Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

MM-kisoille kaikkien aikojen dramaattisin päätös – Kläbolle hylkäys, Bolshunov ei suostunut laittamaan hopeamitalia kaulaansa

Miesten 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan Oberstdorfin MM-kisojen loppuratkaisut tullaan muistamaan ikuisesti. Lopputuloksia ja palkintojenjakoa odotettiin stadionilla pitkään. Jury otti käsittelyyn loppusuoran tapahtumat, kun Johannes Hösflot Kläbo näytti ohittaneen Aleksandr Bolshunovin ratamerkkien tuntumassa hiihtäen ja venäläinen löi oikean sauvansa rikki norjalaisen suksiin.

Kläbo hiihti ohitushetkellä venäläistä vauhdikkaammin ja näytti etenevän varmaan mestaruuteen.

Sauvarikon jälkeen myös Emil Iversen kiri venäläisen edelle.

Jury hylkäsi Kläbon, mutta Norja jätti ratkaisusta vastaprotestin, mutta protesti ei mennyt läpi.

Palkintojenjaossa Iverssenin kaulaan ripustettiin kultamitali, Bolshunov sai hopean, mutta ei laittanut sitä kaulaansa. Simen Hegstad Krüger nousi kolmanneksi.

Päämatkallaan seitsemäntenä maaliin hiihtänyt Iivo Niskanen oli pettynyt ja niukkasanainen 50 kilometrin kilpailun päätteeksi. Ensimmäisenä maaliin hiihtäneen Kläbon hylkäyksen jälkeen sijoitus koheni pykälällä.

Kuudes sija oli suomalaisten paras Oberstdorfin MM-kisojen henkilökohtaisilla hiihtomatkoilla, muttei tyydyttänyt olympiavoittajaa.

Niskanen ravisteli kärkijoukkoa irtiottoyrityksellään 33 kilometrin jälkeen, mutta onnistui vain harventamaan joukkoa.

Suomen huoltopäällikkö Martin Norrgård kertoi, ettei Niskasen jälkimmäisessä suksiparissa ollut niin hyvä luisto kuin ensimmäisessä. Niskanen avasi niukasti hiihtoaan.

– Ajattelin, että on hyvä päivä, mutta ei riittänyt. Ei tällaista pitänyt tulla. Tosi huono, Niskanen pudotteli sanoja hiljakseen.

– Tunnelmat ovat pettyneet.

Suksistaan Niskanen sanoi vain, ettei meinannut kuulla, kumpi vaihtoehdoista piti valita. Hän vaihtoi toiseen pariin 31,3 kilometrin kohdalla ennen irtiottoyritystään.

– En ollut mitalikunnossa. Olin seitsemäs, Niskanen sanoi suorituksestaan.

Niskasen toinen suksipari ei luistanut

Norrgård paljasti hetkeä myöhemmin, miksi hiihtäjä oli niin apea.

– Harmittaa Iivon puolesta. Hän on varmasti pettynyt, Norrgård kertoi.

– Olisimme halunneet, että hänen toinen suksipari olisi luistanut paremmin. Tänään emme pystyneet auttamaan häntä optimaalisella tavalla.

Toisessa suksiparissa oli enemmän liisteriä kuin ensimmäisessä parissa. Se saattoi olla syy heikompaan luistoon.

– Iivon toinen suksipari ei ollut yhtä hyvä kuin ensimmäinen. En kuitenkaan tiedä, olisiko meillä edes ollut toista yhtä hyvää vaihtoehtoa, Norrgård jatkoi.

Uudella suksiparilla Niskanen teki hyvin ajoitetun iskun raskaaseen Burgstallin nousuun. Kärkiryhmä kutistui hetkeksi kolmeen hiihtäjään, mutta kasvoi uudestaan kahdeksaan kilpailijaan ennen viimeisen kierroksen ratkaisuhetkiä.

Loppuratkaisu jäi juryn käsiin

Perttu Hyvärinen oli kilpailussa 32:s, Lauri Lepistö 36:s ja Juho Mikkonen 43:s.