Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päämatkasta tuli Iivo Niskaselle pettymys – olympiavoittaja ylitti maalilinjan vasta seitsemäntenä

Päämatkallaan seitsemäntenä maaliin hiihtänyt Iivo Niskanen oli pettynyt ja niukkasanainen 50 kilometrin kilpailun päätteeksi. Ensimmäisenä maaliin hiihtäneen Johannes Hösflot Kläbon hylkäyksen jälkeen sijoitus koheni pykälällä.

Kuudes sija oli suomalaisten paras Oberstdorfin MM-kisojen henkilökohtaisilla hiihtomatkoilla, muttei tyydyttänyt olympiavoittajaa.

Niskanen ravisteli kärkijoukkoa irtiottoyrityksellään 33 kilometrin jälkeen, mutta onnistui vain harventamaan joukkoa.

Viimeisellä kahdeksannella kierroksella norjalaiset Kläbo ja Emil Iversen, Venäjän Aleksandr Bolshunov, norjalaiset Simen Hegstad Krüger ja Hans Christer Holund sekä Ruotsin yllättäjä Jens Burman ennättivät maaliin Niskasen edellä.

Suomen huoltopäällikkö Martin Norrgård kertoi, ettei Niskasen jälkimmäisessä suksiparissa ollut niin hyvä luisto kuin ensimmäisessä. Niskanen avasi niukasti hiihtoaan.

– Ajattelin, että on hyvä päivä, mutta ei riittänyt. Ei tällaista pitänyt tulla. Tosi huono, Niskanen pudotteli sanoja hiljakseen.

– Tunnelmat ovat pettyneet.

Suksistaan Niskanen sanoi vain, ettei meinannut kuulla, kumpi vaihtoehdoista piti valita. Hän vaihtoi toiseen pariin 31,3 kilometrin kohdalla ennen irtiottoyritystään.

– En ollut mitalikunnossa. Olin seitsemäs, Niskanen sanoi suorituksestaan.

Niskasen toinen suksipari ei luistanut

Norrgård paljasti hetkeä myöhemmin, miksi hiihtäjä oli niin apea.

– Harmittaa Iivon puolesta. Hän on varmasti pettynyt, Norrgård kertoi.

– Olisimme halunneet, että hänen toinen suksipari olisi luistanut paremmin. Tänään emme pystyneet auttamaan häntä optimaalisella tavalla.

Toisessa suksiparissa oli enemmän liisteriä kuin ensimmäisessä parissa. Se saattoi olla syy heikompaan luistoon.

– Iivon toinen suksipari ei ollut yhtä hyvä kuin ensimmäinen. En kuitenkaan tiedä, olisiko meillä edes ollut toista yhtä hyvää vaihtoehtoa, Norrgård jatkoi.

Uudella suksiparilla Niskanen teki hyvin ajoitetun iskun raskaaseen Burgstallin nousuun. Kärkiryhmä kutistui hetkeksi kolmeen hiihtäjään, mutta kasvoi uudestaan kahdeksaan kilpailijaan ennen viimeisen kierroksen ratkaisuhetkiä.

Loppuratkaisu jäi juryn käsiin

Lopputuloksia ja palkintojenjakoa odotettiin Oberstdorfin stadionilla pitkään. Jury otti käsittelyyn loppusuoran tapahtumat, kun Kläbo näytti ohittaneen Bolshunovin ratamerkkien tuntumassa hiihtäen ja venäläinen löi oikean sauvansa rikki norjalaisen suksiin.

Kläbo hiihti ohitushetkellä venäläistä vauhdikkaammin ja näytti etenevän varmaan mestaruuteen. Sauvarikon jälkeen myös Iversen kiri venäläisen edelle.

Jury hylkäsi Kläbon. Palkintojenjaossa Iverssenin kaulaan ripustettiin kultamitali, Bolshunov sai hopean ja Krüger nousi kolmanneksi. Perttu Hyvärinen oli kilpailussa 32:s, Lauri Lepistö 36:s ja Juho Mikkonen 43:s.

"Harmi Johanneksen kannalta"

– Suuri päivä minulle, mutta harmi Johanneksen kannalta. Minun täytyy keskittyä siihen, että olen yltänyt valtavaan saavutukseen ja ottanut ensimmäisen henkilökohtaisen mitalin, Iversen summasi voittotunnelmiaan norjalaislehti VG:lle .

Iversenillä on kasa viestimitaleja, mutta viidenkympin kulta on hänelle ensimmäinen henkilökohtainen mitali arvokilpailuissa.

– Hopeakin maistui kullalle, ja tämä tuntuu kuin hopealle. Ja hopea on kultaa minulle, Iversen pyöritteli hämmentyneenä.

Mahdollisuus meni sauvarikkoon

Kläbo oli kilpailun jälkeen useita minuutteja tuomarineuvoston kuultavana ja poistui toimistosta televisiokamerat perässään. Hän vetäytyi pitkäksi ajaksi huoltoalueelle kunnes kisajärjestäjät julkaisivat tiedon hylkäämisestä.

Norja teki protestin, joka ei mennyt läpi. Myös Venäjän hiihtoliitto teki protestin ja yrittää kirkastaa Bolshunovin hopeaa kullaksi.

Loppusuoralle vievässä kaarteessa Bolshunov ja Kläbo olivat karussa muilta. Kläbo painui ahtaaseen rakoon reunan ja venäläisen väliin.

– Kontakti Kläbon kanssa oli ainoa syy, miksi hävisin tänään (voittotaistelun). Maaliviivalla ymmärsin lopulta sen, että minulla oli mahdollisuus Kläbon voittamiseen, Bolshunov kertoi tulkin välityksellä Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle .

Kolmantena maaliin saapunut Bolshunov paiskoi maalissa turhautuneena välineitään ja kyyristyi itkemään mainosaidan luokse. Muun muassa Kläbo kävi lohduttamassa häntä ennen kuin lähti tuomarineuvoston kuultavaksi.