Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

EM-pronssi avaa jämsäläiselle Kristian Pullille portteja huippukisoihin

Historiallinen mitali heltisi Tokion olympialaisiin oikeuttavalla tuloksella.

Pituushyppääjä Kristian Pulli toivoo olevansa vauhdinottoradalla, kun yleisurheilun kansainvälinen näyteikkuna Timanttiliiga alkaa 23. toukokuuta Marokon pääkaupungista Rabatista. Perjantain myöhäisillassa hellinnyt EM-hallikisojen pronssimitali avaa Pullille ovia entistä kovatasoisempiin kilpailuihin.

– Minulle on tärkeää päästä mahdollisimman usein muiden maailman huippujen kanssa samalla viivalle. Siinä tottuu koviin kisoihin ja oppii ehkä hallitsemaan tunneskaalaa, kun tulee oikeasti kova paikka, Pulli sanoi puhelimitse Puolasta.

Viime kesänä Pulli debytoi Tukholman Timanttiliigassa kolmossijalla ja tuloksella 802. Perjantaina hän oli sinut kovatasoisen finaalin kanssa. Pulli, 26, ponnisti sisäratojen EM-finaalissa viimeisellä kierroksella Suomen halliennätyksen 824, jolla hän nousi neljänneltä sijalta mitaleille.

– Minulla oli vahva tunne, että on mahdollista hypätä isompi hyppy. Mielessä ei ollut muuta, Pulli muisteli.

Pronssitulos rikkoi myös Tokion olympiakisojen tulosrajan, joten Pullin tie vie kohti Japania, jos olympialaiset pystytään järjestämään.

– Sitä kohti rakennetaan, Pulli sanoi.

Pulli rakensi kuntoaan talven kahdella pitkällä leirijaksolla Etelä-Afrikassa. Fyysiset ominaisuudet olivat kunnossa, ja torstain karsintakisa auttoi kilpailuvalmiuksien löytymisessä. Hän aloitti hallikautensa suoraan EM-kisoista.

– Tämä oli ensimmäinen hallikausi, jolla minulla oli kulku päällä. Tästä on hyvä lähteä kehittämään kohti kesää, Pulli sanoi.

Tasaisuutta kaipaava Pulli ei ollut täysin tyytyväinen EM-finaalin hyppytekniikkaansa.

– Hypyt vaihtelevat liikaa. Finaalissa hyppäsin lentävällä 14 askeleen vauhdilla, koska se tuntuu tällä hetkellä parhaalta vauhdilta. Vauhtia voisi lisätäkin, mutta se vaatii toistoja alle rytmityksen onnistumiseksi, Pulli sanoi.

Tilastonikkarien mukaan Pullin 824 on kaikkien aikojen kovin tulos, jolla on jääty EM-tasolla pronssimitaleille ulkoratakisat huomioiden.

Pulli sai uransa ensimmäisen aikuisten arvokisamitalin lauantaiaamun palkintojenjaossa. Pullin pronssi oli Suomen yleisurheilun ensimmäinen EM-hallimitali 21 vuoteen. Kuulantyöntäjä Timo Aaltonen voitti Euroopan mestaruuden Sydneyn olympiavuonna 2000.

Viime kesänä Pulli räväytti Suomen ennätyksen 827 ulkoratakauden ensimmäisen kilpailun ensimmäisellä hypyllä Espoossa. Muuten hän pitää itseään dieselinä, joka parantaa kisoissa kierros kierrokselta. Torunissa kahdeksan metrin raja rikkoutui kolmannella, viidennellä ja kuudennella hypyllä.

– Finaalipäivänä juoksu tuntui paremmalta kuin karsinnassa. Kisassa joutui oikeasti selkä seinää vasten, ja silloin tulee yleensä parhaat tulokset, Pulli tuumasi.

Kultaan hyppäsi puolustava mestari, Kreikan Militiadis Tentoglou maailman tämän vuoden kärkituloksella 835. Toiseksi sijoittunut Ruotsin Thobias Montler hyppäsi Ruotsin ennätyksen 831.