Suomalaisnaiset päätyivät Tour de Skin avauksessa peräkkäisille sijoille 19–21 – Suhonen kaatui ja karsiutui sprintin ensimmäisessä erävaiheessa

Johanna Matintalo oli lopputuloksissa suomalaisnaisista paras, 19:s. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Pasi Rein / STT

Johanna Matintalon, Jasmi Joensuun ja Krista Pärmäkosken urakka Tour de Ski -kiertueen avanneessa sprinttihiihdossa päättyi ensimmäiseen pudotushiihtovaiheeseen. Matintalo hiihti kolmannessa puolivälierässä neljänneksi ja Pärmäkoski viidenneksi. Joensuu oli erässään neljäs.

Matintalo oli lopputuloksissa 19:s, Joensuu 20:s ja Pärmäkoski 21:s.

– Tuli ekat maailmancupin pisteet vapaalla hiihtotavalla. Enkä olisi uskonut, että ne tulisivat sprintissä eikä distanssimatkoilla, Matintalo ihasteli Ylen tv-haastattelussa.

Matintalo arveli hyötyneensä siitä, että Sveitsin Val Müstairissa kilpaillaan 1 600–1 700 metrissä.

– Korkeus ehkä suosi minun ominaisuuksia, mutta olen yllättynyt, miten hyvin hiihto kulki kokonaisuudessaan, Matintalo jatkoi.

Myös Joensuu oli tyytyväinen sijoitukseensa.

– Ensimmäinen kerta top-20-sijoitus, joten pitää olla tyytyväinen, Joensuu totesi.

Pärmäkoski aloitti varovaisesti

Joensuu hiihti alun rohkeasti, mutta puhti alkoi loppua toisella kierroksella. Pärmäkosken vauhdinjako oli päinvastainen, mutta toisen kierroksen nousu ei riittänyt jatkopaikkaan.

– Tulin toisen kierroksen urku auki, mutta se ei riittänyt. Vähän loppui paukut kesken, kun gäppi (ero kärkisijoihin) oli päässyt kasvamaan liian isoksi, Pärmäkoski kertoi.

Pärmäkoski tunnusti, ettei hän käynyt tutustumaan sprinttiradan laskuihin ennen erävaihetta. Sen takia hän yllättyi radan kunnosta ja jäi ensimmäisen kierroksen laskussa muista.

– Menetin jyrkällä (osuudella) muiden takana vauhtia ja tulin laskun huonosti, Pärmäkoski kertoi.

– En tiennyt, että ensimmäinen mutka oli slaidattu jäälle, enkä uskaltanut laskea toista mutkaa rohkeasti, Pärmäkoski kertoi, miksi kärki pääsi häneltä karkuun ennen toista kierrosta.

– Tilanne on kuitenkin hyvä. Hiihto tuntui tänään pahalla tavalla hyvältä, joten huomenna vain nautiskelemaan perinteisen kympistä.

Suhosen kiri tyrehtyi pyllähdykseen

Verneri Suhonen otti täyden vastuun kompuroinnistaan Tour de Ski -kiertueen avauskilpailussa. Suhonen kaatui vapaan hiihtotavan sprintissä loppusuoran alussa ja jäi puolivälierässään viimeiseksi Sveitsin Val Müstairissa.

Kärkikymmenikköön tähdännyt Suhonen päätyi lopputuloksissa sijalle 28.

– Tulimme loppusuoralle, ja se kurvi oli aika jäinen. Katsoin, että siinä on paikka laukoa, mutta sukset sotkeutuivat toisiinsa, Suhonen kertasi tilannetta Ylen tv-haastattelussa.

– Latauduin tänään mentaalisesti niin, että näytetään, miten lähtee. Pitää kuitenkin opetella pysymään pystyssä ennen kuin näytetään mitään.

Suhosen tavoitteena on hiihtää kiertue loppuun asti. Hän haluaa selvittää jatkoa ajatellen, miten raskas kilpailukiertue palvelee arvokisavalmistautumista.

– On tarkoitus hiihtää tasaisella vedolla nousujohteisia kilpailuita, Suhonen kertoi.

Lauri Lepistö, Markus Vuorela ja Juho Mikkonen karsiutuivat sprintissä jatkosta jo aika-ajovaiheessa. Lepistö oli aika-ajossa 46:s, Vuorela 49:s ja Mikkonen 58:s.

Tour de Ski jatkuu lauantaina Sveitsin Val Müstairissa perinteisellä hiihtotavalla. Naiset hiihtävät 10 kilometrin ja miehet 15 kilometrin yhteislähdön.

Päävalmentaja arvioi Tourin avauksen odotetuksi

Maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen arvioi Tour de Skin avauspäivän suomalaisittain jokseenkin odotetuksi.

– Naisilla tulos oli jopa hieman plusmerkkinen, Pasanen tiivisti kokonaispanoksen STT:n puhelinhaastattelussa.

– Erävaihe jäi silti vähän harmittamaan, kun kukaan suomalaisista ei selvinnyt pidemmälle.

Matintalon hiihto oli yksi uran parhaista, kun hän venyi huonoimmassa lajissaan ensimmäisille vapaan hiihtotavan pisteille. Joensuu ylsi uran parhaaseen sijoitukseen maailmancupissa.

Suhonen pääsi miesten joukkueen ainoana varsinaisena sprintterinä pisteille, muttei kyennyt puolivälierissä parhaaseensa. Hän ei löytänyt matkalla hyvää hiihtopaikkaa, lähti kiriin takamatkalta ja kaatui loppusuoran alussa.

– Näki, että paukkuja olisi ollut, mutta ne jäivät nyt käyttämättä, päävalmentaja totesi.

– Kulku Vernerillä oli hyvä.

Rankka latu ja lumisadetta

Suomalaisia arvelutti ennalta se, että yli 1 600 metrissä käytyyn kilpailuun lähdettiin kotimaan oloista. Lisäsi joukkueen majoitus on tuhat metriä kilpailupaikan alapuolella.

– Tällainen ratkaisu toimii yleensä yhden kisan ajan, Pasanen totesi.

– Myös Ruotsi toimi aivan samalla tavalla, ja Linn Svahnilla vauhti kuitenkin riitti naisten kilpailun voittoon.

Korkealla kilpailemisen ongelmat saattavat ilmetä lauantaina tai sunnuntaina.

– Jokaiselle tulee yleensä yksi heikko päivä, kun merenpinnan tasolta mennään korkealle. Se on yksilöllistä, Pasanen muistutti.

Lauantain ohjelmassa ovat perinteisen hiihtotavan yhteislähdöt, kun naiset hiihtävät kympin ja miehet 15 kilometriä. Sunnuntaina hiihdetään takaa-ajokilpailut.

Lauantain hiihtoihin ennustetaan sakenevaa lumisadetta, mikä uhkaa tehdä takaa-ajoista taktiikkakilpailuita. Reittiä Pasanen pitää vaativana.

– Tulee kovat kilpailut. Varsinkin miesten latu on rankka, Pasanen ennakoi.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut