Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huuhkajilla edessään harvinainen kahden kilpailun kalenterivuosi – Suomi pääsee kokemaan sukupolvien unelman

Sukupolvien unelma muuttuu konkretiaksi tänä vuonna, kun Huuhkajat eli Suomen miesten jalkapallomaajoukkue nähdään ensimmäistä kertaa lajin arvokisoissa.

Ennen kesän EM-kisoja on kuitenkin paljon jalkapalloa pelattavana, ja Huuhkajien ensimmäinen testi on edessä jo keskiviikkona, kun joukkue kohtaa MM-karsintojen avausottelussaan Bosnia ja Hertsegovinan.

– Isojen mahdollisuuksien vuosi. On harvinaista, että kahta kilpailua pelataan saman kalenterivuoden aikana, mutta näkisin asian niin, että meillä on paljon saavutettavaa. Samalla pääsemme mittaamaan tasomme ja myös kehittämään pelaamistamme jatkoa ajatellen. Ja onhan se hienoa päästä kokemaan sukupolvien unelma, jos korona ei vain aiheuta mitään ylitsepääsemätöntä, sanoo Huuhkaja-luotsi Markku Kanerva.

Kanervan johtama Suomen A-maajoukkue on ollut viime vuodet hyvässä vireessä. EM-kisapaikan varmistaneiden karsintapelien lisäksi joukkue on esiintynyt edukseen niin Kansojen liigassa kuin harjoituspeleissäkin.

Mutta kun huippu-urheilusta puhutaan, haluaa joukkue edelleen ottaa askeleita eteenpäin. Mitä se vaatii?

– Ensinnäkin sitä, että pelaajat ovat terveitä ja hyvässä pelituntumassa. Se on ongelma nytkin, kun on loukkaantumisia. Vaikka viime vuoden perusteella meillä on laajuutta, ei sitä kuitenkaan ole ylimitoitetusti.

Maajoukkuemoodi on saatava nopeasti päälle.

Markku Kanerva

– Haluamme lähteä hyvällä pelituntumalla EM-kisoihin. Siihen liittyen valmistavat pelit, joihin myös MM-karsintapelit kuuluvat, ovat tärkeitä. Saamme niistä hyvää palautetta tekemisestämme ja toivottavasti onnistumisia, jotta olemme henkisesti vahvoilla. Itseluottamuksemme on viime vuoden pelien kautta kasvanut ja nyt haluamme pitää sitä yllä hyvillä peleillä ennen EM-kisoja.

Kanerva on jo aiemmin kertonut julkisuudessa, ettei Suomi ole joukkueena vielä siinä pisteessä, että se voisi lähteä samanlaisella pelisuunnitelmalla jokaista maata vastaan.

Muutokset pelisuunnitelmaan ovat tasapainoilua sen suhteen, ettei keskittyminen vastustajaan vie jotain tärkeää pois Suomen omasta pelaamisesta.

– Tämä on erinomainen kysymys. Painotus riippuu paljon vastustajasta. Lähtökohtaisesti heikompia joukkueita vastaan – enkä aliarvioi mitään joukkuetta – panostus on enemmän omassa pelaamisessa ja painottuu hyökkäyspelaamiseen.

– Kovempia maita vastaan painotus on taas puolustuspelaamisessa, mutta voittaaksemme meidän on toki käytävä läpi myös hyökkäyspelaamista. Eri osa-alueet kuten erikoistilanteet tai boksin puolustaminen painottuvat sen mukaan, mikä on vastustajan tapa pelata. Haluamme saada vastustajan hyökkäyspäädyn vahvuudet pois ja vastaavasti hyödyntää heidän heikkoudet puolustuspäässä. Oman pelaamisen on kuitenkin oltava framilla koko ajan. Pelin kehittämistä ajatellen olemme väärällä polulla, jos fokus ei ole meidän omassa pelaamisessa, Kanerva puntaroi.

Oman haasteensa Kanervan palapeliin tuo maajoukkueajan rajallisuus. MM-karsintojen alla lisämietintää aiheuttaa se, että osa Suomen maajoukkuepelaajista on vasta aloittelemassa seurajoukkuekauttaan.

Lisäksi Suomella on muutamia poissaoloja, joista merkittävimpiä ovat maalivahti Lukas Hradeckýn ja laitapakki Jere Urosen puuttumiset kokoonpanosta. Myös kolme maalia Kansojen liigan peleissä iskenyt Fredrik Jensen on sivussa.

– Nyt meillä on ollut neljä kuukautta paussia maajoukkuetoiminnasta ja pelaajien ajatukset ovat seurajoukkueissa. Maajoukkuemoodi on saatava nopeasti päälle. Siinä auttaa se, että pelitapa on pelaajille tuttu. He tietävät, mitä haemme milläkin ryhmityksellä ja eri roolituksilla. Paljon on kyse hienosäätämisestä ja kertaamisesta. Ja pelaajia ei voi myöskään ylikuormittaa muun muassa lisäpalavereilla.

Kanerva voi nojata Suomen vahvaan keskiakseliin, jossa normaalisti Suomen maalilla olevan Hradeckýn edessä pelaavat toisensa läpikotaisin tuntevat topparit Paulus Arajuuri ja Joona Toivio, keskikentän Glen Kamara ja kärjessä kiitävä Teemu Pukki.

– Keskiakseli antaa selkänojaa. Yhtään väheksymättä laitapelaajia, niin keskisektori on vahva kaikissa menestyvissä joukkueissa. Meillä on tiettyjä avainpelaajia, joiden kunnossa oleminen on tärkeää, vaikka vaihtoehtoja onkin löytynyt. Esimerkiksi Ranskaa ja Irlantia vastaan Toiviolle ja Arajuurelle löytyi korvaajat. Ja (Jesse) Joronen pelasi hyvin maalilla Ranskaa vastaan ja on saanut paljon vastuuta Bresciassa.

Maajoukkuepelit ovat pelaajille myös ikkunoita näyttöjen antamiseen. Ainakaan toistaiseksi viime vuosien hyvät Huuhkaja-otteet eivät kuitenkaan ole vieneet suomalaispelaajia aivan maailman kärkiseuroihin.

– Agentit ja scoutit katsovat tarkasti maajoukkueympäristöä, jossa he voivat verrata palaajan tasoa optimaaliseen huippuun. Jos pelaaja onnistuu kovissa karsintapeleissä tai lopputurnauksissa, niin ilman muuta se herättää mielenkiintoa. Olemme viime vuosina pelanneet tuloksellisesti niin hyvin, että olisin odottanut jopa enemmän liikehdintää pelaajamarkkinoilla.

Toisaalta optimaalista ei ole sekään, jos pelaaja jää ilman roolia nimekkäässä seurajoukkueessa.

– Ideaali olisi, että kaikki pelaajamme olisivat top 5 -liigoissa. Se on ehkä utopiaa. Ja joskus voi olla parempikin, että pelaaja pelaa alemmalla tasolla, sillä pelaaja tarvitsee peliminuutteja ja hyvän tatsin oikeaan kilpailuympäristöön. Toisaalta en aliarvioi ympäristöä huippuseuroissa, joissa päivittäinen tekeminen ja pelikaverit treeneissä ovat huippuluokkaa. Siellä jo itse ympäristö kehittää. Toivotaan, että tämän vuoden hyvien pelien kautta meidän pelaajia pääsee yhä enemmän kovempiin sarjoihin.

"Viiden viime vuoden aikana maajoukkueessa on nähty yli 50 pelaajaa Veikkausliiga-statuksella"

Pukki ja kaikki muutkin Huuhkajat tiiviisti Glen Kamaran rinnalla: "Minkäänlainen rasismi ei kuulu urheiluun, futiskentälle eikä minnekään"

Päävalmentaja Kanerva julisti tukensa Kamaralle: "I stand with you Glen"

Huuhkajat aloittaa MM-karsinnat ilman ykkösveskaria ja luottopuolustajaa – "Tässä on ollut aikamoinen hässäkkä"