Tour de Ski jatkuu huippuolosuhteissa Italian Toblachissa – suomalaisista Krista Pärmäkoski pyrkii väliaikalähdössä ja takaa-ajossa kärjen tuntumaan.

Krista Pärmäkoksi jatkaa Touria suomalaisista parhaissa asemissa sijalta kymmenen. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Pasi Rein / STT

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertue jatkuu huippuolosuhteissa Italian Toblachissa. Kisojen välipäivänä maanantaina Toblachissa oli aurinkoinen pakkassää, ja kelin pitäisi pysyä samanlaisena, kun kilpailut jatkuvat tiistaina kiertueen ainoissa väliaikalähdöissä.

– Aurinko paistaa, ja on metri lunta. Lunta on niin paljon, että kilpailussa on uuden lumen keli ja ladut ovat todella hyvässä kunnossa, maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen ennakoi.

Välipäivää vietettiin leväten ja palautellessa, sillä edellispäivä oli raskas kilpailuineen, koronatesteineen ja matkoineen.

Suomen joukkue matkusti Sveitsin Val Müstairista Toblachiin viidellä autolla ja kolmessa aallossa. Mieshiihtäjät pääsivät matkaan ensimmäisenä ja ennättivät perille ennen iltaseitsemää. Myöhemmin kilpailleet naishiihtäjät, valmentajat ja fysioterapeutit pääsivät perille yhdeksän jälkeen ja huolto viimeisenä.

– Liikkuminen on tällä kiertueella normaalistikin haastavaa, ja nyt se on sitä potenssiin kaksi, Pasanen todisti.

– Kyytien järjestely on melkoinen palapeli. Pitää esimerkiksi käyttää porukkaa testeissä, ja aina tarvitaan kuski. Joukkueessa ei kuitenkaan ole ylimääräistä henkilökuntaa, eikä kuka tahansa saa koronasääntöjen takia kuljettaa joukkueen jäseniä.

Urheilijoiden koronatestit negatiivisia

Koronamääräyksillä ja -rajoituksilla on sentään saavutettu tärkein, sillä urheilijoiden koronatestit ovat olleet negatiivisia, eikä kiertueella ole paljastunut kuin ranskalaisvalmentaja Alexandre Rousseletin tartunta.

Toblachissa kilpaillaan tiistaina naisten 10 ja miesten 15 kilometrin väliaikalähdöt vapaalla hiihtotavalla ja niiden tulosten perusteella perinteisen hiihtotavan takaa-ajot keskiviikkona.

– On järkevää, että takaa-ajo hiihdetään tämän kilpailun eikä kokonaiskilpailun aika-erolla. Kokonaiskilpailun perusteella aikaerot alkaisivat jo olla liian suuret, Pasanen korosti.

Takaa-ajoa uhkaa kuitenkin sääennuste, sillä keskiviikoksi on luvassa lumisadetta.

Pärmäkoski on iskuetäisyydellä

Krista Pärmäkoksi jatkaa Touria suomalaisista parhaissa asemissa sijalta kymmenen. Yhdysvaltalaiset Jessica Diggins ja Rosie Brennan sekä Ruotsin Frida Karlsson ovat muilta karussa, mutta neljäs sija on Pärmäkosken ulottuvilla.

Pärmäkoski on vain 33 sekunnin päässä neljäntenä olevasta Slovenian Anamarija Lampicista.

– Krista on todella menossa oikeaan suuntaan ja kohti MM-kisoja, eikä kiertue ole vielä puolivälissä. Olen hyvin luottavainen, Pasanen sanoi.

Tourin erinomaisesti avannut Johanna Matintalo on sijalla 21, Jasmi Joensuu 39:s ja Katri Lylynperä 46:s.

Markus Vuorela on miesten kokonaistilanteessa 29:s ennen Toblachin startteja. Juho Mikkonen on 36:s, Lauri Lepistö 57:s ja Verneri Suhonen 68:s.

– Odotan miehiltä yksittäisissä kilpailuissa onnistumisia omalla hyvällä tasollaan, Pasanen arvioi miesten näkymät.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut