Niiralan montussa pelattu jo 70 vuotta – avausottelussa maalinteossa onnistui Spede Pasanenkin

Nyt jo mittavasti paranneltu jäähalli valmistui Niiralan monttuun vuonna 1979. Kuopiolaista jääkiekkoa on paikalla pelattu vuodesta 1951 lähtien. Aake Roininen
Kari Haavisto

Kari Haavisto

Kuopiolaisen jääkiekon pyhättö Niiralan monttu pääsi uudenvuodenpäivänä kunnioitettavaan 70 vuoden ikään. Avausottelu Niiralan montussa pelattiin 1.1.1951 ja se on siitä lähtien toiminut kuopiolaisseurojen kotikaukalona.

Niiralan montun kaukalo valmistui vuoden 1950 viimeisinä päivinä, tekojääksi se kehitettiin syksyksi 1974 ja jäähalli valmistui vuonna 1979. Mittavilla parannuksilla areenaksi kehitetty KalPan kotihalli on seuralle entisessä sorakuopassa jo 66:s.

KalPa on Liigan seuroista pisimpään kotiottelunsa samalla paikalla pelannut joukkue. Ennen Niiralan monttua kuopiolaisseurat pelasivat kolmen kauden ajan Kuopionlahdella.

Avausottelussa uutuuttaan kiiltelevässä kaukalossa kohtasivat ystävyysottelun merkeissä KalPa ja Kuopion Keltamustat, joka oli tunnettu aiemmin nimellä Kuopion Eräveikot.

Niiralan montussa pelatun kautta aikojen ensimmäisen ottelun ensimmäisen maalin viimeisteli KalPan hyökkääjä Veijo Koponen. Koposen kaksi maalia ja hyökkääjä Ensio Pönkäsen yksi maali eivät kuitenkaan riittäneet, kun Keltamustat nousi lopulta selvään 11–3 ( 3–1, 2– 2, 6–0) -voittoon. Keltamustien maalintekijöinä ottelussa kunnostautuivat muun muassa Matti "Hilma" Hiltunen sekä Pertti ”Spede” Pasanen.

Itse Maakuntasarjassa KalPa voitti kaksi ottelua, pelasi kerran tasan ja eteni kaksiosaiseen nousukarsintaan Oulun Luistinseuraa vastaan. Ensimmäinen ottelu Kuopiossa päättyi KalPan voittoon numeroin 6–5, mutta kun erittäin vetisissä olosuhteissa Oulussa pelattu toinen ottelu päättyi lukemiin 8–2, OLS nousi seuraavalle kaudelle Suomensarjaan.

Tuon yhden ottelun vaikutukset tulivat olemaan dramaattiset ja poikkeuksellisen pitkävaikutteiset. KalPan jäädessä Maakuntasarjaan ja alueella vielä nuoren lajin pelaajista kilpailun kiristyttyä, ei seura saanut seuraavalle kaudelle joukkuetta kokoon.

Lopulta KalPalla ei ollut joukkuetta jääkiekossa seuraavalla viidellä kaudella. Kun syksyllä 1956 Kuopion Palloseura luopui jääkiekosta, KalPa sai mahdollisuuden palata.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut