Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savolaisen takavyö toi Suomen painille maapaikan Tokion olympialaisiin

Lahden Ahkeran kova ja kolossaalinen Arvi Savolainen paini Suomelle 97-kiloisten maapaikan Tokion ensi kesän olympialaisiin Unkarin Budapestissa lauantaina. Väkevästi ja ketterästi Euroopan olympiakarsintaturnauksessa koko pitkän päivän paininut Savolainen voitti lauantaina kaikki kolme otteluaan, ja näistä voitoista hän otti kaksi ylivoimaisella pistevoitolla.

Savolaisen Suomelle nyt hankkima maapaikka kruunautui upealla taisteluottelulla Italian georgialaislähtöistä Nikoloz Kakhelashvilia vastaan. Savolainen oli häviöllä 1–5, mutta matsi päättyi tasan 5–5, kun Savolaisen jälkijaksolla rojauttama neljän pisteen takavyöheitto ja matsin viimeinen piste toivat hänelle voiton ja Suomelle tiketin Tokioon.

EM-hopeaa vuosi sitten vienyt Italian 25-vuotias Kakhelashvili oli ja on rujo, raavas ja raateleva. Hän vyöryy aina kuin tankki. Hän ei anna periksi.

Periksi ei myöskään anna Savolainen. Hän on ketterä, väkevä ja kestävä. Hän ei hätäile, vaikka mikä olisi.

– Arvi on rauhallinen painija, joka on aina syönnillä, painimaajoukkueen vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela luonnehti taannoin Savolaisen molskitapaa.

Maajoukkueen kakkosvalmentaja Juha Lappalainen myhäili puhelimeen lauantai-iltana Unkarista.

– Tunnelmat ovat nyt mitä parhaat. Arvi näytti sen mitä voitontahto merkitsee. Hän unohti nyt saamansa varoitukset, eikä häntä häirinnyt italialaisen verinen ja vuotava nenä. Arvi keskittyi vain ja ainoastaan omaan osaamiseensa, Lappalainen luonnehti.

Vakuuttavan nopeaa

Päiväpaineissa Savolainen otti nopeasti ja vakuuttavasti kaksi upeaa voittoa: ylivoimaiset pistevoitot sekä Saksan Ramsin Azizsirista että Ruotsin Pontus Lundista. Savolaisen käsissä ja käsittelyssä etenkin ruotsalainen vaikutti hauraalta kuin huhtikuinen jää.

Saksaa edustava, iranilais- ja unkarilaissukuinen Azizsir ei hänkään voinut mitään itseään seitsemän vuotta nuoremmalle Savolaiselle.

Savolaisen lisäksi suomalaispainijoista voittoihin pystyivät 67-kiloinen Elmer Mattila ja 77-kiloinen Matias Lipasti. Mattila näytti painimisen mallia Italian Ruben Marvicelle ja voitti tämän selkeästi 6–1. Ilmajoen Kisailijoiden Lipasti löi tahtia Slovakian Denis Horvathia vastaan ja voitti vaivatta pistein 7–3.

Toisella kierroksella sekä Mattila että Lipasti hävisivät. Mattila paini 1–1 -numeroihin Moldovan Donior Ismalovin kera, mutta tappio tuli silti. Lipastilla taasen ei ollut jakoa Bulgarian Aik Mnatsakaniania vastaan, vaan ylivoimainen pistehäviö koitui Lipastin osaksi.