Norjalaisten poissaolo "vähän latistaa", mutta Tour de Skillä riittää silti tavoiteltavaa

Suomen naishiihtäjiä saatetaan nähdä kärkitaistelussa. Kuvassa Krista Pärmäkoski helmikuussa Lahdessa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Petteri Ikonen / STT

Maastohiihdon Tour de Skillä on paikkansa myös poikkeuskauden kisakalenterissa, kun perjantaina alkava kiertue on koronahuolien myötä tiivistetty kahteen maahan ja kolmelle paikkakunnalle. Kärkimaista Norja jäi hyvissä ajoin pois, mutta muille Sveitsin ja Italian ladut voivat tuoda mukavasti potkua arvokilpailutalveen.

– (Norjan ratkaisu) vähän latistaa, mutta kovat kisat saadaan aikaan, Suomen Krista Pärmäkoski lupasi tiistaina julkaisemallaan ääninauhalla.

Pärmäkosken kunto on arvoitus. Suomalainen pettyi maailmancupin avauksessa Rukalla ja on keskittynyt harjoitteluun.

– Krista on menossa selkeästi parempaan suuntaan, maajoukkuevalmentaja Ville Oksanen ennakoi Hiihtoliiton järjestämässä virtuaalisessa mediatilaisuudessa.

Pärmäkoski odottaa sijoituksia kärkikymmenikköön, jonne on tyrkyllä suomalaisista maailmancupin avauksessa onnistunut Kerttu Niskanen.

Takana pitkä kilpailutauko

Rukalla mukana oli parhaimmisto, mutta norjalaiset, ruotsalaiset ja suomalaiset eivät olleet mukana seuraavissa maailmancupeissa Davosissa ja Dresdenissä. Venäläiset, sveitsiläiset ja yhdysvaltalaiset saivat mellastaa kärkisijoilla, mutta Tour de Skillä suomalaiset ja ruotsalaiset puskevat mukaan taisteluun.

– Meillä on takana pitkä kilpailutauko virallisista kilpailuista. Saimme sen aikana tehtyä hyvän harjoitusjakson, kun olimme Rovaniemellä maajoukkueleirillä. Järjestimme siellä muutaman harjoituskilpailun, Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen avasi.

Suomen kärkikaksikkoa Niskanen ja Pärmäkoski kirittää ensikertalainen Jasmi Joensuu, joka väläytti Rukalla. Mukana ovat myös ensikertalaiset Katri Lylynperä ja Johanna Matintalo.

– Osa hiihtää koko Tourin ja osa ei todennäköisesti hiihdä koko Touria. Niillä kenellä on enemmän sprinttipainotusta eivät hiihdä ihan koko settiä, Oksanen arvioi.

Miesten puolella opintomatka-asetelma on vielä selkeämpi, kun joukkueen muodostavat Juho Mikkonen, Verneri Suhonen ja Markus Vuorela sekä joukon ainoa Tourin-kävijä Lauri Lepistö.

Suomen kärkinelikosta Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola kertoivat vetäytymisestään tiistaina. Joni Mäki ja Perttu Hyvärinen päättivät jo aiemmin olla lähtemättä Tourille, eikä heitä nimetty joukkueeseen.

Loppunousu tarjoaa tunnekirjoa

Val Müstairissa sivakoidaan perjantaina vapaan sprintti. Lauantaina naiset lykkivät perinteisellä kymmenen ja miehet 15 kilometriä. Sunnuntaina sukset vaihtuvat lyhyempiin ja sauvat pidempiin. Matkat ovat yhtä pitkät.

Sveitsistä siirrytään alkuviikosta Italian Toblachiin ja lopulta Val di Fiemmeen, missä kilpailu huipentuu 10. tammikuuta loppunousuun.

– Odotan loppunousua inholla, kauhulla, ilolla ja kaikilla mahdollisilla tunteilla. Sitä aina miettii, että se on tulossa ja miksi siihen lähtee, vaikka tuntuu hirveälle. Sitä tunnetta kuitenkin odottaa, kun on mäen päällä, Tourilla parhaimmillaan toiseksi puristanut Pärmäkoski sanoi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut