maailmancup-sijoitusta 20 parhaan joukkoon.

Ampumasuorituksiensa kanssa Kontiolahden maailmancup-viikonloppuina tuskaillut Mari Eder onnistui Hochfilzenin pikakilpailussa hyvin. Hänelle kertyi pystypaikalta yksi sakkokierros, joten sijoitus 7,5 kilometrin sprintissä oli kauden paras 15:s.

Eder hävisi puhtaalla ammunnalla uransa ensimmäisen maailmancup-kisan voittaneelle Valko-Venäjän Dzinara Alimbekavalle runsaat 48 sekuntia. Suomalainen lähtee sunnuntaina 10 kilometrin takaa-ajokisaan vajaat 13 sekuntia kilpailun kärkikymmenikköä jäljessä.

– Hyvä paikka takaa-ajoon. Ajallisesti kärki on suhteellisen lähellä. Hallitut ammunnat tänään, vaikka niihin menee liikaa aikaa. Hiihtoon en ihan vielä ole tyytyväinen, perjantaina ladulla 15:nneksi nopein Eder kertoi puhelimitse STT:lle.

Alimbekava tämän kauden komeetta

Eder sijoittui Hochfilzenissä 2017 naisten MM-normaalimatkalla neljänneksi.

– Muuten tämä ei ole ollut minulle oikein hyvä kisapaikka, vaikka periaatteessa olojen pitäisi rataprofiilia myöten sopia hyvin, Eder analysoi.

Voittaja Alimbekava on kohonnut tällä kaudella komeettamaisesti ampumahiihdon tähtitaivaalle. Jo ennen perjantaita hän napsi maailmancupissa niin hyviä sijoituksia, että on cupin kokonaiskilpailussa Ruotsin Hanna Öbergin jälkeen toisena, vain viisi pistettä jäljessä johtajasta.

Alimbekava, 24, kuului Etelä-Korean Pyeongcahngissa 2018 naisten 4x6 kilometrillä olympiakultaa voittaneen Valko-Venäjän viestijoukkueeseen.

– Kun lähdin toiselta ampumapaikalta, tarkistin vielä kerran, että kaikki taulut olivat pudonneet. En oikein vielä tajuakaan, mitä on tullut tehdyksi, Alimbekava kertoi Hochfilzenissä Kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBUn verkkosivuilla .

Miehissä hyvä joukkuepanos

Myös miesten 10 kilometrin sprintissä saatiin uusi maailmancup-voittaja, kun ilman sakkoja ampunut Norjan Johannes Dale pääsi juhlimaan ykkössijaa.

Suomalaisten panos oli Kontiolahden cup-sijoituksiin verrattuna mainio. Tero Seppälä sijoittui yhdellä pystypaikan sakollaan 16:nneksi ja hänen vanavedessään yhden sakon Olli Hiidensalo 18:nneksi.

Ilman sakkoja ampuneen Jaakko Rannan hiihtovauhti ei aivan riittänyt maailmancupin pisteille, mutta sprintin 45. sija toi paikan 60 parhaan joukossa lauantain takaa-ajoon.

Tätä ennen Seppälän kauden paras maailmancup-sijoitus oli reilun viikon takainen Kontiolahden sprintin 31. sija.

– Alkukauden tavoite on ollut top 16, mikä vaaditaan, että voi päästä olympialaisiin. Se on nyt hoidettu, eikä tarvitse sitä enää miettiä, hän kertoi tiedotteessa.

Miesten maailmancupin viidessä henkilökohtaisessa kilpailussa on ollut viisi eri voittajaa.