Fukushiman toipuminen antaa toivoa koronakamppailuun – Tokion kesäolympialaisten soihtuviesti alkaa maanjäristyksen, tsunamin ja ydinonnettomuuden kurittamalta katastrofialueelta

Yumiko Nishimoto kuljettaa soihtua viestin ensimmäisenä päivänä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Tokion olympialaisten soihtuviesti lähtee torstaina liikkeelle Fukushimasta. Kymmenen vuotta sitten maanjäristystä seurannut tsunami surmasi alueella yli 18 400 ihmistä ja aiheutti Fukushiman ydinvoimalassa kolmen reaktoriytimen sulamisen.

Koronapandemian vuodella lykkäämien kesäolympialaisten soihtuviesti lähtee liikkeelle 32 kilometrin päässä ydinvoimalasta. Tuli kulkee eri puolilla Japania 121 päivän ajan ennen kisojen avajaistapahtumaa 23. heinäkuuta.

– Ulkopuolisista Fukushima saattaa vaikuttaa paikalta, jossa aika on pysähtynyt. Nyt käsitys voi muuttua, kun ihmiset näkevät soihtuviestin osanottajien innostuksen ja viestiä katujen varsilla seuraavat katsojat, paikallistelevision toimittaja Hanae Nojiri pohdiskeli ennalta soihtuviestin merkitystä.

Nojiri kuuluu soihtuviestin osanottajiin.

– Uskon, että sillä on suuri merkitys Fukushimalle, että viesti alkaa täältä juuri kymmenen vuotta suuronnettomuuden jälkeen, Nojiri lisäsi.

Jälkien siivous jatkuu vielä vuosia

Iltapäivällä 11. maaliskuuta 2011 maanjäristyksestä alkanut katastrofi ajoi kymmenet tuhannet ihmiset asunnoistaan. Osa alueesta on ollut vuosia säteilyn takia asuinkelvoton, eikä kaikkia tuhon jälkiä ole vielä korjattu.

Soihtuviestin toivotaan vahvistavan käsitystä alueen toipumisesta, vaikka jälkien siivouksen pelätään jatkuvan jopa vuoteen 2050.

Tilaisuus ei kuitenkaan ole niin juhlava kuin alun perin oli suunniteltu, sillä yleisö pääsee vain rajoitetusti seuraamaan soihtuviestin seremonioita ja viestin kulkua.

Yleisö ei saa myöskään kannustaa juoksijoita ääneen, kun olympiatuli kulkee ristiin rastiin Japania yhteensä noin 10 000 juoksijan voimin.

Yumiko Nishimoto kuljettaa soihtua viestin ensimmäisenä päivänä. Hän kuvaa ennakkotunnelmiaan "ristiriitaisiksi", kun tapahtuman ohjelmaa ja osanottajia on karsittu eikä yleisö pääse seuraamaan viestin kaikkia vaiheita.

– Ihmiset ovat odottaneet innokkaina tätä ja osa halusi tulla paikan päälle seuraamaan tapahtumaa, Nishimoto huomautti.

– Olen miettinyt, olisivatko järjestäjät voineet tehdä enemmän ihmisten puolesta, koska kyse on ulkoilmatilaisuudesta eikä koronatilanne ole täällä yhtä vakava kuin Tokiossa.

Malli pandemiasta selviämiseen

Fukushiman yliopiston luennoitsija, kanadalainen William McMichael juoksuttaa viestiä kolmantena päivänä. Hän on asunut alueella vuodesta 2007 ja uskoo soihtuviestin korjaavan varsinkin ulkomaalaisten ennakkokäsityksiä.

– Ulkomaailman puheiden ja vallitsevan todellisuuden välissä on ollut valtava railo, McMichael totesi ennen viestin alkua.

Aluetta on luonnehdittu "ydinsaasteen tuhoamaksi". Soihtuviesti kulkee edelleen asuinkelvottomien alueiden poikki, mutta McMichael uskoo silti viestin korjaavan ennakkoluuloja ja muistuttavan paikallisväestölle, ettei maailma ole unohtanut fukushimalaisia.

– Fukushima koki kymmenen vuotta sitten tuhon, jota muualla maailmassa ei ole koettu. Mutta Fukushima on päässyt takaisin jaloilleen, Hanae Nojiri tiivisti tilanteen.

– Toivon, että ihmiset näkevät millä asenteella kriisistä selvittiin. Se on hyvä esimerkki nyt vallitsevan kriisin, pandemian hoitoon.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut