Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niskanen hiihti ylivoimaiseen SM-kultaan Hyväriseltä lainatuilla suksilla

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen paljasti Pyhäjärven SM-hiihdoissa vauhdin, joka selittää hänen levollisuutensa pari viikkoa ennen Oberstdorfin MM-kisoja. Niskanen voitti vapaan hiihtotavan 15 kilometrin kilpailussa mestaruuden 39,3 sekunnin turvin.

Pohti Ski Teamin Joni Mäki otti hopean, ja Niskasen joukkuetoveri Perttu Hyvärinen Puijon Hiihtoseurasta hiihti kolmanneksi.

– Ei mitään ihmeellistä, mutta ero muihin oli yllättävän hyvä tuolla radalla, reittiä "harmittavan helpoksi" moittinut Niskanen arvioi suoritustaan.

Niskanen ratkaisi kilpailun ensimmäisellä puolikkaalla. Sen jälkeen hänen ei tarvinnut repiä itseään rajoittimelle.

– Pystyin kontrolloimaan tilannetta ja yritin hiihtää tasaista kyytiä, Niskanen sanoi.

Mäki vahvisti Niskasen hiihdon kansainvälisen tason suoritukseksi.

– Hopea kotikisoissa on aika maukas, eikä ero Iivon ollut hirveän paha, sillä hän pystyy vapaallakin hiihtotavalla kärkikymppiin maailmassa, Mäki totesi.

Hyvärisen tunnelmat olivat synkemmät.

– Olen pettynyt, Hyvärinen vahvisti tuskaisten eleiden sanoman.

– Eniten harmittaa suoritus, tunne hiihdosta ja ero kärkeen. Toivoin paljon parempaa.

Kisan erikoisuus oli, että Niskanen hiihti mestariksi Hyvärisen suksilla. Lainapari valikoitui alle suksitesteissä.

– Tällä suksella on nyt saavutettu mestaruus, ja ehkä Perttu ottaa itse seuraavan tällä parilla, Niskanen kertoi Ylen tv-haastattelussa.

Koronatalvi muutti MM-näkymät

Vapaan 15 kilometrin väliaikalähtö kuuluu myös MM-ohjelmaan ja se hiihdetään 3. maaliskuuta. Niskanen valmistautui kilpailuun pitkään, mutta talven mittaan päämatkaksi on noussut kisojen päätöslaji 50 kilometrin yhteislähtö perinteisellä 7. maaliskuuta.

– Olen satsannut vapaaseen hiihtotapaan ja vielä keväällä arvostin (tämän matkan) korkeammalle. Talven aikana ei ole kuitenkaan päässyt paljon hiihtämään vapaata, Niskanen selvitti muutosta MM-kisojen ennakkonäkymiin.

– Viime viikot olen harjoitellut niin, että viisikymppinen on ollut ajatusmaailmassa edellä.

Se ehkä selittää, miksei Niskanen päässyt palkinnoille Salpausselän kisoissa Lahdessa eikä Falunin kisoissa.

Niskanen oli Salppurin yhdistelmäkilpailussa kahdeksas ja Falunissa 15 kilometrin yhteislähdössä 19:s, mutta näytti suhtautuvan sijoituksiin levollisesti.

Yhteislähdössä riittää miinoja

Niskanen vahvisti MM-kisojen rauhalliset ennakkotunnelmansa Pyhäjärvellä.

– Ihan OK meininki, hän arvioi kuntoaan.

– Toivottavasti tulee viimeinen napsu kisoihin ja pysyn terveenä.

Viime talvena Niskanen hiihti huippusijoituksia läpi kauden, kun ohjelmassa ei ollut arvokisoja. Nyt hän on palannut tapaansa huipentaa kunto arvokisoihin ja huolellisesti juuri yhteen päämatkaan.

Toki Niskanen aikoo hiihtää myös vapaan hiihtotavan 15 kilometrin väliaikalähdön.

– Ei siitä tule mikään välipäivä. Ja se toimii myös valmistavana harjoituksena 50 kilometrin kilpailuun, Niskanen kertoi.

Vapaan kilpailun merkitystä korostaa sekin, että viisikymppinen hiihdetään Niskasen paremmalla hiihtotavalla mutta arvaamattomana yhteislähtönä.

– Yhteislähtöön vaikuttaa keli ja se, millaiseksi kilpailu kehittyy, Niskanen totesi.

Viisinkertainen arvokisamitalisti matkustaa 18. helmikuuta Saksaan mitalitavoittein, muttei ilmaissut sitä sanoillaan.

– Ei ole tullut palkintosijoja, joten lähden kisoihin altavastaajana ja nöyrin mielin. Voi käyttää perinteistä sanontaa, että katsotaan, mihin kunto riittää, Niskanen virnuili.

– Ja eiköhän se johonkin riitä.

Neljänneksi hiihti Jämin Jänteen Ristomatti Hakola, viidenneksi Pohti Ski Teamin Joel Ikonen samalla ajalla Jämin Markus Vuorelan kanssa.