Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brad Lambert varoittaa aliarvioimasta nuorten MM-jääkiekon avausvastustajaa – päävalmentaja Pennanen: "Tärkeintä on, että peli kehittyy turnauksen aikana"

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue on valmis ensi yönä Suomen aikaa Kanadassa alkavaan MM-kisaurakkaansa. Takana kisakaupunki Edmontonissa on jouluaaton tavanmukainen illallinen ja joulupukin käynti, joten nyt on turnauksen vuoro.

Suomi kohtaa A-alkulohkossa avausvastustajansa Saksan tapaninpäivän vastaisena yönä kello 1.00 alkavassa ottelussa.

Saksan valmistautuminen lopputurnaukseen on ollut vaikea joukkueessa todettujen lukuisten koronatapausten takia, mutta kotimaista Liigaa JYPissä pelaava hyökkääjälupaus Brad Lambert neuvoo olemaan aliarvioimatta vastustajaa.

– Niiden 02-ikäluokka on tosi kova. Varmasti tulee kova peli emmekä voi vetää yhtään iisisti. On oltava täysi lataus ja pelattava hyvin, jos aiomme voittaa, Lambert kertoi Leijonat.fi-verkkosivuilla .

Tshekissä pelatuissa edellisissä nuorten MM-kisoissa Saksa varmisti pääsarjapaikkansa kukistamalla karsintaotteluissa Kazakstanin. Alle 18-vuotiaiden MM-lopputurnaus peruuntui koronapandemian takia, joten Saksan 2002 syntyneiden lupausten osaaminen jäi silloin näkemättä.

– Saksaa vastaan meidän on tehtävä perusjutut hyvin, löydettävä hyvä draivi ja päästävä heidän kenttäpäähänsä pyörittämään. On saatava jalat liikkeelle ja syötettävä laadukkaasti, Lambert suunnitteli.

Syöttökoneen roolissa

Nuorten Leijonien ainoassa harjoitusottelussa Yhdysvaltoja vastaan Lambert pohjusti syötöillään Suomen molemmat maalit, jotka syntyivät ylivoimalla. Turnauksen ennakkosuosikkeihin kuuluva Yhdysvallat voitti Suomen 3–2.

Lambert hyökkäsi Suomen kakkosketjussa Juuso Pärssisen ja Roni Hirvosen kanssa.

– Pärssinen on ihan huikea pelaaja, vahva ja järkevä, ja hän pystyy sentterinä hoitamaan oman pään hyvin. Hirvosella taas on tosi hyvä kuti ja hänkin on pelaajana fiksu. Heidän kanssaan on todella hyvä pelata, vajaat viikko sitten vasta 17 vuotta täyttänyt Lambert kehui.

Saksan vaikeuksilla turha spekuloida

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Antti Pennanen on asennetarkkailijana paljon vartijana, kun Nuoret Leijonat valmistautuu aloittamaan ensi yönä MM-turnauksen Kanadan Edmontonissa.

Suomi kohtaa A-alkulohkon ottelussa Saksan, jota korona on raadellut ennen MM-kisoja poikkeuksellisen rajusti. Viime viikolla todetut kahdeksan tartuntaa tyrkkäsivät koko joukkueen karanteeniin, josta on vapautunut 16 pelaajaa.

Saksalla on siis suuria vaikeuksia saada jalkeille edes kolmen kentällisen joukkue. Sen joukkueharjoittelu on jäänyt olemattomiin, kun Suomi oli jouluaattoon mennessä vetänyt kuusi yhteistä treeniä.

– Tällaisilla on turha spekuloida. Pahin miina uhkaa, jos alkaa keskittyä vastustajan tekemiseen. Tärkeintä on, että Suomen peli paranee MM-turnauksen aikana, päävalmentaja Antti Pennanen kommentoi Edmontonista.

Koronan ehdoilla

Kun alle 20-vuotiaiden MM-mitaleista pelattiin pari vuotta sitten Pohjois-Amerikassa, Suomi huipensi turnauksensa finaalin ratkaisumaalin tehneen Kaapo Kakon johdolla maailmanmestaruuteen. Vuoden takaisissa MM-kisoissa Tshekissä Suomi oli neljäs.

Suomi voitti 2010-luvulla kolme maailmanmestaruutta, joten julkisuuskynnys on ylittynyt myös Pohjois-Amerikassa, jossa nuorten MM-kisat on perinteisesti NHL:n jälkeen kauden päätapaus.

– Sen on huomannut, että MM-kisat on täällä iso juttu. Huomioarvo tiedotusvälineissä on suuri, päävalmentaja Pennanen myöntää.

Koronatartuntojen leviämisen estämiseksi "kuplaan" sijoitettujen MM-kisajoukkueiden reitti kulkee orjallisesti hotellin ja jäähallin väliä. Neljä ensimmäistä vuorokautta Edmontonissa kuluivat Suomen joukkueellakin eristyksessä omissa hotellihuoneissa.

– Vaikka neljä päivää menivät lopulta nopeasti, hotellihuoneiden ovista asteli karanteenin loputtua harvinaisen iloisia pelaajia, Pennanen naurahtaa.

Suomalaisilla hyvä pelituntuma

Suomen piti syyskauden aikana mittauttaa tasonsa maaotteluissa Ruotsia vastaan, mutta länsinaapuri vetäytyi kohtaamisista maan koronatilanteen takia. Suomella on kuitenkin MM-turnaukseen valmistautumisessa tärkeä valtti.

– Meidän joukkueen pelaajilla on syyskaudelta paljon pääsarjakokemusta, kun Liigaa on pystytty pelaamaan melko lailla tauotta. Kanadalla ja Yhdysvalloilla on tietysti takanaan paljon leiritystä, päävalmentaja Pennanen pohtii.

Saksan ylivoimainen ykköspelaaja on Ottawa Senatorsin NHL:ään numerolla 3 varaama 18-vuotias hyökkääjä Tim Stützle (pelinumero 8), joka kiekkoili saman ikäluokan MM-turnauksessa jo vuosi sitten.

– Hän pelasi viime kaudella Saksan pääsarjassa DEL:ssä ja teki paljon pisteitä (Adler Mannheimissa 41 ottelussa 7+27), Pennanen kehuu.

Tällä kaudella DEL on ollut Saksassa koronan takia lähes täysin jäissä, joten Stützlen pelaaminen on jäänyt vähiin.

Saksalle paha takaisku on se, ettei Detroit Red Wings päästänyt viime vuoden NHL-kuutosvaraustaan, puolustaja Moritz Seideria Edmontonin MM-turnaukseen.