Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Roponen lupasi kavereilleen Suomen mestaruuden ja hiihti sen

Riitta-Liisa Roponen voitti selkeällä erolla naisten kymmenen kilometrin Suomen mestaruuden Pyhäjärven SM-hiihdoissa. Vapaalla hiihtotavalla sivakoidussa kilpailussa Kaisa Mäkäräinen oli toinen ja Laura Mononen kolmas.

– Tuntuu todella hyvältä. Olen ollut koko kauden suomalaisista kolmen joukossa vapaalla. Tiesin, että mitaliin on saumat. Sanoin jo kavereille, ettei mikään muu kuin kulta tyydytä, Roponen kertoi Ylen televisiohaastattelussa.

Kilpailu oli kokeneiden hiihtäjien näytös. Roponen, 42, kukisti väliaikalähtökilpailussa 38-vuotiaan Mäkäräisen 11,2 sekunnilla. Kärkikolmikon kuopus Mononen, 36, hävisi voittajalle 24,3 sekuntia. Yli kolmekymppisten valtaa täydensi Anne Kyllönen, 33, neljännellä sijallaan.

Mäkäräinen lopetti viime maaliskuussa ampumahiihtouransa, mutta todisti kuntonsa riittävän vielä maastohiihdonkin SM-laduilla.

– Sain pidettyä itseäni tiukilla alusta loppuun. Tavoitteena oli, etten ole ihan nakit ensimmäisen kierroksen jälkeen. Eilen lihaksistossa oli hyvä tunne, mutta innostuin testaamaan suksia liian kovaa. Tänään kisa oli enemmän puurtamista. Latu oli kuin tehty minulle. Kuokkanousujen jälkeen oli lasku, Mäkäräinen hehkui.

Roposen juhlat saivat jatkoa Pyhäjärvellä

Kokeneet hiihtäjät jyräsivät nuoremmat. Koko kärkinelikko on iältään jo selvästi päälle kolmenkymmenen, ja Roponen, 42, saavutti mestaruuden myös Pyhäjärven edellisissä SM-kisoissa 2007.

– Aika mukavalta tuntuu, kun ei ole vähään aikaan tullut SM-mitaleita eikä mestaruuksia, Roponen kuvasi tunnelmiaan mestarina.

Mestaruus oli jo uran 15:s, eikä edellisestä ehtinyt sittenkään kulua kuin kolme vuotta.

– Mutta on tässä välissä ollut jo monta starttia, Roponen totesi.

Mestaruus myös sinetöi Roposen asenteen 24. helmikuuta Oberstdorfissa alkaviin MM-kisoihin.

– Olen mietiskellyt, että lähden Saksan ja haluan hiihtää juuri tämän matkan, kymmenen kilometriä vapaalla, jos annetaan.

Aika nauttia huippu-urheilusta

MM-päätöstä edelsi koko talven jatkunut pohdiskelu. Maailmancupin avausta Rukalla seurasi pitkä kilpailutauko, ja koronapandemian aiheuttama epävarmuus oli Roposesta hankalaa.

– Rukan jälkeen ei ollut kisoja. Ei ollut oikein tähtäintä, enkä tiennyt, mihin olisin itseäni motivoinut, Roponen kertoi.

Tammikuussa Vantaan Suomen cupissa Roponen ei osannut sanoa juuri mitään MM-tavoitteesta.

– Vantaan kilpailu tuli päivän varoitusajalla ja sitten Salpausselän kisat. Lahdessa tiedostin, että rakastan tätä hommaa, ja pääsin sen jälkeen vielä hiihtämään tätä lempimatkaani Falunin kisoihin.

Nyt Roposen tavoite on selvä. Hän haluaa MM-kisoihin ja mieluiten mielimatkalleen. Viestispekulaatioihin hän ei osallistu.

– Onneksi viestiin on vielä pitkä aika. Katsotaan, ketkä ovat sitten parhaassa kunnossa, Roponen sivuutti viestikysymykset.

Roponen hiihti Pyhäjärvellä Suomen mestaruudet 14 vuoden välein. Hetken mietittyään hän huomasi itsessään yhden muutoksen verrattuna vuoden 2007 kisoihin.

– Ennen tuntui, että on pakko tehdä tulosta. Nyt urheilen, koska nautin tästä, Roponen totesi.