Johaug ja Valnes voittivat pikamatkoilla Norjan mestaruudet

Therese Johaugin tuorein mestaruus on uran 16:s. Kuva otettu marraskuussa 2020 maailmancupissa Rukalla. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT–NTB

Therese Johaug ja Erik Valnes juhlivat mestaruuksia, kun maastohiihdon Norjan mestaruuskilpailut jatkuivat maanantaina Trondheimissa. Naiset hiihtivät viisi kilometriä perinteistä ja miehet kympin.

Johaug voitti ensimmäisen Norjan mestaruuden vuonna 2007, ja tuorein mestaruus on uran 16:s. Hän sivusi saavutuksella Oddvar Brån ja Bente Skarin mestaruuksien määrää, mutta edellä on vielä edellinen naisten hiihtokuningatar Marit Björgen 25 mestaruudella.

– On hienoa, kun saa nimensä tällaisten hiihtäjien rinnalle. Olen ylpeä mestaruuksistani, ja oli hienoa saavuttaa 16:s titteli, Johaug kertoi.

– Olen myös tyytyväinen tämän päivän hiihtooni.

Johaug, 32, voitti kilpailun 16,6 sekunnin erolla Kathrine Harsemiin ja 25,9 sekunnilla Anna Svendsenin.

Maanantain mestaruudet ratkottiin alimatkoilla, jotka eivät ole arvokisojen ohjelmassa. Yleensä ne hiihdetään Norjan mestaruuskisojen toisessa osassa keväällä, eivätkä Johaugin hankalimmat vastustajat osallistuneet nyt kilpailuun.

MM-joukkueeseen pyrkivistä hiihtäjistä Heidi Weng ja Helene Marie Fossesholm sekä Lotta ja Tiril Udnes Weng jättivät kilpailun väliin.

Johaug puolestaan päätti kisansa maanantaihin. Hän matkusti kilpailun jälkeen kotiinsa Osloon, eikä osallistu tiistaina kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailuun.

– Alan valmistautua Lahden maailmancupiin, Johaug ilmoitti ennen kotimatkaa.

Valnesin ensimmäinen mestaruus

Sprintterinä ansioituneelle Valnesille Norjan mestaruus oli uran ensimmäinen aikuisten sarjassa. Hän johti kilpailua lähdöstä maaliin.

– Oli raaka veto, mutta tuli ensimmäinen mestaruus. Hiihto onnistui hyvin alusta loppuun, Valnes kommentoi kilpailua.

– Olen päättänyt kokeilla, miten pitkälle voin kehittyä normaalimatkoilla, ja juuri tätä varten minä harjoittelen.

Daniel Stock jäi voittajasta 8,9 ja Martin Löwström Nyenget 18,2 sekuntia. Johannes Hösflot Kläbo jätettiin yllättäen neljänneksi.

Johaug voitti marraskuun lopulla maailmancupin avauksessa Rukalla kaikki kolme naisten normaalimatkan kilpailua ja Kläbo kaksi miesten starttia. Norja ei lähettänyt joukkueita joulukuun maailmancupeihin eikä alkuvuodesta Tour de Skille.

Norja palaa maailmancupiin viikonloppuna Salpausselän kisoissa.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut