Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oberstdorfissa kilpailevat myös huoltojoukot – lämpimissä oloissa rajoitetaan suksitestejä, testin pitäisi onnistua "laakista" ja olot ovat tutummat Keski-Euroopan huoltotiimeille

Oberstdorfin MM-kisoissa on näillä näkymin "suksikelit". Väline uhkaa tehdä lämpimässä säässä hiihtäjien välille tavallista suurempia eroja, joten kisaa käydään myös huoltotiimien välillä.

Olosuhde on Keski-Euroopan huoltotiimeille tutumpi kuin Pohjoismaiden huollolle. Lämpimissä oloissa testausta joudutaan myös rajoittamaan kisalatujen säästämiseksi. Neljä huoltomiestä saa hiihtää kisalatua aamulla kahden tunnin ajan eli varhemmin kuin hiihtokilpailuiden ajankohta.

Suomen huoltopäällikkö Martin Norrgård pohti silti huollon vaatimuksia levollisen oloisena tiistaina Oberstdorfissa.

– Testasimme suksia viimeksi samankaltaisissa oloissa syksyllä Vuokatissa, eikä silloin ollut aurinkoista. Täällä meillä on kuitenkin ollut hyvin aikaa testata ja miettiä asioita, joten meidän pitäisi kyllä löytää avaimet näihin oloihin, Norrgård arveli.

Huoltoryhmän pääjoukko tuli paikalle viime torstaina, loput neljä maanantaina.

– Uskon, että löydämme oikeat hionnat, käsikuviot ja aineet, jos teemme työmme älykkäästi, Norrgård jatkoi.

Systeemivirhe Falunissa

Kyse on tarkkuudesta jokaisessa yksityiskohdassa ja samalla kokonaisuuden hallinnasta.

– Pitää osata hyödyntää koko työvoima, jaettava vastuut ja ymmärrettävä, missä virheet voivat tulla. Tämä on tiedettä, mutta työssä on virhemarginaali, Norrgård selitti huollon työtä.

Huoltomiehet vertailevat suksien, pohjakuvioiden ja voitelun eroja pareittain. Luistoa vertailtaessa kaksikon pitäisi olla laskussa käsi kädessä samassa vauhdissa. Tulos on pielessä, jos testaajat esimerkiksi irrottavat kätensä toisistaan liian aikaisin tai jompikumpi horjahtaa.

Työn tarkkuutta kuvaa epäonnistuminen Falunissa tammikuun lopulla. Testissä oli mukana yksi poikkeuksellisen hyvä suksipari, mikä vääristi tuloksen.

– Sen jälkeen etsimme (voitelussa) tuotetta X, jota sitten yritimme parantaa. Ei ollut aikaa miettiä, ja putosimme sen takia kokonaan kartalta. Periaatteessa kyse oli siitä, että suksien testipakka ei ollut riittävän tasalaatuinen, Norrgård kertoi.

Prosessori voi kuumeta

Oberstdorfissa lämmöstä johtuva lumen kosteus edellyttää huoltomiehiltä poikkeuksellisen huolellista keskittymistä.

– Näissä oloissa testin pitäisi onnistua kerralla ja tarkasti. Jos esimerkiksi ensimmäinen testilasku on huono, suksi ehtii vettyä ja huononee saman tien, Norrgård jatkoi työn tarkkuudesta.

– Virhemarginaalin laskeminen on suksitesteissä ehkä tärkeintä, ja sen lisäksi täytyy ymmärtää, miksi joku tuote toimii.

Tuloksen voi sotkea vaikka se, että sukseen oli jäänyt pohjalle jäämiä edellisestä voitelusta.

– Tällaiset todella pienet asiat voivat vaikuttaa, ja niitä miettimällä voi mennä pää sekaisin, Norrgård muistutti.