Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Purjehtijoiden lajiliitto toivoo olympiavalituille työrauhaa: "Valinta toisinpäin olisi ollut meillekin vaikea"

Purjehtijoiden lajiliitto Suomen Purjehdus ja Veneily (SPV) toivoo, että olympialaisiin valittu Nacra 17 -venekunta saa työrauhan kohti Tokion kisoja. Olympiakomitea nimesi keskiviikkona kisoihin Sinem Kurtbayn ja Akseli Keskisen.

Valintaa edelsi kohu, sillä Kurtbayn kanssa maapaikan hankkinut Janne Järvinen tuomittiin pari viikkoa sitten vankeuteen niin sanotussa Katiska-huumejutussa. Järvinen aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

– Sinem on tehnyt pitkään ja systemaattisesti töitä olympiahaaveen eteen. Hän oli nousta jo Rion koneeseen, mutta hävisi sisäisen karsinnan 49er FX -luokassa. Nyt pitää tehdä kaikki sen eteen, että hän ja Keskinen saavat rauhassa valmistautua Tokioon, kommentoi SPV:n valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko, joka aloitti tänä vuonna huippuvaiheen johtajana.

Kaijansinkolla ei ole kritisoitavaa Olympiakomitean tekemästä valinnasta, vaikka hän kuvaakin Järvistä "hankkeen sydämeksi".

– Valinta toisinpäin olisi ollut meillekin vaikea. Käräjäoikeuden tuomio on vakava ja jyrkässä ristiriidassa meidän arvojemme kanssa, Kaijansinkko sanoi.

Kaijansinkon mukaan SPV on keskustellut Järvisen kanssa tilanteesta maapaikkakarsinnan jälkeen. On kuitenkin mahdollista, että olympiavalinta menee vielä Urheilun oikeusturvalautakunnan käsittelyyn.

– Urheilijan oikeusturvan kannalta on hyvä, että hänellä on mahdollisuus valittaa, Kaijansinkko sanoi.

Finnjolliin vielä olympiasauma

Suomalaisia purjehtii Enoshiman olympiavesillä neljässä luokassa, ja viidellä urheilijalla purjehdus on Suomen olympiajoukkueen suurimpia lajiryhmiä. Joukkue voi vielä kasvaa, jos Oskari Muhonen yltää olympiapaikkaan 5.–12. toukokuuta Portugalin Portossa Finnjollien MM-kisoissa.

Japanissa purjehtijoita odottaa kuuma ja kostea sää, joka vaikuttaa tuuliin. Myös aallokko on kova, mutta siihen suomalaiset ovat hakeneet talvella tuntumaa Lanzaroten vesillä.

– Myös Suomenlahdella pääsee samantapaiseen aallokkoon, kun menee tarpeeksi kauas merelle. Japanin lämpöä ja kosteutta täältä ei löydy, naurahti SPV:n maajoukkuevalmentaja Joakim Wilenius.

Suomalaiset ovat aiemmin kilpailleet myös Enoshimassa. Nyt eri maiden purjehtijat ovat sikäli tasapuolisessa tilanteessa, että olympiavesille ei ole kenelläkään pääsyä koronarajoitusten takia. Wileniuksen mukaan purjehtijoille on luvattu, että heidän olympiakylänsä aukeaa 13. heinäkuuta. Tokion avajaiset ovat 23. heinäkuuta.