Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuplasta kuplaan – Nuorten Leijonien MM-pronssijoukkue karanteenin kautta kotimaiseen kiekkoarkeen

Suomeen tänään palannut alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue on viettänyt kuukauden päivät niin sanotussa koronakuplassa, eikä tavanomaisempi arki koita heti vielä kotimaan kamarallakaan. Kanadasta saapuneet MM-pronssisankarit toipuvat lähipäivät yhdeksän tunnin aikaerosta karanteenissa.

Pääkaupunkiseudulla joukkuetta odottivat aamupalan ohella koronatestit. Viikonloppuna kalenterissa on uusintatestit, joiden jälkeen pelaajat vapautuvat viikon alussa koronakaranteenista.

Pelaajien piipahdukset ulkoilmassa jäivät kisakaupunki Edmontonissa vähiin. Elämänmeno keskittyi hotellille ja jäähallille.

– Hotellilla oli iso parveke, jolla saattoi vähän kävellä. Muuten ei ole ulkona juuri pyöritty, kertoo Suomen kapteeni Anton Lundell ja suunnittelee happihyppelykseen kävelylenkkiä.

Mitalimiehestä mitalinjakajaksi

Viimeisen arvoturnauksen nuorisomaajoukkueessa pelanneelta Lundellilta odotettin paljon, ja paljon hän myös antoi. Kippari oli pelaajien pistepörssin kolmonen (6+4) Yhdysvaltain Trevor Zegrasin (7+11) ja Dylan Cozensin (8+8) jälkeen. Kokonaisvaltainen keskushyökkääjä pärjää plusmiinustilastossakin lukemallaan +7.

Hän on niin kokonaisvaltainen pelaaja, että turnauksen parhaisiin aloittajiin kuuluneelle Lundellille eivät pelkät numerot tee oikeutta. Hän on hoitanut MM-joukkueessa kapteenin tehtävät viimeisen päälle.

Lundell sai Suomen turnauksen päätteeksi kunnian jakaa joukkuetovereilleen MM-pronssimitalit.

– Oli erilainen kokemus. Aluksi mietin, että mitähän siitä oikein tulee, kun koronan takia järjestäjät olivat tehneet sellaisen päätöksen.

Mitalienjako sujui tyylikkäästi. Saman kaavan mukaan päätettiin myös MM-loppuottelu Kanada–Venäjä.

Kapteenina Lundell johtaa joukkuettaan edestä. Hän on valmis näyttämään esimerkkiä.

– Tärkeintä kapteenina on, että on oma itsensä. Muut huomaavat, jos alkaa vetää jotain roolia.

HIFK:ssa tottuu odotuksiin

Lundell vastasi suuriin odotuksiin kapteenin täsmällisyydellä. Kasvattajaseurassaan HIFK:ssa hän on tottunut käsittelemään paineita.

– HIFK:ssa on joka vuosi suuret odotukset. Ne kuuluvat lajiin.

Mainion MM-turnauksen jälkeen moni on valmis piirtämään yhtäläisyysmerkit NHL:n ja Lundellin välille. Florida Panthersin viime syksynä numerolla 12 varaama huippulupaus suhtautuu ennemmin tai myöhemmin koittavaan NHL-komennukseensa rauhallisesti.

– Suunnitelma on, että pelaan kauden loppuun HIFK:ssa, hän kuittaa.

Suomen päävalmentaja Antti Pennanen näkee, että Liigan pistepörssin viitoselle Lundellille NHL-loikka ei ole kummoinen harppaus.

– Hän on jo monelta osin NHL-tason pelaaja ja pystyisi pelaamaan siellä yksittäisiä otteluja, Pennanen kertoo.

Piiroinen torjui NHL:n kynnykselle

Jos oli Lundellin lopullinen kansainvälinen läpimurto hyvinkin odotettavissa, MM-turnauksessa Suomen ykkösvahdiksi noussut Kari Piiroinen torjui itsensä Edmontonissa NHL-värvärien tietoon.

Mestiksen TuTossa Tapparasta syyskaudella lainalla pelannut Piiroinen oli kisoissa useampia MM-otteluja pelanneista maalivahdeista torjuntaprosentillaan 91,45 tilastonelonen.

– Se vie eteenpäin, kun torjuu ja tulee voittoja, vielä NHL-varausta vailla oleva Piiroinen järkeilee vaatimattomasti.

Pitkäkestoisen MM-savotan jälkeen hän kaipaa kotioloja.

– Jäivät joulu ja uusivuosi viettämättä, joten yritän olla mahdollisimman paljon perheen kanssa, Piiroinen kertoo.

Välieräpettymys ehti unohtua

MM-turnauksen parhaaksi puolustajaksi valittu Topi Niemelä ei kunnianosoituksesta sanottavammin riemastunut. Joukkueen etu ajaa hänen arvoasteikossaan edelle.

– Hieno saavutus (valinta) oli, mutta en sitä erityisemmin arvosta. Tuntuu hyvältä, mutta pronssi tuntuu vielä paremmalta.

Puolivälierässä ja välierässä tärkeät kolmannen erän maalit tehnyt Roni Hirvonen piti hyvänä, että pronssiottelu pelattiin heti seuraavana päivänä karvaan USA-tappion jälkeen.

– Turnauksessa seuraava peli tulee aina nopeasti. Ei meillä ollut pronssiotteluun valmistautumisessa mitään vaikeuksia, Hirvonen sanoo.

Porilaisnuorukainen on kotikaupunkinsa Isomäen jäähallissa tottunut vankkaan Ässät-perinteeseen. MM-turnauksessa hänen silmäänsä Edmontonin Rogers Place -hallissa pisti öljykaupungin rikas Oilers-kiekkotraditio.

– Uusi halli, hienot puitteet. Jäähallissa oli esillä paljon vanhoja valokuvia. Hieno kokemus, Hirvonen summaa.