Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KOK tuomitsi olympiapomon puheet "täysin sopimattomiksi"

Kansainvälinen olympiakomitea KOK tuomitsee Tokion kesäolympialaisten järjestelyitä johtavan Yoshiro Morin seksistiset puheet "täysin sopimattomiksi". Mori arvosteli viime viikolla järjestelytoimikunnan naisjäseniä runsaista ja pitkittyneistä puheenvuoroista, ja tapauksesta nousi kansainvälinen kohu.

Sadat kisojen vapaaehtoistyöntekijät ovat luopuneet tehtävistään Asahi Shimbu -lehdessä julkaistun Mori-haastattelun jälkeen. Mori on pyytänyt anteeksi naisia vähätteleviä puheitaan, muttei ole luopunut tehtävästään.

KOK katsoi asian tulleen loppuun käsitellyksi Morin anteeksipyynnön jälkeen. Tiistaina KOK kommentoi tapausta kuitenkin uudestaan, kun kohu ei ottanut laantuakseen.

– Tokion 2020 kisojen järjestelytoimikuntaa johtavan Morin kommentit olivat täysin sopimattomia ja vastoin KOK:n olympia-agendaa, KOK ilmoitti.

KOK ei ottanut kantaa Morin erovaatimuksiin, mutta se korosti myös Tokion järjestelytoimikunnan pitävän Morin puheita sopimattomina. Järjestelytoimikunta on sitoutunut edistämään sukupuolten tasa-arvoa, KOK muistutti.

Morin tilanne punnitaan perjantaina

Japanin median mukaan järjestelytoimikunta saattaa kokoontua jo perjantaina käsittelemään Morin tilannetta. Järjestelykomitea on vahvistanut, että lähes 400 olympialaisten ja paralympialaisten vapaaehtoistyöntekijää on sanoutunut irti tehtävistään Morin puheiden jälkeen.

Morin haastattelu on kasvattanut olympiajärjestäjien taakkaa entisestään, sillä tuoreessa kyselytutkimuksessa peräti 80 prosenttia japanilaisista vastustaa koronapandemian vuodella lykkäämien kisojen järjestämistä ensi kesänä.

Japanissa on aloitettu nettikampanja Moria vastaan, ja vaatimus tämän erosta oli saanut tiistaihin mennessä yli 140 000 allekirjoitusta. Myös kisojen sponsorit ovat saaneet Morin puheista valituksia ja myös boikottiuhkauksia.